Fotbollens insatser

I några av de mest utsatta områdena i Sverige verkar fotbollens som en mycket positiv kraft. Här är ett axplock av goda exempel – som det finns många av i vårt föreningsliv.

Borlänge

Dalkurd FF genomför nattvandringar för att nå vuxna och ungdomar. Och med handledning från Dalkurds elitspelare får gymnasieelever på introduktionsprogrammet chans att prova fotboll och annan idrott.

Göteborg

IFK Göteborg samverkar med flera samhälls­aktörer i konceptet Aktiv Göteborg. I Biskops­gården och Hammarkullen erbjuds ungdomar fotbollsspel och mentorskap för att komma i utbildning eller arbete.
Sandarna BK:s C-lag består av ensamkommande ungdomar. Via ledarnas kontakter får många av spelarna även tag på arbete. Laget är till för att ungdomarna lättare ska komma in i samhället, lära sig om jämställdhet och svensk kultur.

Falkenberg

Rinia IF hjälper nyanlända att integreras genom sociala och idrottsliga verksamheter, bland annat på klubbens två fritidsgårdar i områdena Falkagård och Skogstorp.

Halmstad

Halmstads BK samarbetar med ett bo­stadsbolag och sina sponsorer i satsningen Välkomstjobb som ska få fram hundra praktikplatser för nyanlända.

Landskrona

Landskrona Bois satsning Startelvan lotsar långtidsarbetslösa in på arbetsmarknaden. Det samlas också årligen in tusentals leksaker som ges till barn i ekonomiskt utsatta familjer.

Malmö

Boost by FC Rosengård är ett projekt där ungdomar och unga vuxna får stöd för att komma in i arbetslivet. Sedan starten 2011 har cirka tusen personer nått anställning eller heltidsutbildning.

Uppsala

Ronja FK verkar mot idrottskulturens mans­dominans genom projektet Ronjabollen. Tjejer i resurssvaga stadsdelar erbjuds en väg in i föreningslivet via fotbollen.

Stockholm

AIK:s projekt Integration på riktigt innebär att ensamkommande flyktingungdomar på Solna Gymnasium får en fadder som långsiktigt ska hjälpa till i det nya landet.

FC Järfällas Järfälla Fotbollsplugg gör så att ensamkommande flyktingar och andra nyanlända möter svenska ungdomar på planen varje dag.

Djurgårdens IF:s initiativ Drive in-fotboll är organiserad spontanfotboll i idrottshallar i Kista, Rinkeby, Tensta, Spånga, Alby och Sollentuna på kvälls- och dagtid fredag till söndag.

Norrköping

IFK Norrköping och Assyriska IF anordnar nattfotboll i stadsdelen Hageby sena lördagkvällar för killar och tjejer 13–25 år. Syftet är att ge en bra kvällsaktivitet och skapa sammanhållning.

Växjö

Växjö DFF driver ett projekt med huvudfokus på stadsdelen Araby. Syftet är att fler tjejer ska börja med fotboll och att skapa lika förutsättningar för att detta ske.

Kristianstad

Kristianstad FC och Näsby IF fångar upp nyanlända och ordnar fotbollsträning för att "skapa gemenskap och ha roligt".

Upplagt av: Sammanställning: Jakob Lundberg, Magasinet Fotboll