Östersund - den första hbtq-certifierade klubben i Sverige

Östersund visar vägen för de svenska fotbollsföreningarna genom att bli hbtq-certifierade.

Osäkerhet är inte bra för utveckling, det är säkert.
Nu gör Östersunds FK som de alltid gjort – utmanar rädslor och fördomar för att bli ett bättre fotbollslag.
- Det finns en stor vilja att fortsätta på ett spår de länge varit inne på, säger Sofia B Karlsson, RFSL.

Östersunds FK har raskt marscherat genom seriesystemet och fick mer än en expert att höja på ögonbrynen genom att stabilt hålla sig kvar i Allsvenskan. Nykomlingarna från Norrland visade noll respekt, mycket mod och stor spelglädje.
Det är så de jobbar – och nu bryter de ny mark.

- Vi tror på styrka genom mångfald. hbtq-certifieringen är ett naturligt nästa steg för oss, säger Daniel Kindberg, ordförande i Östersunds Fotbollsklubb.
Sofia B Karlsson jobbar på uppdrag av RFSL med att hbtq-certifiera svensk idrott, hon har Amerikanska fotbollförbundet och Östersunds FK på sitt bord.
- Östersunds FK kommer bli den första fotbollsklubben i landet att hbtq-certifiera sig, säger hon.

Certifieringen belyser hbtq-personers livsvillkor och normer kopplade till kön och sexualitet. Utbildningen berör alla diskrimineringsgrunder och undersöker hur olika normer samverkar.
Första steget i certifieringen består av en fyradagarskurs med spelare och tränare i A-laget, ordförande Daniel Kindberg och några till.
- Vi vill utveckla hela människan, vi vet att det innebär att vi vinner fler matcher. Ökad kunskap och förståelse ger tolerans och skapar vinnare på och utanför planen, säger Daniel Kindberg.

Tanken är att klubben ska formulera sina mål, skriva en plan och ta in den i värdegrundsarbetet.
- När det blir tydligt vilka mål klubben har försvinner mycket av osäkerheten, utbildningen är till för att få bort rädslan, säger Sofia B Karlsson.
Handlingar säger mer än fina policys och dokument. Att ibland våga säga ifrån är bra – men nästan alltid svårt.
- Det finns så många förväntningar och rädslor runt oss, och inom oss, som begränsar utveckling, säger Sofia B Karlsson. Traditioner och normer står i vägen och ansvaret ligger inte på den utsatte utan hos de andra.

Hon menar att mångfald i styrelserummet skapar förutsättningar för förändringar. Den viktigaste kroppsdelen är hjärnan, säger hon, det är där idéerna skapas.
Välkomnar fotbollen mångfald, tycker du?

- Jo, på många sätt. Det finns många historier om människor som funnit ett sammanhang inom fotbollen. svensk fotboll har tagit ett jättestort ansvar i den flyktingsituation vi har.
Vad hoppas du ska hända efter utbildningen?

- Att man förstår att normer påverkar resultat. Vi behöver vara många som står upp för det här, det är en fråga för alla, inte en minoritetsgrupp. Ansvaret ligger inte hos den utsatte utan hos de andra.

Hur kommer Östersund FK klara den här utmaningen?
- Klubben är bra på att utmana traditionella vägar till framgång. Det kan vara svårt att se kopplingen mellan ett mångfaldsarbete och bra fotboll, men de förstår att en säker spelare i omklädningsrummet är en säker spelare även på fotbollsplanen, säger Sofia B Karlsson.

FOTNOT: RFSL - Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter. En svensk politisk och ideell organisation. Förbundet bedriver en aktiv sexualpolitisk verksamhet, avdelningar runt om i Sverige skapar sociala mötesplatser. Förbundet arbetar mot homofobi, bifobi och transfobi.

Upplagt av: Roger Björkman