Thylin: Ett svenskt mål bör räcka

Sebastian Larsson hyllas av Stefan Thylin.

1-0 är ett bra resultat att ta med sig till San Siro, skrev jag före fredagens match på Friends arena. Det är fortfarande ett bra resultat att ta med sig, hela vägen till Ryssland, förhoppningsvis.
Sverige har flera spelare som kan göra mål, försvarare, mittfältare och anfallare. Det räcker att en av dem kliver fram i Milano.

Marcus Berg leder skytteligan, men målskyttet har fördelats på många fötter i detta VM-kval: Mikael Lustig, Emil Forsberg, Ola Toivonen, Andreas Granqvist, Victor Nilsson Lindelöf, Jakob Johansson, Isaac Kiese Thelin, Oscar Hiljemark, Jimmy Durmaz och Christoffer Nyman.

Thylin tycker till...

Lägg märke till att två försvarsspelare har gjort tre mål var, nämligen Mikael Lustig och den säkre straffskytten Andreas Granqvist.

I måndagens förväntade startelva är det bara tre man, förutom Robin Olsen förstås, som inte gjort mål: Ludwig Augustinsson, Viktor Claesson och Sebastian Larsson. Jag blir inte chockad om någon av dem hittar rätt i Milano.

Varför tjatar jag nu om svenska målskyttar?

Det räcker ju att hålla nollan i Milano, eller hur? Ja, men det är farligt att ha 0-0 som målsättning; risken finns att spelarna då blir för passiva, att de till slut hamnar i knät på Robin Olsen. Så här enkel är matematiken: om Sverige gör ett mål måste Italien göra tre – och jag vägrar tro att Janne Anderssons lag bjuder på så många chanser.

Jag hoppas och tror att Sverige vågar spela lika aggressivt som i första halvlek på Friends, att de försöker vinna bollen tidigt och visar mod och beslutsamhet när de närmar sig motståndarnas straffområde.
Det går att störa italienarna. Det går att skapa chanser mot dem. Det går att göra mål på dem.

Vad sägs om en frispark i krysset, Sebastian Larsson?
Sebastian, ja. Visst är han beundransvärd? Be honom spela yttermittfältare och han springer från hörnflagga till hörnflagga. Placera honom på innermittfältet och man blir trött bara av att titta på hans arbetsinsats. Högerback? Inga problem.
För ett år sedan trodde många att hans landslagskarriär var slut, men nu är han en av landslagets viktigaste spelare.
"Fortsätt springa; det är bättre än att förlora", brukade Englands gamle mittfältare Alan Ball säga. Sebastian har samma inställning och i en match av den karaktär vi nu har framför oss är han ovärderlig.

Jakob Johanssons karaktär behöver vi inte vara oroliga för. Han blev utbuad av IFK Göteborgs supportrar i början av karriären och för ett par år sedan var det ingen som saknade honom när landslagstrupperna presenterades.
I dag har vi ingen anledning att sakna honom, eftersom han är given i Janne Anderssons trupp och förmodligen får spela från start på San Siro.

Italien får klara sig utan avstängde Veratti, men förbundskapten Gian Piero Ventura har många offensiva spelare att välja bland, exempelvis El Shaarawy, Gagliardini, Éder, som gjorde segermålet mot Sverige i EM förra året, Jorginho och Bernardeschi.
Vi får vara beredda på en intensiv italiensk anstormning - och Ventura vet att han får sparken om Italien misslyckas att nå VM-slutspelet för första gången sedan 1958.

1983 kunde vi läsa rubriken "Miraklet i Neapel", efter Sveriges 3-0-seger i EM-kvalet mot de regerande världsmästarna. Glenn Strömberg gjorde två mål, Thomas Sunesson ett, framspelad av Ingemar Erlandsson, och Glenn Hysén var så bra att han fick Guldbollen.
Sverige vann även hemmamatchen mot Italien det året – 2-0, Glenn Strömberg och Håkan Sandberg – men missade ändå EM-slutspelet efter nederlagen mot Rumänien.

Vi behöver inget mirakel i Milano. Vi behöver inte ens en seger. 1-2 vore en alldeles underbar förlust.

Senaste nytt: Herrlandslaget

Upplagt av: Stefan Thylin