Boost by FC Rosengård

Boost by FC Rosengård. Foto: Mohammad El-Madhoun

Fotbollslaget FC Rosengård är sverigeelit. Boost by FC Rosengård är världsklass i regionen.
- Fotboll är den mest förenande och demokratiska sporten som finns, säger Filippa Engstrand, verksamhetschef.

Filippa Engstrand är civilekonomen som ogillar excelark och företagsekonomiska modeller men älskar att hjälpa människor. Hon har gått från vägledare till verksamhetschef för Boost by FC Rosengård.

Det var tänkt som ett sommarjobb för nio år sedan.

- Jobbet fångade mig direkt. Nu har jag svårt att tänka mig att göra något annat. Vi får så mycket tillbaka av att jobba med de här människorna, säger hon.

Boost by FC Rosengård.Foto: Mohammad El-MadhounBoost by FC Rosengård är ett arbetsmarknadsprojekt i malmöregionen som finansieras av Europeiska Socialfonden, ESF. En miljö där eldsjälar blåser glöd i ungdomar. Tanken är att ge ungdomar självförtroende, kunskap och tro på sig själva inför framtiden.

- Vi ger mycket men får mycket tillbaka, belöningen är att se ungdomarna förverkliga sina drömmar och vi får så mycket uppskattning. Vi gör det här för att vi vill. Inte för att det är vårt ansvar eller för att tjäna pengar, säger hon.

Frivilligheten i arbetet har skapat en enorm kraft. För 14 år sedan började FC Rosengård sitt integrations- och mångfaldsarbete. Allt inleddes med fotbollsbarn som behövde stöttning för att inte riskera hamna utanför samhället.

- Men spelarnas föräldrar kom också till klubben och bad om hjälp, det var så allt började, säger Filippa. I segregerade områden som Herrgården och Rosengård behövs en verksamhet som bygger på demokratiska värden, precis som fotbollen. Det behövdes för 14 år sedan och det behövs i dag.
Det började som ett projekt med några frivilliga eldsjälar, i dag är 35 personer anställda och verksamheten är en resurs att räkna med i regionen.

- Det viktigaste nu är att det här kompetensstarka och sammansvetsade teamet får fortsätta jobba med det som samhället behöver hjälp med, säger Filippa. Malmö stad tror på oss och Arbetsförmedlingen tror på oss.

Boost by FC Rosengård hjälper unga arbetssökande som behöver stöd för att komma vidare i livet. Det kan handla om att ge dem utbildning som saknas. På schemat står även enskilda förberedande samtal inför en jobbintervju. Även kroppen får sitt genom friskvård i form av till exempel yoga, styrketräning eller fotboll.

- Har man varit utan jobb eller hamnat i utanförskap är man kanske inte på topp. Vi kan hjälpa ungdomarna på flera sätt, vi skräddarsyr aktiviteten utifrån varje individs behov. Alla behöver bli sedda och känna sig bekräftade, säger Filippa.

Metoden har visat sig framgångsrik. Åttio procent av de som studerat hos Boost by FC Rosengård har klarat sin prövning på Komvux, och med de betygen i ryggen ökat sina möjligheter att studera vidare. Under sex år har 1.400 ungdomar blivit självförsörjande med antingen arbete eller studier.

- I takt med att verksamheten vuxit har vi kunnat slussa ut fler och fler i allt högre takt. Vi ökar i volym men lyckas hålla kvaliteten, faktiskt förbättra den, säger hon.

Man har tack vare ett brett kontaktnät konstant trettio praktikplatser tillgängliga.

- Arbetsgivare vänder sig numera till oss för att hitta arbetskraft, genom åren har vi genomfört många lyckade rekryteringar och nu får vi ofta förtroendet att välja välmotiverade ungdomar till de lediga jobben.

Men i det positiva finns även en svärta. Projektpengarna tar slut i år, därefter vet hon inte hur finansieringen kommer se ut. Hon skulle önska att kommuner, regioner och statliga myndigheter fullt ut erkände den kraft som finns i föreningslivet:

- Man pratar om hur fantastiskt bra föreningslivet är att jobba med integration och mångfald, men vi ges varken det förtroende eller de resurser vi behöver för att verkligen kunna göra skillnad, säger Filippa Engstrand.

Boost by FC Rosengård

Boost by FC Rosengård. Foto: Mohammad El-Madhoun
Boost by FC Rosengård är ett arbetsmarknadsprojekt i Malmöregionen som finansieras av Europeiska Socialfonden, ESF. Projektet syftar till att rusta ungdomar inför framtiden.
Projektägare är föreningen FC Rosengård, som även ligger bakom de tre tidigare arbetsmarknadsprojekten Mabi Match, Mabi Utveckling och Mabi Mål.
Boost by FC Rosengård drivs i samverkan med Malmö Stad, Arbetsförmedlingen i Skåne, Staffanstorps kommun, Lomma kommun, Trelleborgs kommun och Region Skåne.
Projektet vänder sig till ungdomar som behöver ett individualiserat och skräddarsytt program för att lättare komma in i arbetslivet.
Boost by FC Rosengård är ett stöd som utgår från ungdomarnas situation och tar hänsyn till deras olika behov och förutsättningar.

Upplagt av: Roger Björkman. Foto: Mohammad El-Madhoun.