EM-kvaltruppen uttagen

Per Broberg har nominerat EM-kvaltruppen.

EM-kvalet i Andorra 23-26 januari blir riktig tävlingspremiär för Sveriges futsallandslag. Förbundskapten Per Brobergs 14-mannatrupp innehåller en ren debutant, IFK Skövdes 19-årige Bilos Yonakhir.

Efter ett par månaders förberedelser är det äntligen tävlingsdebut på riktigt för vårt nyaste landslag.

Den första samlingen ägde rum första dagarna i november och då var det 25 spelare som var kallade till lägret på Bosön. Några veckor senare togs 15 spelare ut till premiärlandskamperna i Göteborg mot Frankrike och nu i januari fick 14 spelare förtroendet mot Danmark i Skövde. Spelaromsättningen har varit låg men när EM-truppen presenteras idag innehåller den ett helt nytt namn, IFK Skövdes Bilos Yonakhir född 1993.

- Vi har sett honom i Umbro Futsal League där han imponerat. Han besitter spetskvaliteter i sin förmåga att utmana och slå sin spelare. Det är egenskaper som vi känner att vi behöver i truppen. Han har visat framfötterna och det är kul att kunna ge honom chansen i landslaget, säger Per Broberg.

Det går med andra ord att ta sig till landslaget via ligaspelet och SM (som för övrigt rullar igång på allvar till helgen med första regionkvalen). Jämfört med truppen senast mot Danmark återkommer Christoffer Skoog, på Eldin Kozicas bekostnad. Eldin var en av två debutanter mot Danmark, debutant nummer två, Christian Legiec, återfinns i EM-kvaltruppen. På målvaktssidan är det Robin Armandt och Alli Darwich som får förtroendet att resa med till Andorra.

Sverige har stått upp väl mot både Frankrike och Danmark, motstånd som i styrka bör motsvara den kommande EM-kvalkonkurrensen.

- Fast vi vet egentligen väldigt lite om motståndet. De bästa är nog av samma klass som Frankrike och de sämre som Danmark, säger Broberg som fick inkassera en uddamålsförlust mot danskarna i lördags.

- Men jag tycker vi slarvade och gav bort matchen. De fick ledningen, kunde spela på resultatet och kontrade effektivt. Vi måste bli mer disciplinerade i vårt försvarsspel och tajta till det, det är nog något vi lärde oss av det.

- Vi är oerhört revanschsugna och inställda på att göra det bra i kvalet. Även om det är debut i tävlingssammanhang så tror jag det blir en annan press i och med att det går i Andorra. Jag tror inte att vi kanske var beredda på pressen och att spela inför så mycket folk som vi haft här hemma, nu senast var det ju fullsatt och det är speciellt.

Lagkapten Asp kommer att blogga från EM-kvalet.- Vi åker till Andorra som underdogs, vi är ju det lägst rankade laget, säger Broberg som har en rejäl motivationsfaktor att ta till om det nu skulle behövas. Gruppseger leder nämligen till grupp 4 i EM-kvalets main round. Där väntar europamästarna Spanien, EM-fyran Kroatien samt Makedonien.

- Det vore fantastiskt att få möjligheten att möta de bästa spelarna i världen, säger Per Broberg.

Landslaget reser ner till Andorra tisdag den 22 januari. Lagkaptenen Nicklas Asp kommer att blogga här på svenskfotboll under EM-kvalsamlingen och matcherna kommer att kunna följas i livescore från uefa.com.

Givetvis kommer vi även att ha sedvanliga matchreportage. Sverige möter Israel 23:e, Andorra 24:e och avslutningsvis Estland den 26 januari.

Sveriges EM-kvaltrupp
Robin Armandt Malmö City FC
Alli Darwich Falcao Futsal Club Stockholm
Sargon Abraham IFK Skövde FK
Hannah Abraham IFK Skövde FK
Niklas Asp Göteborg Futsal Club
Simon Chekroun Futsal Club Ibra Göteborg
Gustav Karlsson IFK Skövde FK
Nikola Ladan Qviding FIF
Kristian Legiec Malmö City FC
Dan Mönell Göteborg Futsal Club
Christoffer Skoog
Örebro Futsal Club
Angelo Vega Rodriguez Futsal Club Ibra Göteborg
Bilos Yonakhir
IFK Skövde FK
Mentor Zhubi Futsal Club Ibra Göteborg

Senaste nytt: Futsallandslaget