Kategori: Allsvenska nyheter från TT

Trelleborg tillbaka i Allsvenskan

Dino Islamovic jublar på Stadsparksvallen.

Det tog sex år, varav tre nere i division 1. Men nu är Trelleborg tillbaka i Allsvenskan. 1–1 i kvalreturen mot Jönköpings Södra räckte.
– Definitivt mitt viktigaste mål, än så länge, säger trelleborgsanfallaren Dino Islamovic.

Jönköpings Södra hade precis tagit ledningen, efter ett massivt tryck under den första halvleken. Men lika snabbt som hoppet tändes, lika snabbt släcktes det av Dino Islamovics fullträff.

Det hade gått tre och en halv minut av tilläggstiden i första halvlek när han pricksköt in den för dagen knallgula bollen till 1–1 för sitt Trelleborg.

– Vi har snackat om att hitta in i de ytorna, sedan drar jag på ett skott som jag gillar att skjuta. Jag har inte haft de skotten riktigt innan på säsongen, så det känns bra att sätta den i dag, säger Islamovic.

Varken marginalerna eller vädret var på Jönköping Södras sida när laget skulle försöka ta sig ur det järngrepp som Trelleborg kopplade i första kvalmötet i onsdags.

Samtidigt som det snöade ymnigt över Stadsparksvallen gjorde Jönköping sitt bästa för att vända på 0–2-underläget och behålla det allsvenska kontraktet. Men det räckte inte.

Laget etablerade visserligen ett massivt tryck mot Trelleborg under den första halvleken. Men Jönköpingsspelarna hann både förgäves ropa på domaren i ett par straffsituationer och pricka stolpen två gånger innan det till slut blev i alla fall ett par minuters hopp.

Hemmapubliken vrålade ut sin glädje när det allsvenska kontraktet kom en liten bit närmare, men Robert Gojanis fullträff, ett välplacerat skott i 40:e minuten, fick ett snabbt och psykologiskt oerhört tungt svar.

Med bara en dryg minut kvar av halvleken fick Dino Islamovic bollen från Zoran Jovanovic en bit utanför straffområdet och drog till med vänstern, onåbart för inhopparen Francisco Mancilla, som fick kliva in i Jönköpings mål redan efter drygt tio minuter.

Målet innebar att Jönköping behövde göra minst tre mål till för att hålla sig kvar i Allsvenskan. Det blev en övermäktig uppgift.

Ivrigt påhejade av tränaren Patrick Winqvist, som vanligt i kortärmat, fick i stället Trelleborgsspelarena nya krafter med sig in i andra halvlek och höll resultatet matchen ut. Därmed är Trelleborg allsvenskt igen, sex år efter det att den skånska klubben åkte ur den högsta serien.

Laget kom näst sist i Allsvenskan 2011. Det blev början på ett par tunga år.

Trelleborg föll ner i division 1 redan säsongen därefter och var sedan, 2014, ytterst nära att ramla ner ytterligare ett hack. Men en omstart och en satsning på ett mer lokalt förankrat lag har gett resultat. På tredje försöket klättrade Trelleborg tillbaka till Superettan och lyckades efter en mittplacering i fjol bli trea och ta kvalplatsen i år.

Upplagt av: TT