U21 herr: Matcherna duggar tätt för Pontus

Malmö FF:s mittback Pontus Jansson är mitt inne i sitt 20-åriga livs mest hektiska period. Ett tufft och intensivt spelschema i Allsvenskan, spännande matcher i kvalet till Champions League och gruppspel i Europa League. Och så kittlande EM-kvalmatcher med U21-landslaget. Det blir en lång säsong för en av svensk fotbolls största profiler just nu.

– Ja, det är match var och varannan dag men det är bara kul. Det svåra är nog att ladda om mentalt till varje match. Men jag missade bortamatchen mot Kalmar i söndags eftersom jag var avstängd. Det var nog tur i oturen. Det innebar ju att jag kunde pusta ut lite inför landslagssamlingen i Trelleborg i måndags, säger Pontus Jansson.

Pontus Jansson.Pontus Jansson har gjort en kanonsäsong. Han dominerar MFF:s mittförsvar. Han är mer eller mindre given i Tommy Söderbergs och Håkan Ericsons U21-landslag. Och han neutraliserade självaste Zlatan Ibrahimovic, svensk fotbolls störste ikon, i sommarens vänskapsmatch mot Milan på Swedbank Stadion.
– Det var en fantastisk känsla att ställas öga mot öga med Zlatan, det var nästan overkligt. Zlatan har ju varit min förebild sedan jag var liten påg hemma i Arlöv. Jag spelade bara i första halvlek eftersom vi hade ny match någon dag senare. Jag fick Zlatans matchtröja i spelargången i halvtid, det var coolt!

Pontus Jansson debuterade i U21-landslaget mot Portugal på bortaplan den 9 februari i år. Sedan dess har han varit bofast i detta spännande landslag som har EM-slutspelet i Israel 2013 som sitt stora mål.
– Jag har fått stort förtroende av Tommy och Håkan och det är jag glad och tacksam för. Det känns att vi har något häftigt på gång. Tommy har ju också sagt att årets upplaga av U21-landslaget är det mest spännande på många år. Sådana ord gör en varm i hjärtat!

Men allt har inte varit en dans på rosor. Hela våren satt Pontus Jansson på MFF:s avbytarbänk, han hade inte tränaren Roland Nilssons förtroende.
– Men jag gav inte upp. Petningen stärkte mig mentalt. Jag gav allt på träningen för att visa att jag var ett namn för startelvan. Och så kom Rikard Norling och gav mig chansen direkt. Rikard blev ett jättelyft för mig, säger Pontus Jansson.

U21 EM-kval - Grupp 2

6 oktober 19.20
Vångavallen, Trelleborg
Sverige-Slovenien
Övrig match i gruppen 7/10: Malta-Ukraina

10 oktober 18.00 (19.00 lokal tid)
Veritas Stadion, Åbo
Finland-Sverige
Matcher i gruppen 11/10: Malta-Litauen

Senaste nytt: U21 herr

Upplagt av: Jonas Nystedt