IFK Malmö erbjuder gratis fotboll

IFK Malmö erbjuder gratis fotboll till barn och ungdomar..

Kostnad – noll. Vinst – alla får vara med.
Dessutom är det kul och i fotbollens gemenskap formas små individer att bli bättre rustade för vuxenlivet.
IFK Malmö har sjösatt en trestegsraket som erbjuder gratis fotboll till barn och ungdomar.

Sebastian Jonsson, 32 år, fotbollsfostrad i Värnamo med en bakgrund som ungdomstränare i Landskrona BoIS är sedan april ungdomsansvarig i IFK Malmö. Han är advanced-utbildad och utrustad med ett starkt engagemang att ge till dem som inte har så mycket.
– Idén föddes tillsammans med Rädda Barnens Anders Jacobsson. Vi bollade lite tankar för att ta tag i den problematik som finns här i Malmö. Vi har väl procentuellt flest fattiga barn av alla städer i Sverige, säger han.

Barnen ska inte bli toppspelare i fotboll, tanken är att undanröja de ekonomiska trösklar som hindar barnen att spela fotboll. På planen samlas nu en bred paljett av nationaliteter, träningen genomförs på svenska och engelska.
– Vi ville inte bara prata om att man kan göra saker. Det absolut viktigaste är att de här barnen får leka och ha roligt utan att oroa sig för vad det kostar. Att de känner ett sammanhang där alla är lika värda och att de för stunden kan glömma de tuffa förhållanden de har hemma, säger Sebastian.

Gratis träning, gratis utrustning. Alla får vara med, ingen elit så långt ögat når – det viktigaste är att ha kul, skapa en teamkänsla och få barnen att känna sig inkluderade.Sebastian och Anders har arbetat ihop tidigare, då i Landskrona BoIS samhällsprojekt "Startelvan". Anders "Asse" Jacobsson, då verksamhetschef för samhällsavdelningen i Landskrona BoIS, arbetar nu på Rädda barnen.
– De här barnen vill så mycket och vill så gärna spela boll men har inte möjlighet. Behovet är jättestort i Malmö. På kort tid har vi fått in ganska många, i förlängningen tror jag vi kan ha så många som trehundra barn i verksamheten, säger Anders.

Både flickor och pojkar är välkomna, två åldersgrupper 10 till 7 år och 6 till 4 år, träningar onsdagar på en av Malmö Stadions konstgräsplaner.
– Vi har tredubblat antalet aktiva barn, från 10-15 till åtminstone ett fyrtiotal. Det är mycket runtomkring som ska på plats i en organisation som varit obefintlig, säger Sebastian.

Arbetet är fortfarande i en startfas, verksamheten är igång men i liten skala. Dock, IFK Malmö har fått starkare ungdomsgrupper och gensvaret har varit bra.
– Vi bygger lite vecka för vecka, det kommer nya barn hela tiden och vi har lyckats få fram tränare till grupperna, säger Sebastian.

Vad säger barnen?
– De är jätteglada, jag vill inte försköna det här arbetet men vi är igång och försöker nå ut till de utsatta områden som finns här omkring stadion. Vi vill växa i lagom takt så vi kan garantera kvalitet på vår verksamhet

Bollar, konor och västar har man fixat, träningstider är en bristvara vilket begränsar möjligheterna att växa – marknadsföringen ska skruvas upp.

IFK Malmö erbjuder gratis fotboll till barn och ungdomar..

Vad gör ni på träningarna?
– Mycket boll och lek, en del teknikträning. De tycker om att spela match. Framförallt ska det vara roligt, stunden med träning här ska vara deras roligaste stund i veckan, säger Sebastian.

I treårsplanen finns en vision att år 2018 ha ungdomar i träning i alla åldersgrupper.
– Jag tror att vi på sikt kan lyckas. Det finns behov och IFK Malmö är ett ganska starkt varumärke som hjälper oss i kontakterna med Malmö stad och näringslivet. De vill att det ska gå bra för oss, det är positivt, säger Sebastian.

Överraskad över gensvaret Anders?
– Jo egentligen, eftersom vi inte marknadsfört oss. Det här har spridit sig av sig själv och behovet är jättestort. Men vi behöver all hjälp vi kan få, vi har engagerade oavlönade ledare men ju fler som kan hjälpa till i det här desto bättre.
– Det här är ett samhällsinitiativ där alla får vara med. Ingen utsållning, här är det viktigaste att ha kul. Få barnen att känna att de är viktiga. Men det är klart, har vi tur kanske det finns en ny Zlatan i det här gänget.

IFK Malmö har under några år genomgått en tuff ekonomisk resa men väljer ändå att göra skillnad på det bästa sätt man kan. Men knackig ekonomi till trots, engagemanget med gratis fotboll för barn kan vända skutan.
– I förlängningen kan det här få stor betydelse. Jag tror fotbollsföreningar i allmänhet i allt större utsträckning behöver ta ett samhällsengagemang för att få ihop sin ekonomi, säger Anders.
– Det mesta kommer nog hända 2018, vi ska först få allt på plats för att kunna utveckla verksamheten framöver, säger Sebastian. Vi vill skapa en trygg miljö där alla får vara med oavsett förutsättningar eller bakgrund.

Senaste nytt: Alla är olika - olika är bra

Upplagt av: Roger Björkman