I Nya Södertälje KFF lämnas ingen

På ena planhalvan drillades spelare i snygga västar av en tränare med pondus, där fanns koner, det var organiserad ordning och reda. På andra halvan sprang några killar omkring och lekte kull, drog varandra i håret och levde rövare.
- Då kom en ledare och sa att de inte ville ha de där killarna i sin förening. Det var så det började, säger Leo Bernava.

Visa bildspel

Leo Bernava 36 år är initiativtagare, ordförande, ledare och tränare för 00-05-gruppen i Nya Södertälje KFF (Kultur- och fotbollsförening). Idén till föreningen föddes den där kvällen när han tog sin son Nino, då 8 år, och hans kompisar under armarna och klev in i något som kom att bli mer än en fotbollsförening.
- Vi är en plats där man blir saknad om man inte dyker upp. Vi har ledare som har blivit killarnas förebilder, vi ger dem trygghet, säger Leo Bernava.

Klubben har inget kansli, men så mycket mer. Det är heller ingen invandrarförening, det är en förening för alla.
- Jag ville visa att vi är vänner. Vi lämnar ingen bakom oss, säger Leo.

De som hängde utanför staketet har hittat ett sammanhang att tillhöra. De sjavigt klädda och oborstade fick vara med.
- De har frågat andra föreningar om de kunde få vara med, men blivit nekade. Vi dömer ingen. Du ska se vad de här killarna kan göra med en boll.

Vilka krav ställer du på dem?

- Väldigt höga. Inte fotbollsmässigt, men när de tillhör vår förening ska de veta att man kämpar och respekterar våra regler. Slår de ett felpass gör det inte så mycket, de har försökt. Det är viktigt att de försöker, säger Leo Bernava.

Men, har det visat sig, det kan dölja sig en talang där man minst anar det.
- Storklubbar är nu och drar i våra spelare, men de väljer att bli kvar. De hjälper de andra spelarna, de får dem att växa. Jag tror inte på att dela in killarna i bra och dåliga för tidigt. Det är omöjligt att veta när de är så här unga vilka som ska blomma ut och bli bra spelare.

Nya Södertälje KFF gör ett stort jobb för integrationen i Södertälje. Men det skulle du aldrig få Leo Bernava att säga. Killarna kommer från invandrartäta områden med tuffa utmaningar för att lösa integrationsfrågan. I Nya Södertälje KFF handlar det om helt andra förebilder.
- Det är viktigt med förebilder… det fotbollen kan göra handlar om så mycket att det nästan är svårt att greppa. Kamratskapet är viktigt, att det finns regler att kämpa tillsammans för. Att bli bättre i fotboll, det är det de vill bli.

Att klubben betyder mycket för ungdomarna säger sig självt. Men vad kan ungdomarna göra för klubben?
- Förhoppningsvis öppna ögonen för andra att det finns möjligheter. Att det finns goda människor. Gemenskap är en kraft som kan ta oss långt.

Leo Bernavas arbete har spelat roll för många och blivit uppmärksammat. Han är finalist som Årets Eldsjäl i kategorin kamratskap.

Vad är en bra kamrat för dig?

- Någon som är mån om andra, som ställer upp och gärna lyfter fram andra. Jag är nog en bra kamrat, inte bara en ledare.

Hur skulle idrotten klara sig utan eldsjälar tror du?

- Det skulle nog inte gå så bra. Men en större fråga är; hur skulle samhället klara sig utan idrotten.

För ganska precis ett år sedan föddes föreningen, man startade med två lag. I dag har klubben 204 spelare i träning i nio grupper som skulle räcka till sexton serielag.

Vad driver dig?

- Att se barnens glädje, hur de lär sig fungera i grupp och kämpar för ett gemensamt mål. Alla föräldrar och ledare och andra människor runt laget som engagerar sig och tror på det vi gör och valt att anta den här utmaningen. Att se olika kulturer samspela och upptäcka att vi är ganska lika trots olika hudfärg och bakgrund. På planen är vi alla lika.

Vilka är dina förebilder?

- Min pappa, mina föräldrar. Pappa körde alltid runt med mig, mina bröder, mitt lag. Det har alltid varit öppna dörrar i vår familj vilket format och inspirerat mig mycket.

Fotboll är kärnan i klubben, men snart ska klubben testa teater och när de hittat en lokal vill man bjuda in till läxläsning.

- Vill man tillhöra oss behöver man inte vara bra på fotboll. De kan få prova på grejer de annars inte haft möjlighet att göra, säger Leo.

Tillbaka till Geneta IP, där allt började. En bild av kraften i Nya Södertälje KFF:
- Jo, tänk så här: vi tränar, 35 personer. Tio minuter kvar och allas blickar dras till mig, de väntar på att jag ska sparka bollen i luften sen kör vi alla mot alla, de skrattar, skriker och jagar bollen. Det visar så tydligt glädjen i det här gänget.

På andra planhalvan drillas spelare i snygga västar av en tränare med pondus, där finns koner och det är ordning och reda.

Upplagt av: Roger Björkman