VM-kval och autografer till 10-åriga fotbollstjejen

Pia Sundhage på VM-kval, elitläger och välgörenhetsturnering:

Jag har varit på några fantastiska resor min vana trogen, har fått uppleva viktiga segrar, härliga möten med människor, allsvensk match och så blev jag överrumplad av barn och ungdomar i Enköping.

När jag stod och packade inför avresan till Glasgow och VM-kvalet mot gruppettan Skottland, var jag förväntansfull, ivrig och så där underbart pirrig. Jag vet vilket bra jobb som deras förbundskapten, Anna Signeul, har gjort under många år tillsammans med bland andra Ann-Helen Grahm och att stjärnan Kim Little gör succe i USA-ligan.
Denna bortalandskamp är precis en sådan utmaning som vi alla på elitnivå gillar.

Medan snabba Lisa Evans inte kom förbi vår högerback Elin Rubensson, så lyckades de däremot ta sig fram alldeles för enkelt på vår vänsterkant. Vi hinner inte sätta press på bollhållare tillräckligt högt upp i plan och vi coacher börjar diskutera på bänken. Vi bestämde oss för att ändra spelsystem, från 4-1-3-2 till 4-4-2, något som spelarna behärskade på ett imponerande och starkt sätt. Bra.

3–1. Distansskott av Seger, och två mål av Asllani. Det var med en positiv känsla av tempo, takt och rytm i kroppen, som vi reste vidare till nästa VM-kvalmatch mot Färöarna. Vi spelar bra fotboll igen och Lotta Schelin visar att hon är en målgörare.
Sent på midsommarnatten landar vi i Stockholm som vinnare och 6 poäng rikare. Nu leder vi VM-kvalet!

På måndagen reser jag vidare till Halmstad och elitflicklägret. Jag träffar många entusiastiska 15-åringar, pratar med instruktörer och tillsammans med förbundskapten Katarina Olsson konstaterar jag att det finns gott om talanger ute i landet. Det gör mig naturligtvis väldigt, väldigt glad.

Tillsammans med assisterande förbundskapten Lilie Persson tittar jag på träningar och matcher, Skånelagets 15-åringar imponerar mycket på mig liksom Stockholmslaget, men de flesta distrikten har en och annan som visar det där lilla extra. Kunnande blandat med finess. Innan jag lämnar Halmstad hinner jag se hur Skåne vinner över Stockholm i Cup Kommunal finalen.

Jag åker vidare till Enköping för att inviga världens största välgörenhetsturnering GloBall Cup, som arrangeras i samarbete med svenska FN. För varje mål som görs betalas 52 måltider till barn i fattiga länder. Jag är både stolt och glad över chansen att få inviga cupen. Att få hjälpa till. Och det är också i samband med invigningen som jag blir överrumplad. Barn och ungdomar rusar fram till mig, skapar nästan kaos och vill ha autografer och fotograferas tillsammans med mig. Och när jag står där med alla unga fotbollslirare så tänker jag: Oj, oj vad damfotbollen är populär!

På söndagen kör jag de där 20 milen till Örebro för att se ännu en match i allsvenskan. Bevakning. KIF Örebro vinner över Umeå IK med 1-0. Och naturligtvis stöter jag på bekanta och andra välkända ansikten. Pratar och tjôtar och stannar hos en kamrat för att se herr-VM på TV.

Mitt jobb som förbundskapten är väldigt omväxlande och växlar från "taktiska dispositioner på världsnivå" till att bli fotograferad med den där 10-åriga fotbollstjejen. Jag har världens bästa jobb!

Nu har vi Polen borta i VM-kvalet i augusti innan det avslutas med två matcher i Göteborg, Bosnien-Herzegovina och returen mot Skottland. Hoppas att vi ses då!

Fotbollshälsningar,
Pia Sundhage