Kevin: "Vi har gjort det omöjliga möjligt"

Kevin Ackermann

I går torsdag kvalade Sverige in till U17-EM i England i maj. Som för hela laget visste glädjen inga gränser för lagkapten Kevin Ackermann.
– Det känns helt otroligt. Det största jag har varit med om i mitt liv. Det är magiskt att få göra det med det här laget. Vi har gjort det omöjliga möjligt. Det är helt underbart, säger Kevin Ackermann.

Det blev en gastkramande sista match mot Cypern i Elite Round för P17-landslaget. Då Belgien slog Kroatien i den andra matchen i gruppen räckte ett kryss för svensk gruppseger och en plats i U17-EM. Efter nervösa tilläggsminuter ljöd till sist slutsignalen.

– De fyra tilläggsminuterna kändes som minst tjugo minuter. Det var långa minuter, väldigt händelserika. Sen kom slutsignalen och det var så jäkla gött. Du får inte många chanser att gå till ett EM. Det känns helt fantastiskt, otroligt. Jag förstår det inte riktigt, vi bara sprang runt och jublade, säger Sveriges lagkapten Kevin Ackermann.

U17-EM i England i maj alltså. Vad säger du om det?

– Det känns helt otroligt. Det största jag har varit med om i mitt liv. Det är magiskt att få göra det med det här laget. Vi har gjort det omöjliga möjligt. Det är helt underbart, säger Kevin Ackermann.

Hur har ni firat avancemanget?

– Vi gick och käkade på donken och sjöng massor på bussen. Efter allt slit dessa dagar fick vi unna oss lite, säger Ackermann.

Precis som alla andra i och omkring P17-landslaget pratar Ackermann om lagmoralen som finns i detta landslag.

– Vi går till EM för att vi har en sån jäkla lagkänsla. Det är nog det som sticker ut bland lagen. Det finns lag i gruppen som kanske är bättre än oss individuellt, men vår kemi är väldigt svår att få tag i. Den är magisk. Vi lämnar ingen åt sidan. Alla spelare i truppen, från bänken till start är lika viktiga. Det beror på att det är ett sånt jäkla gött gäng, så jäkla goa gubbar med stora hjärtan. Då blir det bra. Sen är vi bra defensivt och väldigt kompakta, säger Ackermann.

Hur är det att vara lagkapten för det här laget?

– Det är självklart skitstort. Samtidigt är alla lagkaptener, det är bara jag som bär bindeln. Men visst är det skitstort att få bära bindeln.

Efter 0-0 mot Kroatien, 1-0 mot Belgien och 0-0 mot Cypern vann Sverige gruppen på fem poäng. P17-laget gjorde endast ett mål framåt, men släppte samtidigt inte in ett enda mål på de tre matcherna.

– Vi har ett otroligt bra försvar. Hela vägen från topp till målvakt. Vi är kompakta och vi har bra ledare som scoutar motståndarna. Vi vet exakt hur de andra spelar och hur vi ska spela vilket hjälper väldigt mycket. Sen har vi alla spelare för att kunna göra det också.

Efter ett väl genomfört kvalspel blev Sverige en av de tre första nationerna att nå U17-EM 2018. Mästerskapet spelas i år i England 4-20 maj.

– Det är magiskt. Detta är verkligen det största jag har varit med om. Det är inte alls säkert att man får spela ett EM igen så det gäller att njuta av varje sekund. Samtidigt är det som vår tränare Roger (Franzén) säger. Vi ska inte komma till England som några turister. Vi ska dit för att vinna matcher och slåss med de andra lagen.

Senaste nytt: P17/01

Upplagt av: Johan Velagic