Kategori: Alla är olika - olika är bra
Prisade föreningar och Sevana som utbildar.

Utbildning och utdelning i Göteborg

I veckan besökte integrationssamordnare Sevana Bergström Göteborg för att utbilda föreningar i Göteborgs distrikt inom SvFFs värdegrundsarbete. Det blev en utbildning inom demokrati, jämställdhet och integration.

- I Göteborg finns det flera föreningar som jobbar på bra med demokrati, jämställdhet och integration inom fotbollsrörelsen. Jag känner att det finns ett stort engagemang och passion för det man gör. Detta gör mig glad och väldigt stolt, säger Sevana Bergström.

Kategori: Alla är olika - olika är bra

Ökad satsning på jämställdhet, integration och demokrati med stöd från Arvsfonden

Arvsfonden har beslutat att ge stöd till Svenska Fotbollförbundets värdegrundsarbete under kommande tre år.
– Pengarna möjliggör en stor satsning på jämställdhet, integration och demokratifrågor – och en förstärkning av det arbete som redan idag bedrivs inom projektet Alla är olika – olika är bra. Vi kommer särskilt fokusera på att få fler flickor med utländsk bakgrund att börja spela fotboll, säger Sevana Bergström, integrationssamordnare på SvFF.

Kategori: Alla är olika - olika är bra
Leif Magnusson leder integrationsarbetet i IFK Tumba och Tumba United.

IFK Tumba arbetar aktivt mot rasism

När fotboll och civilsamhälle krokar arm för att motverka rasism och främlingsfientlighet finns bara vinnare.
– Tumba United och "Rött kort mot rasism" har förstärkt vår värdegrund. Man ser att IFK Tumba är en klubb där det finns en bred och stark föreningsgemenskap som är väldigt samhällsinriktad, säger Leif Magnusson.
Nu är han nominerad till integrationspriset Guldhanden.

Kategori: Alla är olika - olika är bra
Mohamed Said, ÖIS Foto: Adam Ihse

Strid på djupet

Två kärlekar driver Mohamed Said framåt. Den ena möter han varje dag, den andra har han inte sett på flera år.
– Vad mamma betyder för mig? Allt. Hon och fotbollen är mina enda passioner, säger 17-åringen som nyligen debuterat i Örgrytes A-lag.

Kategori: Alla är olika - olika är bra
Lite snöyra stoppar inte spelarna i Kiruna FF:s integrationslag. Foto: Saga Skovdahl, Norrbottens Media

Inte bara fotbollen är vinnare i Kiruna

Klimatet kan vara bistert i Kiruna, minusgrader och snö hör vissa årstider till. Spelar ingen roll för de nyanlända som vill spela boll. Alltid med glöd och engagemang – och alltid i kortbyxor.
– De här killarna spelar inte basketboll eller handboll, fotboll är deras grej, säger Tommy Stridsman, ordförande i Kiruna FF och tränare för klubbens integrationslag.

Kategori: Alla är olika - olika är bra

Samgående med SvFF stärker parafotbollen

Arbetet har skjutit fart efter en tids stiltje. Svenska Fotbollförbundet håller på att ta fram en tränarutbildning, ett stormöte är planerat till 3 mars och en förbundsrekrytering till tjänsten som ansvarig för parafotbollen pågår.
– Det ska bli spännande att följa utvecklingen nu. Det är många ledare och föreningar inblandade, vi har runt 100 föreningar, men jag ser att det växer... det är många som hör av sig, säger Karl-Erik Malmgren ordförande i fotbollskommittén för Svensk Parasport.

Kategori: Alla är olika - olika är bra

Parafotbolls-VM i Sverige 2018

Sveriges landslag i parafotboll får spela VM på hemmaplan 2018.

Det okända landslaget är på väg att bli känt. Zlatan Ibrahimovic och Stefan Schwarz har redan koll. VM på hemmaplan i augusti 2018 kan placera laget i strålkastarljuset för en bredare allmänhet.
– Vi vill visa att vi finns, att vi kan och att vi vill. Det är nog det viktigaste för svensk parafotboll just nu, att visa vad vi gör, säger landslagschef Göran Engström.

Visa fler nyheter
Visa alla nyheter