Jonas Berg brinner för fotboll och mångfald

Jonas Berg är initiativtagare till Södertälje International Football Cup.

Jonas Berg, 53 år, är uppvuxen i en anstaltsmiljö som format honom till en samhällsengagerad, framgångsrik entreprenör som vigt sitt liv åt att hjälpa andra.
– Bilar, båtar, bokslut, status och prestige är inte allt. Det ger mig inte lika stora kickar längre, värdet i arbetet med att bryta människors utanförskap ger mig mer och mer. Med relativt enkla medel kan jag hjälpa människor att förstå systemet de hamnat i.

Södertälje International Football Cup har blivit en arena för mångfald och integration men också en rejäl utmaning.

Pappa var rektor för ungdomshemmet Drevvikens ungdomshem. Där växte Jonas upp och där lades grunden för den han är i dag.
– När jag var 12 år jobbade jag i köket, mamma var speciallärare och vi har alltid pratat om hur man kan bryta utanförskap, hur man kan hjälpa folk bryta dåliga mönster, säger han.
Människan Jonas Bergs bakgrund har speglats i entreprenören och ICA-handlaren Jonas Bergs val av butiker.

Jonas Berg.

– Jag har förstått att jag passar i utsatta områden eftersom jag förstår koderna. Jag har språket att prata med busarna efter att umgåtts med dem på pappas ungdomshem. Jag har drivit butiker i Rågsved, Fisksätra, Vårby, Vårberg, Hallunda och Södertälje, alla de här områdena är lite utmanande, säger han.

Han har funnit ett driv i utmaningen att göra bra för utsatta människor med tuffa förutsättningar. Goda relationer har gjort gott för människorna han mötte i butiken – och relationerna gjorde gott för affären.
– Det ena behöver inte utesluta det andra. Tvärt om. Om min butik är tilltalande för den här gruppen människor kommer de självklar in i min butik för att handla, säger han. Jag bryr mig och det märker människor, det måste vara äkta.

Hans engagemang tagit honom in på fotbollsplanen. Sedan fyra år tillbaka arrangeras Södertälje International Football Cup, ett samarbete mellan Södertälje Park Club, ViLirare och Södertälje Kommun

En arena för mångfald och integration men också en rejäl utmaning.
Flickor uppvuxna i en patriarkal kultur släpps inte iväg till en fotbollsturnering hur som helst.
– Det finns familjer som inte rekommenderar sina tjejer att spela boll. Det handlar om att alla ska få vara med utifrån sina förutsättningar. Alla kan vi göra skillnad och jag vill använda mitt mandat i det här sammanhanget för att i handling göra bra saker.

Fakta/Årets europé

Delas ut av Svenska Europarörelsen, överlämnades till Jonas Berg på Europadagen 9 maj på Södra teatern i Stockholm.

Ur juryns motivering:

"Där många oroar sig för starka motsättningar ser ICA-handlaren Jonas Berg möjligheter och hopp. Han har under flera år tagit emot hundratals utsatta människor som fått praktik eller anställning i hans butik ICA Maxi i Södertälje. På ett konkret sätt försvarar Jonas Berg med sitt engagemang centrala värden som medmänsklighet och tolerans och utses därför till Årets europé 2016".

Cupen har dragit till sig intresse och vuxit.
– Vi vill göra den till en folkfest och samtidigt få ut budskap som rör alla människors lika värde. Vi spelar fotboll och genomför ledarutbildningar bland annat.

Vad är det med fotboll, integration och mångfald som fungerar så bra? Vari ligger kraften?
– Fotboll är en mötesplats där man delar samma bild, det är så lätt att samlas. Det krävs en boll och en yta, Fotbollen otroligt viktig för att förebygga utanförskap.

Han låter sig inte styras av rädsla. Han gillar att ha perspektiv och ser möjligheter att utveckla sig själv och sina ICA-anställda i det flesta miljöer och situationer.
– Oavsett kulturell eller etnisk bakgrund är det otroligt vad lika vi egentligen är. När man lägger bort normer och förutfattade meningar kan man närma sig vilken människa som helst med öppna ögon.

Vad är dina nycklar för att bygga bra relationer?
– Man måste vara lyhörd och nyfiken på människors drivkrafter. Vi kanske inte ser likadana ut och har haft olika förutsättningar men i stora drag är vi mer lika än olika. Jag vill tro gott om alla tills de bevisat något annat.

Han har föreläst i Almedalen vid flera tillfällen och är flerfalt prisad av olika organisationer. Bland annat blev han Årets Europé 2016.
– Jag vill förebygga utanförskap genom att öppna dörren för lärlingar och praktikanter från andra kulturer. De växer från dag ett, i butiken ger vi dem hjälp att förstå de svenska koderna för att kunna ta sig vidare till andra arbetsplatser eller studier.

Han tycker inte han ger hjälp utan snarare erbjuder en chans. En chans som innehåller krav och förväntningar på motprestationer.
– Krav är kärlek. Förväntningar betyder ju att jag tror på dig, jag är juste och generös men ställer alltid krav och har förväntningar. Det innebär att de oftast gör sitt bästa…det är inte så svårt egentligen.

En stark empatisk egenskap parad med personligt engagemang och visioner om ett bättre samhälle driver Jonas Berg att dagligen kämpa för ett mer demokratiskt och inkluderande samhälle.
– Som det ser ut i dag kommer vi lämna över ett samhälle till våra barn med fler områden med utanförskap och är sämre på många sätt än det vi fick av våra föräldrar. Det skäms jag över, nu måste vi alla hjälpas åt. Demokrati är inte att kunna rösta var fjärde år, alla måste tänka "vad kan jag göra?" Som företagare, som medarbetare, som människa.

Var hittar du din kraft?
– Jag får träffa så jädra många kloka och intressanta människor. Det handlar om att inkludera människor, låta alla vara med och lyckas. Att göra en insats för någon annan, titta lite utanför sin egen sfär. Det saknas inte idéer och kloka projekt, folk gör skillnad men vi är för dåliga på att hålla i, hålla ut och förfina.

Fakta Södertälje International Football Cup

Visionen är:

 • våra värderingar efterföljs
 • genom våra värderingar påverka fotbollen och individer i rätt riktning i Södertälje, Sverige och världen
 • bidra positivt till samhället i närliggande frågeställningar
 • bidra till en stor och alltmer viktig mötesplats för barn och ungdomar
 • vara en god värd för våra gäster och deltagare
 • skapa en ökande turism till Södertälje och regionen
 • bidra positivt till Södertäljes varumärke och invånare
 • tillsammans med över 200 samarbetspartners stötta vårt arbete gällande våra värderingar och Codes of conduct

Deltagande inom 4 år:

 • över 50 deltagande nationer
 • att 40 % av våra deltagande lag är flickor
 • över 400 deltagande lag, varav 100 lag som bor i Södertälje

SIF CUP skapade Green Card 2014:
Alla vill se och njuta av bra och rättvis fotboll. Att vara en god medmänniska på fotbollsplan och i livet är en viktig förutsättning att lyckas i framtiden. Med Green Card vill vi premiera det goda beteendet.

 • hälsa på motspelare och domare innan och efter match
 • respektera alla oavsett hudfärg, kultur, religion och ekonomiska förutsättningar
 • hjälp dina medspelare och motspelare med fina handlingar
 • uppmuntra och beröm dina medspelare och motspelare
 • hjälp domaren att göra rätt domslut genom att spela på ett ärligt sätt

(källa: sifcup.se)

Upplagt av: Roger Björkman