"Okunskap måste mötas med kärlek och fakta"

Foto: Staffan Lindbom/BLT.

Ett inspel på fotbollsplanen är bra att behärska.
Oskar Sternulfs inlägg handlar om fördomar och spelar en viktig roll i varje omklädningsrum.
– Klubbarna, tränarna, spelarna själva och inte minst föräldrarna har ett stort ansvar att fostra, säger han. Det är viktigt att träna på sina attityder.

Oskar Sternulf, 31 år är kulturentreprenör, musikalartist och skådespelare. Just nu är han mest folkbildare, inspiratör och upplysare. Han har under snart ett år turnerat med sin monolog "Komma ut" som handlar om just det.

Föreställningen har blivit kritikerrosad och uppmärksammad, uppförd vid fyra Pridefestivaler, på moment:teater i Stockholm, Etnografiska museet och ett 100-tal skolföreställningar.

Vilka reaktioner får du?
– Det är kul att se folk bli berörda. Okunskap måste mötas med kärlek och fakta, inte hat och fördomar. Om vi hatar tillbaka hamnar vi på samma låga nivå som de som hatar, säger han.

Vad vill du att man ska känna efter att ha lyssnat på "Komma ut"?
– Att det löser sig. Världen går inte under när man kommer ut, de i din klubb kommer att stötta dig. Gör de inte det är det deras problem. Och faktiskt inte värda att vara tillbringa tid med. Bara för att du är en HBTQ-person innebär inte det att du presterar sämre p� fotbollsplanen eller gör dig till en sämre fotbollsspelare. Du är ju fortsatt samma person

Alla är olika - olika är braOskar Sternulf, 18 år var övertygad om att han aldrig skulle bli tillsammans med en kille. I dag är han sambo med Jonas som han varit tillsammans med i tre och ett halvt år.

Vad hände när du berättade för familjen om din läggning?
– Mina föräldrar tyckte det var jobbigt i början. De tänkte; hur blir det nu med barnbarn och så det där med HIV. De hade samma fördomar som många andra. Föräldrar måste också ha sin process att komma ut och förstå situationen, hinna tänka och analysera.

En av hans släktingar sa upp bekantskapen.
– Jag har aldrig förstått att folk kan bli så engagerade i andras läggning. Det påverkar ju inte mig hur du är.

Nu turnerar han med sin egenskrivna monolog "Komma ut" som han började skriva på 2014. I dag är föreställningen mer aktuell än någonsin.
Den börjar med 10-årige Andreas och följer honom fram till idag med hans upplevelser och känslor kring sin komma ut-process. Hälften är påhittat, 30 procent inspirerat av boken "Komma ut" av Anders Öhrman och 20 procent är självupplevt.

– Jag använder inte pekpinnar och är inte så faktatung i min monolog. Jag ställer frågor och uppmanar människor att fundera på hur de reagerar i olika situationer.

Av de 120 föreställningarna har 100 skett i skolor runt om i landet.

Varför är högstadieelever och gymnasister en viktig målgrupp?
– Du vet hur det var... man undrar vem man är, funderar på det där med killar och tjejer och identitet. Det är mycket som händer i de här åldrarna. Och de kan påverka sina kompisar, sina barn. Faktiskt också sina föräldrar.

Hur är fotbollsmiljön för HBTQ-personer tror du?
– Hur vi vuxna bemöter våra barn är viktigt, ingen föds som homofob, det är miljön och samhället som formar oss. Precis som till exempel fotbollspubliken har fördomar om HBTQ-personer har jag en fördomsfull bild av att machodominerade sportutövare är fördomsfulla.

Hur upplever du fördomarna i samhället?
– De är nästan starkare hos de lite äldre, de över 40 år. Det är fantastiskt hur öppna unga människor faktiskt är. Jag tror integrationen fått människor att öppna ögonen för olikheter.

Oskar berättar att han möts av uppskattning och nyfikenhet på sin turné. Han får massor av mejl (han besvarar alla) och kanske skriver han en bok i framtiden.

– Det är härligt att kunna inspirera andra. Det är små steg som för oss framåt och att Svenska Fotbollförbundet vill göra den här intervjun är väl ett tecken på att det finns en öppenhet och vilja att göra gott. Kärlek föder kärlek, det mår vi alla bättre av.

Senaste nytt: Alla är olika - olika är bra