Obändigt driv i "det okända landslaget"

Parasport - det okända landslaget

"Det okända landslagets" historia är en berättelse om ett obändigt driv in i framtiden som andas hopp.
Men också en historia om knappa resurser.
– Det finns så otroligt mycket kraft och glädje i det här gänget. Jag får rysningar när jag ser hur de utvecklas, säger förbundskapten Stefan Jonsson.

"Det okända landslaget", Sveriges fotbollslandslag för spelare med inlärningssvårigheter, har tuffa utmaningar framför sig men kan kasta en snabb blick i backspegeln för att få kraft.
I oktober i fjol besegrade laget Ryssland med 4-1 och tog EM-brons i Paris.
– Det betydde otroligt mycket för oss. Vi hade överträffat ett mål vi satt upp, säger Stefan Jonsson.

Förbundskaptensduon Stefan Jonson och Torbjörn Östergrens har tränat laget sedan 2009. Åtta av tjugofem spelare i truppen spelade då 11-mannafotboll i det nationella seriesystemet.
Zlatan stöttade VM-deltagande 2014.Tillsammans med spelarna tog man 2010 fram nya värdeord och ledstjärnor tillsammans med en fyraårsplan där VM i Brasilien 2014 var det stora målet.
Laget kom iväg tack vare extraordinär och uppmärksammad hjälp från bland annat det svenska landslaget med Zlatan Ibrahimovic i spetsen (Zlatan skänkte 350 000 kronor ur egen ficka för att laget skulle få ihop till Brasilien-biljetten). Laget slutade sjua i turneringen.

För- EM-året 2015 samlades man till tre landslagsläger men spelade inga landskamper.
– Åren mellan EM och VM är alltid tuffa tider. Vi har tidigare känt oss väldigt osynliga men våra killar behövs, när de får rampljus fungerar de som inspirationskällor för väldigt många, säger Torbjörn Östergrens.
Trots knappa resurser lyckades man inte bara skrapa ihop till Paris-resan 2016 – man kom hem med ett historiskt brons.

Nu står man inför nästa utmaning, som egentligen är två:
– Arrangera ett för-VM i Karlstad 2017.
– Att arrangera VM på hemmaplan 2018.
Man har i dag en stabil grundtrupp men behöver rekrytera för att föryngra laget.
– Vi är beroende av scouting från olika delar av samhället. Vår målvakt hittade vi till exempel tack vare en idrottslärare i Härnösand. Vi har fått en del tips från Varberg och Malmö, det är ett pussel att hitta spelare med rätt diagnos, säger Stefan.

För att bli aktuell för det okända landslaget ska spelaren gå igenom en omfattande granskning. I korta drag går det till så här:
– Spelaren ska ha gått särskola och haft en diagnos fastställd av läkare innan 16 års ålder.
– Innan spelaren godkänns för internationellt spel måste omfattande tester och bedömningar genomföras. All dokumentation skickas därefter till psykologer i England som gör den slutgiltiga bedömningen.
– Den här processen kan ta upp till sex månader.

– De har inlärningssvårigheter men vill inte stämplas som utvecklingsstörda. Deras funktionsnedsättning innebär att det tar längre tid och många repetitioner för att lära sig nya saker. Jag tror fotbollen kan ge dem självförtroende att stå för deras funktionsnedsättning, säger Torbjörn Östergrens.

De var nominerade i kategorin "Årets lag" i en historisk första Parasportgala som genomfördes 4 februari på Scandic Continental i Stockholm. De fick dock inget pris.
– Men man har fått upp ögonen för oss, det är häftigt. Det går inte att blunda för oss längre, säger Stefan Jonsson.
Framgångar ger uppmärksamhet vilket leder till bekräftelse. Kanske det "Okända landslaget" snart inte är riktigt lika okänt längre.

Dialog mellan SvFFoch Parasportförbundet

Det pågår en dialog mellan Svenska Fotbollförbundet och Parasportförbundet om hur parafotbollen kan tas in i förbundets verksamhet.
Det pågår en del handfast verksamhet också.
– Utmaningen är att forma vår egen organisationen som kan göra det bättre för parasporten, klubbar och distrikt behöver förstå att det kommer krävas en del jobb, säger Per Widén, chef för utbildningsavdelningen på Svenska Fotbollförbundet.

Fotboll betraktas av många som den mest inkluderande och demokratiska sporten av alla. I Svenska Fotbollförbundets strategidokument 2013-2017 finns en uttalad ambition att inkludera personer med funktionsnedsättning i fotbollen.
– Vi ser det som att vi ska erbjuda alla möjligheter att spela fotboll utifrån sina förutsättningar, säger Per Widén.

Under en tid har ett arbete pågått för att parafotbollen ska flyttas in i Svenska Fotbollförbundets verksamhet. En tydlig önskan från parafotbollen, men det är ett arbete som är långt ifrån okomplicerat.
Det krävs central förankring inom såväl parasporten, Riksidrottsförbundet och Svenska Fotbollförbundet.
Det handlar om såväl kultur som vilja.
– Vi har en styrgrupp och en projektgrupp som punkt för punkt försöker pricka av en generell checklista för inkludering, säger Widén.

Man har identifierat behov av kompetensförstärkning i parasportfrågor på förbundet, något som behöver göras med stöd från Parasportförbundet.
Har förbundet organisation och ekonomi att ta över parafotbollen är två andra frågor.
– En av de stora utmaningarna är att få distriktsförbunden att köpa idén. Bland kubbarna är det lättare, där spelar killarna redan fotboll. Utbildning är en av pusselbitarna, säger Widén.

Förankringsprocessen är en viktig del i arbetet, projektgruppen drar nu upp riktlinjer för information och fysiska möten där bra kontakter kan skapas. Man vill hitta forum både inom Svenska Fotbollförbundet och parasporten – förbundets ordförandekonferens i sommar bör ha den här frågan på sin agenda, menar Per Widén.
– Att tillhöra ett sammanhang är alltid bra. Att vara en del av den stora fotbollsfamiljen skulle ge parafotbollen en värdefull gemenskap, säger han.

De dryga två år av förutsättningslösa diskussioner om samarbete och inkluderingstankar mellan Parasport Sverige och Svenska Fotbollförbundet har bland annat satt igång till ett fördjupat utredningsarbete.
Omvärldsanalys, organisation, ekonomi och personella resurser likväl som kompetens och regelverk har varit på bordet.
Inget arbete som genomförs på en kaffekvart, det förstår alla. Men Per Widén är optimistisk:
– Det gäller för oss att se möjligheterna, säger han.

Upplagt av: Roger Björkman