Helmer inför avgörandet i U17-kvalet

Två matcher, lika många nollor och fyra inspelade poäng. P17-landslaget har ännu inte släppt in något mål i Elite Round. Nu väntar en sista avgörande match mot Cypern. I potten? En plats till U17-EM i England i maj.
– Vi måste ge 110 procent för att kunna vinna den matchen och jag vet att alla är beredda att lägga ner allt hårt arbete som krävs. Framförallt måste vi sätta försvarsspelet. Att vi fortsätter vara noggranna, säger Helmer Andersson.

Året 2018 hade knappast kunnat börja bättre för mittbacksbjässen Helmer Andersson. I slutet av januari belönades 16-åringen med ett a-lagskontrakt på tre år med sin klubb Örebro där han har spelat sedan han var 12 år.
– Det var lite svårt att fatta. Jag har jobbat väldigt länge och hårt för att få ett a-lagskontrakt och sen när det hände blev det lite chockartat. Det kändes konstigt, men väldigt bra. Jag är i en bra och utvecklande miljö och ser fram emot de kommande åren. Gör man det bra kommer man att belönas. Jag hoppas kunna ta ytterligare steg i min utveckling i Örebro, säger Helmer Andersson.

Året har sedan fortsatt i dur för Andersson med träningsläger med Örebro, La Manga-turnering med landslaget och nu det avgörande EM-kvalet i Kroatien. Sverige har inlett med fyra poäng på två matcher mot värdarna Kroatien och Belgien.

– Första matchen mot Kroatien var jämn med få chanser. Det var två bra lag defensivt som inte släppte till mycket. Vi var lite mer spelförande, det var surt att inte få in en boll där. Mot Belgien gjorde vi en bra insats, speciellt i andra halvlek. Jag ska inte säga att vi körde över Belgien, men vi dominerade och var mycket bättre. Det var kul att vinna, nu har vi ett bra läge inför sista matchen, säger Andersson.

På de två matcherna har Sverige ännu inte släppt in något mål. 160 minuter fotboll utan baklängesmål. Något som gläder försvarsgeneralen.
– Först och främst jobbar vi stenhårt för varandra hela tiden. Allihop. Vi är väldigt noggranna i alla delar. Tränarna har verkligen tryckt på att om vi ska lyckas måste vi sätta försvarsspelet och göra det hårda jobbet, säger Andersson.

Just lagmoralen är ett återkommande tema i samtliga intervjuer med P17-landslaget. Vad säger du om er lagmoral?
– Vår lagmoral är en stor anledning till att vi har tagit poäng i dessa matcher. Den är otroligt viktig om vi ska kunna lyckas. Det är ett väldigt go i laget och vi har en stor vilja i att lyckas. Alla trivs bra med alla utanför på plan och det tar vi med oss in på plan. Vi har byggt upp självförtroende till varandra och hjälper varandra.

Nu återstår endast en match i EM-kvalet. Den helt avgörande matchen mot Cypern som Andersson har bra minnen från. Sverige hamnade i samma grupp som önationen även i EM-kval 1. Då kvitterande Helmer Andersson i matchens sista minut.
– Det var kul. Där visade vi också den starka moralen vi har. Vi var en man mindre och låg under med 0-1. Vi jobbade på och fick till slut utdelning i sista minuten. Det var ett viktigt mål. Jag har väldigt bra minnen därifrån.

Nu är det åter dags för ett möte lagen emellan. Nu står däremot en plats i U17-EM i England i maj i potten. Sverige toppar gruppen på fyra poäng framför Cypern och Kroatien som har två vardera. Belgien ligger sist på ett poäng.

– Det ska bli väldigt kul, det tror jag alla tycker. Vi har satt oss i ett bra läge, men vi har en match kvar att spela. Vi måste ge 110 procent för att kunna vinna den matchen och jag vet att alla är beredda att lägga ner allt hårt arbete som krävs. Framförallt måste vi sätta försvarsspelet. Att vi fortsätter vara noggranna. Sen hoppas jag att vi kan höja oss lite ytterligare i anfallsspelet.

Hur ser du på era chanser att nå ett EM-slutspel?
– Väldigt goda. Vi har allt i egna händer vilket är skönt att ha i sista avgörande matchen. Gör vi det vi ska tror jag att det kommer att gå vägen.

Vad hade det betytt för dig att få representera Sverige i ett mästerskap?
– Det hade så klart betytt otroligt mycket och varit otroligt stort. Det är stort att få spela landskamper för sitt land. Att få vara med i ett EM skulle vara hur stort som helst. Man får bara en chans i livet att spela ett U17-EM.

Senaste nytt: P17/01

Upplagt av: Johan Velagic