Ledar- och anläggningsfokus på mångfaldsseminariet i Skellefteå

Diskussionerna var mycket givande på mångfaldsseminariet i Skellefteå.

På torsdagen genomförde SvFF och Västerbottens FF det andra av fyra mångfaldsseminarier. I Västerbotten var det tydligt att anläggningsfrågan vintertid var central för att förbättra möjligheter till mångfald och integration i framtiden - liksom ledarförsörjning.

Sevana Bergström föreläste på förmiddagen dels om hur SvFF ska ta dessa viktiga frågor vidare i det treåriga projekt hon har framför sig som integrationssamordnare. Hon berättade även hur Sverige generellt ligger till utifrån forskningens resultat om mångfald och integration i förhållande till fotbollen, vilket inte är helt upplyftande.

Två paneler diskuterade på eftermiddagen.
Först ut var representanter från olika föreningar, bland andra Inger Arnesson, Sunnanå IK, Stina Säfström, Clemensnäs IF, Leif Bungebo, Moröns BK, Torgny Gustafsson, Lycksele IF, Zahra Mozahra, Sunnanå SK, Mohammed Moradi, Skellefteå, Fadumo Elmi, "lots" i Skellefteå och Jawad Mamodi, afghanska föreningen.

- Vi har problem med att få kvinnliga tränare till vårt nya lag med nyanlända kvinnor, de vill ha en kvinnlig tränare, sa Torgny Gustafsson.
- Tyvärr har vi alldeles för lite tider och anläggningar, så vi har fått lägga ned vår satsning på tjejer, sa Stina Säfström.

- Vi har startat ett lag för lite äldre nyanlända tjejer, och det är spännande, sa Zahra.
- Det är kämpigt med tider och anläggningar, sa Leif.
- Vi har 15-tal killar i träning men inte i seriespel ännu och inga tjejer, sa Jawad.
- Jag kan önska mer samarbete både bland fotbollsföreningar och andra idrotter, sa Inger Arnesson.

PO Ljung Mariehems SK, Sevana Bergström, SvFF, Ronny Berglund Rönnskär, Gunilla Westerlund, Svenska Spel, Madeleine Alm, Sunnanå.

Tider fördelas utifrån lag i seriespel och därmed blir "nya grupper" inte prioriterade på samma sätt när många lag och idrotter ska samsas om befintliga tider.

Efter det följde en diskussion och frågestund med Agnet Kemlen från Bodens Kommun, Ragnar Granstrand, Skellefteå Kommuns fritidsavdelning, Daniel Nilsson, Norrbottens Idrottsförening och Annelie Nilsson, Västerbottens Idrottsförening.

- Vi tycker att vi har en bra dialog med alla föreningar anser vi och vi är medvetna om att det är ont om tider och anläggningar. Men det är också ett politiskt beslut om resurser. Vi jobbar mycket med ledarutbildningar som vi tror är en nyckel framöver sa Ragnar Granstrand.

- Vi har Boden United som lyckats väl med integration och nyanlända och vuxit starkt och där pågår nu en diskussion med Bodens BBK om United ska bli en integrerad del i BBK och vårt damarbete med fotbollen är riktigt bra sa Agneta Kemlen.

- Det som är viktigt är att det inte blir nåt tomtebloss, det vill säga när man startat upp nåt så orkar man inte driva vidare, utan att det blir en ordinarie del över tid, sa Daniel Nilsson som kan konstatera att det ny byggs en ny inomhushall i Norrbotten.

- Jag tycker vi har ett bra samarbete med föreningarna i Västerbotten, men det är viktigt att de kommer på våra möten och att föreningsrepresentanterna har rätt mandat, sa Annelie Nilsson bland annat.

Flera av de deltagande föreningarna pratade om en viss ledarbrist, speciellt utanför storstäderna, och att trotjänare sliter hårt.
- Men det görs fantastiska insatser av fotbollen för samhället, så vi är stolta över att få vara en del av det här arbetet, sa prisutdelaren, distriktsansvariga Gunilla Westerlund från Svenska Spel,

Klubbar som prisas

  • Sunnanå SK, prisas för fotboll för nyanlända tjejer, dokument på olika språk.
  • Mariehems SK, integration, lag för funktionsnedsatta, arrangör för Umeå Fotbollsfestival.
  • Rönnskär Railcare IF, integration, spontanfotboll på kvällar.