Parafotboll närmare fotbollsfamiljen

Parafotboll har tagit tre steg närmare att bli en del av den svenska fotbollsfamiljen. En tränarutbildning håller på att tas fram, Svenska Fotbollförbundet rekryterar som bäst en ansvarig för parafotboll och i mars arrangeras ett stormöte för att rita gemensamma riktlinjer.

– Det här måste få ta tid, alla är medvetna om det och det är viktigt att vi har tålamod eftersom det finns stora förväntningar inbyggda i det här arbetet, säger Per Widén, chef för utbildningsavdelningen på Svenska Fotbollförbundet.

En av de största utmaningarna är att få till registrering av spelare för tävlingsverksamhet – en annan är att skapa en så likvärdig verksamhet som möjligt över hela landet.
– Vi måste se till att det här blir bättre för parafotbollen, därför är det viktigt att det blir så rätt som möjligt från början. Vi vill ha miljöer där parafotbollspelarna kan träna och ha kul säger Per Widén.

Man har tillsammans med parafotbollförbundet bildat en arbetsgrupp för att ta fram en skräddarsydd tränarutbildning för parafotbollen.
Utbildningen ska garantera att tränarna på bästa sätt kan leda och lära personer med funktionsnedsättning i fotboll. Svenska Fotbollförbundets vill leva upp till sitt motto "fotboll för alla och överallt".
– Vi ska ta fram en handledning för utbildningen och en kravprofil på de som möter människor med funktionsnedsättning. Givetvis kommer det ingå en del konkreta träningstips också, säger Widén.

Är det här ett viktigt dokument?
– Ja, det kommer det att bli. Vi ska titta på innehållet, vilken kompetens tränarna behöver. Utbildningen kommer ingå i vårt ordinarie tränarutbud, säger Widén.

I stora europeiska fotbollsnationer finns i dag den här typen av utbildningar, parafotboll ingår till exempel i Tysklands och Englands nationsförbund. Befolkningsunderlaget är stort och förbunden kan erbjuda skräddarsydda träningsmodeller för olika typer av funktionsnedsättningar.
– Vi har en kontakt i engelska fotbollförbundet som vi drar nytta av i vårt arbete, säger Widén.

Den 3 mars 2018 kommer en konferens arrangeras med cirka hundra deltagare från parafotbollens föreningar och distrikt tillsammans med svensk fotbolls distriktsförbund. Det innebär ett nytt startskott för en process som haft svårt att ta fart.
– Vi har löpande träffats under en tid, men efter konferensen tror jag vi kommer ha flera konkreta punkter att ta tag i.

Frågan man vill söka lösning på är: hur gör vi för att göra rätt, tillsammans?
– Vi behöver ta hjälp av föreningarna och distriktsförbunden så vi inte gör något över huvudet på någon. Vi måste få med alla på tåget redan från början för att inte göra fel, säger Per Widén.

Workshop, diskussioner, tankar ska utbytas, erfarenheter ska delas och röster ska göras hörda för att belysa möjligheter och eventuella utmaningar i arbetet att göra svensk parafotboll till en del av den stora fotbollsfamiljen.

Dessutom pågår just nu rekrytering av en tjänst till förbundets utbildnings- och utvecklingsavdelning. I tjänsten finns tydligt ansvar för parafotboll.
– Vi har engagemanget och eldsjälarna för parafotbollen här på förbundet, men vi känner att det måste få en större prioritering, vi hinner inte. Därför stärker vi upp organisationen med en person som har parafotboll som sitt ansvar. Den personen kommer arbeta mer aktivt med arbetsuppgifter som rör parafotboll.

Hur vill du beskriva engagemanget?
– Stort. Men det är ett svårt jobb. Vi vurmar för de här spelarna men vi har ingen erfarenhet av att flytta en rörelse från en organisation till en annan. Det är allt från stadgar till pengar från Riksidrottsförbundet och mycket mer. Massor av detaljer.

Både Svenska Fotbollförbundet och parasportförbundet har informerat sina föreningar och distrikt. Per Widén berättar att reaktionerna varit begränsade.
– Vi har inte hört så mycket från våra distrikt, vilket jag tolkar som positivt. Det brukar alltid dyka upp många frågor, men här tror jag alla förstår att alla måste vara med på tåget.

Upplagt av: Roger Björkman