Shoestrings UF samlar skor till behövande

Sixten Hassler och Nils Berg samlar in fotbollsskor till dem som inga har Foto: Paul Balsom
Sixten Hassler och Nils Berg samlar in fotbollsskor till dem som inga har Foto: Paul Balsom

De såg sorgen och förtvivlan i sin lagkamrats ögon när hans fotbollsskor blev stulna och tänkte: "så här får det inte gå till". Nu har de fixat Jimmy Durmaz skor till sin polare, samlat in ytterligare ett hundratal och har en affärsidé.

- Dröm stort men börja smått, säger Nils Berg.

I samband med en flytt från ett asylboende blev de två 18-åriga Solnakillarna Nils Berg och Sixten Hassels kompis skor stulna. Den afghanske killen, som de spelat tillsammans med under två år i ett av Sundbybergs IK:s breddlag, förlorade mer än sina skor. Han kunde plötsligt inte vara med i laget som blivit hans livlina in i det svenska samhället.

- Vi kände att det här ska inte behöva hända honom. Vi i fotbollslaget var hans vänner och när vi förstod att han inte hade råd att köpa nya skor kändes det så orättvist, säger Sixten. Det påverkade oss.
Nils Berg och Sixten Hassler började fundera, insåg att det låg många oanvända begagnade fotbollsskor i garderober runt omkring i Stockholm. De ville bidra med något och hjälpa utsatta killar och tjejer att spela fotboll.

De läser programmet naturvetenskap/kör på gymnasiet med entreprenörskap som utökad kurs. Steget att starta sitt UF-företag ShoeStrings UF var därför inte stort. Målet är att hjälpa behövande med fotbollsskor.

De satte igång att mejla, prata med kompisars föräldrar, kontaktade fotbollsklubbar, samlade in skor i skolan, pratade med Svenska Fotbollförbundet – och bollen var i rullning.

- Vi har kontaktat så många, om och om igen och överallt. Bara folk vet hur de kan bidra är det väldigt många som väljer att bidra, säger Sixten.

De fick bland annat kontakt med Paul Balsom, fysiolog och matchanalytiker på Svenska Fotbollförbundet, som skänkte Jimmy Durmaz avlagda skor till deras kompis, samtidigt drogs det igång en intern insamling i förbundets lokaler.

- Det här ligger nära våra hjärtan, att skapa något eget. Vi ser båda det här som en möjlighet att bli något inom företagande i framtiden. Efter skolan funderar vi på att bygga vidare, kanske sprida det över hela Sverige, säger Nils.

Tillsammans med initiativet Tillsammans Cups fotbollsturnering genomförde de i december en insamling för att hjälpa nyanlända integreras i samhället. Målet var att samla in 20 par skor, det landade på drygt hundra par.

- Det trodde vi verkligen inte, det är häftigt, säger båda.

De ska till nästa insamling ta fram tygpåsar att presentera sina gåvor i. Påsen ska kläs med ShoeString-logotypen men även logotyper på företag de hoppas knyta samarbeten med.

- De som skänker fotbollsskor ska vinna på att synas i ett positivt sammanhang men framförallt ska de som behöver fotbollsskor vinna på det här, säger Nils.
De började med fotbollsskor, men har större planer. Att samla in skor och andra träningsgrejer till fler välgörenhetsorganisationer är ett spår de funderar på.

- Vi kan säkert bidra på flera olika sätt i framtiden. Vi hoppas det, säger de.

Vad ger arbetet er?
- I början gav det erfarenhet av hur det fungerar i arbetslivet. Vi har lärt oss våga satsa på det vi tror på. Men det har också gett energi, man får en kick när det funkar och att vi kan hjälpa. Vi samlar in skor och vet att skorna kommer till människor som behöver dem, säger Sixten.

Senaste nytt: Alla är olika - olika är bra