Kategori: Alla är olika - olika är bra
Mohamed Said, ÖIS Foto: Adam Ihse

Strid på djupet

Två kärlekar driver Mohamed Said framåt. Den ena möter han varje dag, den andra har han inte sett på flera år.
– Vad mamma betyder för mig? Allt. Hon och fotbollen är mina enda passioner, säger 17-åringen som nyligen debuterat i Örgrytes A-lag.

Kategori: Alla är olika - olika är bra
Lite snöyra stoppar inte spelarna i Kiruna FF:s integrationslag. Foto: Saga Skovdahl, Norrbottens Media

Inte bara fotbollen är vinnare i Kiruna

Klimatet kan vara bistert i Kiruna, minusgrader och snö hör vissa årstider till. Spelar ingen roll för de nyanlända som vill spela boll. Alltid med glöd och engagemang – och alltid i kortbyxor.
– De här killarna spelar inte basketboll eller handboll, fotboll är deras grej, säger Tommy Stridsman, ordförande i Kiruna FF och tränare för klubbens integrationslag.

Kategori: Alla är olika - olika är bra

Samgående med SvFF stärker parafotbollen

Arbetet har skjutit fart efter en tids stiltje. Svenska Fotbollförbundet håller på att ta fram en tränarutbildning, ett stormöte är planerat till 3 mars och en förbundsrekrytering till tjänsten som ansvarig för parafotbollen pågår.
– Det ska bli spännande att följa utvecklingen nu. Det är många ledare och föreningar inblandade, vi har runt 100 föreningar, men jag ser att det växer... det är många som hör av sig, säger Karl-Erik Malmgren ordförande i fotbollskommittén för Svensk Parasport.

Kategori: Alla är olika - olika är bra

Parafotbolls-VM i Sverige 2018

Sveriges landslag i parafotboll får spela VM på hemmaplan 2018.

Det okända landslaget är på väg att bli känt. Zlatan Ibrahimovic och Stefan Schwarz har redan koll. VM på hemmaplan i augusti 2018 kan placera laget i strålkastarljuset för en bredare allmänhet.
– Vi vill visa att vi finns, att vi kan och att vi vill. Det är nog det viktigaste för svensk parafotboll just nu, att visa vad vi gör, säger landslagschef Göran Engström.

Kategori: Alla är olika - olika är bra
Gatans Lag FF

Laget som jobbar för att bli överflödigt

Ingen medalj men Gatans Lag FF belönades med VM-turneringens finaste priser.
– Jo, vi tycker det. Vi tar ut spelare på engagemang, vi kommer aldrig toppa laget, säger Jeff Tössberg, ledare för laget.
Damerna fick turneringens stora Fair Play-pris och målvakten Maria Berg tog emot det individuella Fair Play-priset.
Där har ni andan i Gatans Lag, enda föreningen i landet som jobbar för att bli överflödigt.

Kategori: Alla är olika - olika är bra Kategori: fogis.se

Sevana vill se idrotten som en motkraft

Att idrotten har stora möjligheter att främja integration känner vi till, men hur når vi ut och bjuder in en målgrupp som lever med starka begränsningar i sin vardag? Och hur kan du som idrottsledare agera när du möter en ung människa som är utsatt för hedersrelaterat förtryck av något slag? Sedan i våras har Sevana Bergström rest runt och föreläst kring de här frågorna och skapat dialog om hur vi med idrotten som verktyg kan arbeta förebyggande och vara en motkraft.
Kategori: Alla är olika - olika är bra
Boris René

Vivalla formade Boris René

Boris René flyttade vid två års ålder från Kongo till Sverige tillsammans med sin mamma och tre äldre bröder.
Han växte upp i Vivalla, ett av Örebros tuffaste områden, vilket satte livsavgörande spår.
– Det har format mig till den person jag är i dag. Jag hade många vänner med invandrarbakgrund och olika kulturer. Det har gett mig en förståelse för olika människor, bara positivt och något jag är otroligt tacksam för, säger han.

Visa fler nyheter
Visa alla nyheter