Nytt miljonprojekt ska öka fotbollens mångfald och samhällsnytta


I samband med att fotbolls-EM 2016 börjar inleds ett nytt projekt som ger Svenska Fotbollförbundets 3 184 medlemsföreningar möjlighet att ansöka om ekonomiskt stöd för sitt arbete med nyanlända och integration, men även jämställdhet och hbtq-frågor.
Totalt finns 2 000 000 kr att fördela. Det sker tack vare ett samarbete mellan ICA, Svenska Spel och våra landslagsspelare i projektet "Alla är olika – olika är bra".

Projektet sjösattes under 2015, men intensifieras nu. Maxbeloppet som kan tilldelas ett föreningsprojekt är 40 000 kr. Bidragen kommer att granskas av en jury som utses senare av parterna.

- Fotbollen gör samhällsnytta och det har ökat med de nyanlända runt om i landet. Men vi behöver också fler spelare som helst spelar längre och välkomna fler tjejer, motverka all form av kränkningar och värna fair play. Vi har också en ambition att öka antalet kvinnliga ledare med 10 000 framöver, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Ansökningstiden för medel är satt till den 31 augusti 2016 och ambitionen är att ha minst en utdelning under 2016.

- Svenska Spel vill ta svensk idrott framåt. Vi vill se en idrott där alla har en självklar plats och där allas lika värde respekteras. Därför stödjer vi "Alla är olika – olika är bra", ett initiativ som bidrar till jämställdhet och att ge ungdomar med olika bakgrund bättre förutsättningar att mötas, utvecklas och växa både på och utanför planen, säger Lennart Käll, VD på Svenska Spel.

- Våra organisationer vilar på samma värdegrund: alla ska behandlas lika, vi ska göra varje dag lite enklare och gladare för alla invånare i Sverige. Fotbollen och föreningslivet spelar en viktig roll för integrationen av nyanlända ungdomar och därför vill vi vara med i Svenska Fotbollförbundets arbete med detta, säger Anders Svensson, som är VD för ICA Sverige AB.

Kontaktperson SvFF

Mikael Jiffer, marknads- och försäljningschef, 070-575 86 00