Fotboll för ALLA i Tomelilla

Det som började som kravlösa fotbollsträningar för ensamkommande ungdomar kan leda till en multiarena för hela Tomelilla.
- Det kan bli en plats där människor som inte nödvändigtvis håller på med fotboll träffas. Jag tror det kan ge Tomelilla-borna en känsla av samhörighet och stolthet, säger Mikael Björk, ansvarig för Tomelilla IF:s integrationsarbete.
Att där kommer finnas utökat utrymme för fotbollsträning säger sig liksom självt.

Tomelilla IF är en fin gammal förening som åldrats med spänst i steget. 100 år nästa år, men inga tecken på ålderskrämpor.
Man driver sin egen anläggning med ideella krafter som är nödvändiga och självklara – pensionärerna klipper gräset, arenagruppen träffas regelbundet och inga spelare är avlönade.

- Just nu känner vi medvind, det är mycket på gång, säger Mikael Björk, 49-årig polisman, tränare, tidigare ordförande i klubben och hela tiden delaktig i olika projekt.

Närmast hjärtat just nu är "Fotboll för ALLA". En aktivitet som inleddes strax efter årsskiftet 2016 i samband med att flyktingvågen sköljde över Sverige och många ensamkommande pojkar kom till Tomelilla. Mikael Björk ville skapa en plats för alla, med stora bokstäver. Inte bara för ensamkommande pojkar eller flickor, även ortens egna ungdomar fick vara med.

- Alla var verkligen välkomna, killar, tjejer…alla åldrar. De skulle få en friktionsfri start in i vår klubb, säger han.

Han tog hjälp av ungdomar som tidigare spelat i klubbens men slutat när kraven skruvats upp. Resultatet blev, som han beskriver det: "fantastiska träningar med mycket glädje". Kul hellre än krav var nyckeln:

- Absolut, träningarna bestod i början mest av spel. Vi spelade i IFK Göteborgs gamla A-lagsställ från 2015 som skänkts oss via kontakter på ett flyktingboende, vi hade gamla strumpor från vårt A-lag. Det var så många som fyrtio ungdomar på träningarna, ett ordnat kaos, men väldigt skoj, säger Mikael Björk.

Efter hand har spelare slussats vidare i klubbens egna lag, eller till föreningar i närområdet. Vinsterna är dubbla – föreningen har berikats, de hitkommande har funnit mening och gemenskap.

Vad har de nyanlända ungdomarna betytt för klubben?

- Jättemycket. Bland annat har de gett våra ungdomar ett vidare perspektiv, de har fått höra historier som är både hemska och hoppingivande.

Vilka värderingar kan ni ge de nyanlända?

- Att ta hänsyn till varandra, hålla tider, att uppföra sig juste. Men också att det krävs att man kommer i tid, har benskydden med sig, hjälper till att plocka in bollar. Självklara saker för en svensk föreningsmänniska, men nytt och främmande för flyktingarna.

När Mikael Björk utbildade sig till polis fick han höra att: "kan du rädda en människa från att bli kriminell har du tjänat ihop din livslön som polis". Att samhället tjänar på idrottens förmåga att hjälpa människor känna trygghet och samhörighet – oavsett hudfärg eller bakgrund – råder det ingen tvekan om.

Vad tror du flyktingarna kan tillföra Tomelilla?

- Vi får en chans att träffa dem, prata med dem och lyssna. Kan vi släppa in dem i vårt samhälle tror jag det skapas en acceptans från båda sidor. Att titta in i ögonen på en ung pojke eller flicka som lämnat allt och bokstavligen rest genom ett helvete för att komma till Sverige lämnar ingen oberörd. Att känna är också att förstå, säger Mikael Björk.
- Det är häftigt att känna, det är först då man förstår på riktigt. Det är så lätt att sitta ute i stugorna och tro sig veta, det är en annan sak att känna.

Vad är den största utmaningen för "Fotboll för ALLA" tycker du?

- Vi ska fortsätta över vintern och hela 2017, men jag vill jobba vidare med de här frågorna. Det är inte ett tidsbestämt projekt tycker jag, jag har erbjudit mig att bli en länk mellan de här ungdomarna in i klubben.

Men först ska Tomelilla IF fylla 100 år. Mikael Björk håller ihop planeringen för kalaset där en 180-sidig bok, några ungdomsevent och arbetet "från grus till gräs" finns med i aktivitetsplanen.

- Vi vill skapa en mötesplats med integration och fotboll som drivkraft. Idrotten kan göra så mycket gott för egentligen alla i vårt samhälle.