IFK Tumba arbetar aktivt mot rasism

Leif Magnusson leder integrationsarbetet i IFK Tumba och Tumba United.

När fotboll och civilsamhälle krokar arm för att motverka rasism och främlingsfientlighet finns bara vinnare.
– Tumba United och "Rött kort mot rasism" har förstärkt vår värdegrund. Man ser att IFK Tumba är en klubb där det finns en bred och stark föreningsgemenskap som är väldigt samhällsinriktad, säger Leif Magnusson.
Nu är han nominerad till integrationspriset Guldhanden.

Leif Magnusson 60 år, har älskat fotboll så länge han kan minnas och har på ett eller annat sätt arbetat med fotboll i 45 år.
Under uppväxten i Tumba bildade järnvägsspåret en skiljelinje mellan "vi-och-dom". Leif bodde i det som ansågs vara det inte så fina området. Där och då väcktes Leif Magnussons starka sociala engagemang.

Han har en långsiktig och på många sätt hållbar inställning till hur fotboll fungerar som idrott, men även som verktyg för att ge ungdomar sunda värderingar och en trygg plats att växa.
– Vi tycker alla ska få vara med utifrån sina förutsättningar. Jag har försökt bygga former runt våra lag som uppmuntrar till samarbete genom hela organisationen där ungdomarna erbjuds en plats och föräldrarna är engagerade, säger han.

Leifs och IFK Tumbas ställningstagande mot rasism bildade grogrund för Tumba United som i fjol blev en del av klubbens verksamhet.
– Jag vill göra klubben medveten på att det finns en vardagsrasism som vi knappt är medvetna om. Samhället ser annorlunda ut i dag, det är väldigt blandat med olika kulturer och människor med olika bakgrund och förutsättningar. Klubben behöver markera en hållning internt men även utåt i samhället, säger han.

Leif Magnusson.

När Leif Magnusson var 14 år startade han sin egen förening Nackdala AIS i samband med en hjärnhinneinflammation som gjorde det omöjligt för honom att spela boll. I dag arbetar han på Mångkulturellt Centrum i Tumba, ligger bakom satsningen Tumba United och är en respekterad kraft som arbetar för att motverka rasism och främlingsfientlighet.

Klubben har utvecklat en värdegrund, utbildat ledare och startat turneringen "Tumbakicken" som har temat "Rött kort mot rasism".
– Den har blivit uppskattad eftersom den får folk att tänka till lite i frågor runt fair play, att inte toppa laget utan försöka få alla att vara med.

Tumba United har öppna träningar vilka lockat ungdomar som traditionellt inte funnits i klubbens verksamhet.
– IFK Tumba är moderskeppet, Tumba United är en verksamhet som inom klubben ska verka integrerande. Nu tar vi nya steg och arbetar närmare skolan och med det lokala bostadsbolaget som vill att vi ska engagera oss i närområdet där det finns sociala utmaningar.

Partnerskap med skolan, utbildning och idrottande – se där, två viktiga byggstenar för en ung människas motivation och nyfikenhet. Även flyktingboendet som just nu byggs i Tumba ska med på resan.
Tonårsflickor som aldrig tidigare spelat fotboll har hittat till Tumba United, han har också märkt ett ökat intresse från näringslivet där företag som gillar klubbens ställningstagande vill vara med och stötta.Ett konsekvent och långsiktigt arbete i klubben som satsar på ungt ledarskap i en angelägen fråga.

– Vi måste satsa på utbildning och försöka vara självförsörjande med egna spelare och tränare. Den ideella kraften är enormt viktig men vem vet hur den ser ut om några år. Det är viktigt att vi kan lägga resurser på rätt delar av verksamheten och fortsätta satsa på ledarna, säger Leif Magnusson.

Vad ger ni ungdomarna?
– De känner sig välkomna, vi är öppna för alla. Jag tror de får en känsla av att de hittar en plats att vara på. Sen är jag lite överraskad över att det finns ledare i klubben som engagerat sig långt utanför fotbollsplanen. De satsar egna pengar, tar sig an flyktingkillar så de kan stanna, fixar busskort...du vet. Jag är imponerad över engagemanget hos vissa.

Framtiden, hur tror du den ser ut?
– Jag önskar Tumba United får fortsätta med sin verksamhet och att vi kan locka fler tjejer att upptäcka glädjen med fotboll. Att vi kan stärka vår eftermiddagsverksamhet gentemot skolorna. Och, det är klart, kan vi få upp representationslaget med våra egna spelare i division 3 gör det ingenting.

I dag bor Leif på andra sidan järnvägen men han tog med sitt sociala patos. Hans engagemang har gått i arv till sonen Johan som är tränare i Nackdala AIS, klubben Leif bildade när han var 14 år.
I Tumba United har arbetet precis börjat, redan har klubben vunnit respekt långt utanför de kritade linjerna.

Upplagt av: Text och foto: Roger Björkman