Hammarby Jets, ett lag med spännvidd

Foto: Privat.

Tomas Reinicke var varken spelare eller tränare. Men han hade en fotbollsintresserad son som inte tänkte låta vare sig hjärtfel eller skolios stoppa honom från att spela boll.
I dag, tolv år senare är både Tomas och Marcus fortfarande med i Hammarby Jets och har vunnit SM/Special Olympics två gånger de senaste tre åren i sin division.
– Det tog inte lång stund förrän jag inte kunde sitta still vid sidlinjen utan började flytta målburar och hämta bollar, säger Tomas Reinicke, en av lagets starkast sammanhållande krafter.

När Hammarby Jets startade tog laget emot ungdomar över 10 år med funktionshinder. I dag har verksamheten utkristalliserat sig till att vara ett lag för unga vuxna. Marcus Vanhanen Reinicke är bland de yngsta med sina 20 år, men lite av veteran i laget.

– Det vore kul med yngre killar och tjejer, men vi har inte ledare för ett lag för dem också. Det ringer folk emellanåt och undrar om de får vara med, men vi tvingas säga nej, vilket är tråkigt, säger Tomas.

Majoriteten av spelarna har neuropsykiatriska åkommor som ADHD eller Aspergers syndrom, andra har rörelseproblem, vissa är överviktiga – målvakten har en missbildad arm och är i praktiken enarmad.

– Det blir en del returer det blir det, han boxar bollen väldigt mycket. Men han är duktig, säger Tomas.

Laget är bra, de spelar i Mälarserien som de vunnit några gånger. Majoriteten av lagen i serien kommer från Stockholmsområdet men även Norrtälje, Örebro, Gotland och Västerås deltar. Man spelar sammandrag fyra helger varje år.

Hur viktig är fotbollen och Hammarby Jets för de här killarna?

– Det är lite olika, många tycker det är jätteviktigt och de är väldigt fotbollsintresserade. Du ska höra i bussen till match, alla snackar fotboll, de tippar och tittar på alla kanaler som har fotboll.

I dag består gruppen av 20-talet spelare, den äldste är 46, yngst är 20 år. Några kommer och några går, bara killar utom 42-åriga Nina Saarilehto.
Dynamiken i gruppen testar ledarnas förmågor, det är spännvidd inte bara i åldrarna, kunskapsnivån skiljer sig också.
Kamratskap, hänsyn och omtanke är en viktig del av verksamheten. Några är lite struliga, säger Tomas, somliga har koncentrationssvårigheter.
Men med sunt förnuft har Tomas och teamet runt laget kommit långt:

– Framförallt att vara tydliga, berätta vad vi har för plan med träningen, att vara strukturerade.

Hur stärks det här gänget av att spela fotboll?

– De får väldigt många kompisar genom fotbollen och många går mellan olika klubbar. Väldigt mycket av deras umgänge hänger ihop med idrotten. Men de är ju inte socialt handikappade, de har ett liv vid sidan av fotbollen också.

Claus Haldin är huvudtränare med bakgrund i Hammarbys U16 verksamhet, Mats Owe sköter om ekonomi, bokningar och andra administrativa sysslor.
Tomas gör allt det andra.

– Jag går på möten håller ordning på grejer och är med på träningar och hjälper till. Plus en del annat praktiskt, säger han.

Vad har Hammarby Jets betytt för dej personligen?

– Man har lärt sig en del, människor är olika och man får anpassa sig. Jag har inte pluggat eller tagit reda på hur man förväntas göra. Jag använder sunt förnuft, och det är kul helt enkelt. Vi får resa en del med laget och vara med om grejer.

Hammarby Jets har i år tränat vid Sofiaskolans bollplan på Södermalm medan Kanalplan renoveras. Laget har funnits länge nu, 25-talet år. Stödet från Hammarby Fotboll är bra, men Tomas har en önskedröm.

– Jag skulle vilja ha fler ledare så vi kan ta emot de andra, det vore kul att ha ett lag till. Det finns folk till det i Stockholmsregionen.

Fakta Hammarby Jets

En verksamhet för dem med ett funktionshinder som gör att de inte riktigt kan delta i den ordinarie verksamheten. Hammarby Jets verksamhet är öppen för dem över tio år som vill vara med och träna och spela.
I dag består gruppen av drygt 20 spelare som träffas för att träna och ha roligt ett par gånger i veckan. Verksamheten innefattar även matchspel och turneringsspel. Målsättningen är att öka antalet deltagare i verksamheten varje år.

Upplagt av: Roger Björkman