Norrby upp, Assyriska ner

Norrby firar avancemanget till Superettan 2017.

Det har varit en tung säsong, både på och utanför planen, för Assyriska och efter nio raka år i Superettan slutade den med nedflyttning. Norrby vann med totalt 4-2 och kommer 2017 att göra sin allra första säsong i Superettan.
Det gick bättre för Syrianska, Södertäljes andra klubb i näst högsta serien. I första mötet med Vasalund på bortaplan blev det 2-0, båda målen gjordes av Mattias Mete.
I kvalet till div 1 visade sig IFK Luleå vara starkast mot mindre meriterade stockholmsklubben Karlbergs BK. Även här blev det sammanlagda slutresultatet 4-2.

Assyriska-Norrby 2-2

Efter nio raka säsonger i Superettan får Assyriska lämna näst högsta serien. Detta efter kvalförlust mot Söderettans tvåa Norrby. I den första matchen vann Norrby med 2-0. I söndagens retur i Södertälje blev det 2-2. Alltså sammanlagt 4-2 till Boråslaget.

Norrby IF har gjort en säsong i Allsvenskan, 1955, och 25 säsonger i den näst högsta serien, senast 1998. Alltså aldrig något spel i Superettan, som såg dagens ljus 2000. Klubbens publikrekord är från 1957 i derbyt mot Elfsborg då 17.391 åskådare fanns på Ryavallen. Då i div 2 Västra Götaland.

Norrby blir Superettans 52:a klubb.

I Södertälje kom målen enligt följande:

0-1 (11) Richard Yarsuvat. Ett välriktat skott utanför straffområdet. Nu var Assyriska tvungna att göra fyra mål, något de bara lyckats med två gånger under årets seriespel.
1-1 (49) Mattias Genc. Ett inlägg från kanten som Genc tryckte in i mål. Hoppet tändes.
1-2 (57) Richard Yarsuvat. Ett inspel från Adam Ståhl, som Yarsuvat placerade i mål från nära håll. Tre minuter senare fick Assyriskas inhoppare Joakim Askling rött kort. Nu var uppförsbacken rejäl.
2-2 (88) Simon Strands långskott var är otagbart för Mergim Krasniqi. Men…med bara minuter kvar var Norrby klart för Superettan för första gången.

För Assyriska blir det alltså degradering. Assyriska toppar Superettans maratontabell. Södertäljeklubben har funnits med i 15 av Superettans 17 säsonger. Ljungskile och Athletic FC United (FC Café Opera Djursholm, FC Café Opera United, Väsby United FC) skuggar med tolv säsonger var. De två år som Assyriska inte spelade i Superettan var 2005 då de låg i Allsvenskan och 2007 då de spelade i division 1. Totalt har Assyriska 20 säsonger i näst högsta serien.

Trotjänaren David Durmaz tackades av före avspark efter över 240 matcher för Assyriska, klubbens meste spelare. Hans inhopp kort före slutsignalen applåderas hjärtligt av 1.032 åskådare på Södertälje Fotbollsarena.

Vasalund-Syrianska 0-2

Fördel Syrianska efter det första kvalmötet på Skytteholms IP, med retur på onsdag. Superettanklubben från Södertälje vann med 2-0 mot Norrettans tvåa.

Mattias Mete, som var Syrianska bäste målskytt i serien med sex mål på 15 matcher, gjorde båda målen.

Det första nickade han in i den 25:e minuten. Victor Wernersson stod för inlägget från vänster. Under resten av halvleken anfölls det flitigt från båda håll, men några fler mål blev det inte.

Det andra var han också nära att nicka in, men Zoran Akovic räddade, dock inte bättre än att Mete själv kunde placera in returen från nära håll. Då stod klockan på 63 minuter.

Fördel Syrianska inför 957 åskådare.

Kval till division I Norra

IFK Luleå-Karlbergs BK 2-0 - Kval till division 1

IFK Luleå spelar i division 1 även nästa säsong. Efter 2-2 i veckans omskrivna nattmanglare på Bosön inför 150 tappra åskådare vann Luleå söndagens retur i Arcushallen med 2-0. Anton Andersson, som stod för kvitteringen i torsdags, blev stor matchhjälte då han gjorde Luleås båda mål. Ett i varje halvlek.

1-0 (16) gjorde han på Joel Rajalaksos passning. 2-0 (54) på lagkaptenen Kalle Norbins långa inkast. I den 80:e minuten fick tvåmålsskytten välförtjänta applåder då han byttes ut.

I Norrettan hade IFK Luleå näst bästa hemmasnitt med 616 åskådare. Västerås var överlägset i topp med 1.489. I kvalet mot Karlberg fanns 1.662 åskådare på plats för att heja fram Norrbottens stolthet. Och de fick valuta för entrén.

IFK har gjort en allsvensk säsong, 1971, och 29 säsonger i näst högsta serien, senast 1998.

Karlberg har inte samma meriter. Den lilla klubben från Kungsholmen och Vasastan, som verkar i skuggan av de stora drakarna i Stockholm, har gått raka vägen från division 3 till division 1-kval. Starkt marscherat och tappert kämpat i detta tuffa test.

En anekdot, signerad tränaren Kalle Karlsson på klubbens hemsida, säger en del av Karlbergs snabba utveckling de senaste 1,5 åren.

Den 5 juli 2015, för 16 månader sedan, hade IFK Luleå besegrat Motala AIF med 4–1 i division 1 Norra. IFK Luleå parkerade på en andraplats och slogs om en plats till Superettan.
Samtidigt – i en annan del av seriesystemet – sladdade Karlberg i division 3 Östra Svealand på en sjundeplats efter en resultatmässigt svag vår.
I det ögonblicket skiljde det 32 placeringar mellan lagen i seriesystemet. Men räknar man in alla olika division 1-, 2- och 3-serier var det, där och då, 212 lag (!) mellan IFK Luleå och Karlberg i seriepyramiden.
Det känns avlägset nu, men det är alltså bara 16 månader sedan.

Och nu var alltså Luleå bäst och starkast.

Upplagt av: Larne Wallisson