U21 herr: Väl rustat på målvaktssidan

Efter några lite magra år har klassen på de svenska landslagsmålvakterna stadigt blivit bättre och bättre. Det är länge sedan vi var så välrustade på ungdomssidan som nu.
– Tittar man bakåt har utvecklingen varit ytterst bra de senaste fyra fem åren. Även framtiden ser spännande och lovande ut, säger U21-landslagets målvaktstränare Mats Svensson.

60-årige Mats, som bor i Kristianstad, har en enorm erfarenhet och är ett av landets mest aktade namn i branschen. Han har varit aktiv målvakt i Kristianstads BI, Ifö Bromölla IF och IFK Kristianstad. Samt målvaktstränare och ledare i IFK Kristianstad, IFK Hässleholm, Åhus IF, Vilans BoIF, Nosaby IF, Mjällby AIF, Helsingborgs IF och Malmö FF.

Sedan 2005 är han verksam i Svenska Fotbollförbundet och U21-landslaget vid sidan om sitt arbete som tränarutbildare på Folkhögskolan i Eslöv. I truppen till dagens U21-landskamp mot Slovenien är målvakterna Karl-Johan Johnsson Halmstads BK, och Viktor Noring, Trelleborgs FF.

– Annars är det ett litet problem att de mest lovande målvakterna i elitklubbarna av naturliga skäl nästan aldrig får spela A-lagsfotboll. Helsingborgs IF har arbetat föredömligt med den problematiken. Man lånade till exempel ut Pär Hansson till Ängel­holm i Superettan så att han fick skaffa sig värdefull erfarenhet. Sedan tog man hem Pär, som väl anses som Allsvenskans bäste målvakt 2011, säger Mats Svensson.

För U21-landslaget har den förfinade talangutvecklingen av målvakterna inneburit ett rejält lyft. Tänk bara på succé-EM på hemmaplan 2009, då Johan Dahlin, allsvensk guldmedaljör i Malmö FF 2010, och Pär Hansson, dito för Helsingborgs IF i år, var målvakter.

Andra talangfulla unga målvakter är till exempel just Viktor Noring, som är helt ordinarie i allsvenska Trelleborgs FF och Karl-Johan Johnsson i Halmstads BK. IFK Göteborgs Marcus Sandberg var förstemålvakt hela våren i år, men har nu efterträtts av Johan Dahlins yngre bror Erik, som också spelar i P19-landslaget.

Man skulle väl därmed kunna vifta bort alla farhågor om målvaktskris i svensk fotboll.
– Absolut. Tittar man på framtiden i ett längre perspektiv finns det massor av talangfulla målvakter. Ska jag ta några exempel är det Andreas Linde, tredjemålvakt bakom Pär Hansson och veteranen Daniel Andersson i Helsingborgs IF, Davor Blazevic, andremålvakt efter Kristoffer Nordfeldt i Brommapojkarna i Superettan, och IFK Göteborgs August Strömberg. Det ska bli otroligt spännande att följa deras vidare utveckling.

Not: Artikeln skriven innan Viktor Noring ådrog sig en fotskada under tisdagens träning med U21-landslaget.

Senaste nytt: U21 herr