”Tack för en bra start på vårt gemensamma arbete”

Kista SC- och SvFF-representanter på mångfaldsseminarium. Bl a Leen, 11, från Syrien (2:a fr v) och Mehram, 17, från Afghanistan (3:a fr v). FOTO: SvFF.

På torsdagen hölls det fjärde och sista mångfaldsseminariet i år och nu var det Stockholms tur.
– Tack för allt engagemang! Vi har inte lösningar på alla frågor här och nu, nu samlar vi in era utvärderingar och sammanför era behov och återkopplar senare vad vi anser ska prioriteras tillsammans för en allt bättre verksamhet. Vi är i början på ett treårigt arbete, så det har varit en väldigt bra start, sa Sevana Bergström, integrationssamordnare på SvFF när seminariet avslutades.

Mångfald och inkludering görs på olika sätt runt om i landet. Behoven av stöd ser olika ut. Fotbollen gör en stor samhällsinsats och ambitionen är att tillsammans hjälpas åt – föra idéer och tankar vidare – och det i hela landet.

– Det görs fantastiska saker redan idag, men ambitionen är att vi ska bli mer strategiska för att få fler att vara med, spela längre och att vi når fler tjejer där ute som har många hinder på vägen in i fotboll och annan verksamhet, sa Sevana vidare, som utifrån sin erfarenhet med Ronjabollen, Ronja FK och TRIS (tjejers rätt i samhället) höll sitt mycket uppskattade föredrag.

I föreningspanelen efter lunch deltog sedan Niko Ljevar, Ekeby BK, Jonas Olsson, Bagarmossen/Kärrtorp, Frida Persson, Futebol da Forca, Gabriel Serban, Kista med sina nyanlända spelare Leen (11 år) från Syrien och Mehram, 17 från Afghanistan.
Det blev frågor om medlemsavgifter, samarbete med skola, fritid, ideella eller avlönade ledare, resurser och mycket annat.

– Vi försöker ge och visa våra ensamkommande barn och ungdomar även annat än fotboll, de spelar gitarr, och vi har åkt skidor. Vi vill att de ska lära sig mer och att Sverige erbjuder mycket. Det svåra är att vi finns i ett område där vi har väldigt liten kontakt med just svenskar vilket är viktigt för bättre inkludering och skulle betyda mycket sa Gabriel från Kista (själv från Rumänien).

– I början var det ju dramatiskt när så många kom 2015, men vi fick tidigt kontakt med socialförvaltningen och fått stöd liksom även av företag. Det gick, även om vi får jobba för att få det att fungera. Vi pratar svenska på våra träffar, även om jag lärt mig lite fraser på andra språk, det är gemensamt, sa Jonas Olsson.

– Vi vill att alla ska betala medlemsavgiften, även om det kanske sker i form av en enklare arbetsinsats istället för pengar. Det känns rättvist även om man inte har pengar. Vi har ett mycket gott stöd från Västmanlands läns Idrottsförbund, sa Niko Ljevar från Ekeby.

– Vi har verksamhet i fyra länder för tjejer, vi växer och tycker vår verksamhet tas emot mycket väl, även om vi precis som andra möter tveksamheter om flickorna kommer från länder, där det inte är så vanligt att tjejer idrottar. Men vi ser att det fungerar sa Frida Persson.

17-årige Mehram från Afghanistan kom hit för knappt två år sedan, men var väldigt glad över sin fotboll och sin klubb Kista SC. Han spelade fotboll i Iran (som han närmast kom ifrån) och har ingen kontakt med sin familj idag. Nu är han näven tränare för Kista SC:s 06:or!

– Skolan och fotbollen är viktig för mig och jag vill bli så bra som möjligt, sa Mehram.
Syrianska 11-åriga Leen pratade utmärkt svenska efter ett drygt år i Sverige. I hemlandet spelade hon inte fotboll.
– Tyckte det var tråkigt, men nu är det kul! Vi får prova en massa saker, jag är bra på försvar och ska lära mig anfall. Jag vill bli landslagsspelare!

I den påföljande panelen återfanns. Hans Andersson, Arvsfonden, Anna Shanaz Ali, socialförvaltningen Stockholms stad, Edvin O´Brien-Rodney, koordinator Västmanlands Idrottsförbund/Västmanlands FF, Pia Hillgren, SIU Gävleborg/koordinator Gävleborgs Idrottsförbund, Mohamad Hassan, Kommunalråd (L) Uppsala samt Stefan Lindström, Rinkeby-Tenstas stadsförvaltning.
Här blev det frågor om behovet, stödet från deras olika delar till inkludering och nyanlända, till nytt enklare bidragsystem (via RF, mer tydligt till bredd än elit).

– Vi har haft bra samarbete bland annat med Bagarmossen/Kärrtorp från start mär så många nyanlända kom 2015. De har senare även tagit emot ungdomar som kunnat arbeta där, det är vi glada över. För det mesta är det föreningarna som söker upp oss och vi tycker det här är mycket viktigt att hjälpa till, sa Anna Shanaz Ali.

– I Uppsala är vi väl medvetna om föreningarnas goda arbete och det är prioriterat. Problemet är att vi kanske har en påse med pengar men önskningarna är fem gånger så stora. Det blir därför en prioritering, sa Mohamad, som själv tackar fotbollen för att han är där han är idag, och kämpar för att få med sina egna barn i traditionell idrott ("men de väljer gymträning istället, tyvärr").

– I vårt område är det tufft, och som Kista SC har vi för lite svenskar i området och verksamheten. Men fotbollen betyder oerhört mycket för alla som bor här och framförallt för pojkar. Men som alla andra i Stockholm är det på tok för ont om anläggningar. Hade vi fler ytor skulle det även ge mer spontanfotboll. Nu får vi i samband med UEL-finalen 24 maj en konstgräsplan av UEFA vilket är välkommet, sa Stefan Lindström.

Edwin O'Brien-Rodney och Pia Hellgren är i arbete med att ändra bidragssystemet enligt Regeringen och RF:s riktlinjer, från triangel till rektangel som det kallas.
– Vi ska utgå mer från breddidrotten och försöka motivera de som inte är med idag att komma med. Och det ska bli enklare att få stöd, sa Pia.
– Vi har det delvis redan så i Västmanland, det går ´lätt att få stöd, men nu blir det lite mer riktat, vilket inte behöver innebära att det blir mindre pengar, sa Edvin.

Arvsfondens Hans Andersson välkomnade fler bidragsansökningar, men det ska vara nytänkande.
– Nysatsning med sånt som inte finns på orten, men som många kan ha nytta av. Vi har hjälpt till med olika saker, arenor, klubbstugor och andra nya riktade arbeten och det viktiga är att det efter tre år, som vi delar ut projektpengar, så ska det sedan leva vidare i ordinarie verksamhet.
– Ett tips är att tidigt gå samman i ansökan med olika delar och organisationer som kan vara inblandade, sa Hans och berättade att ca 700 miljoner kr delas ut årligen till olika projekt.

Magnus Karlsson, Svenska Spel, och Carl Schartau, ICA, ledde sedan hyllningarna av ett antal föreningar som fått medel ur "Alla är olika – olika är bra".
– Vi är mycket stolta över allt fotbollen gör för mångfald och inkludering och är glada över att få vara med här. Vi är ett företag som stöttat idrotten i många år och fotbollen sedan 30-talet och vi ser hela verksamhetens betydelse till skillnad från våra konkurrenter i branschen idag.

ICA har själva mycket lokalt samarbete och även centralt i mångfaldsfrågor.
– Det är självklart för oss, vi har en rad ambitioner, såväl kring anställda som engagemanget med fotbollens viktiga arbete som den största sporten och där ska vi vara med sa Carl Schartau.

I sommar blir det grillturné för Svenska Spel och ICA tillsammans – och där är "Alla är olika – olika är bra" och SvFF med på ett hörn!

Carl Schartau, ICA och Magnus Karlsson, Sv Spel hyllar Robin Frinell, Tyresö FF, och Jonas Olsson, Bagarmossen/Kärrtorp, två föreningar som fått medel ur Alla är olika – olika är bra. FOTO: SvFF.

Även Brynäs IF och Mälarhöjden fick medel ur Alla är olika – olika är bra 2016... FOTO: SvFF.

...liksom Dalkurd FF och Storviks SK. FOTO: SvFF.