Superettans mesta lag illa ute

Assyriska förlorade med 0-2 borta mot Norrby i första kvalmötet för en plats i Superettan.

Norrby tog en taktisk seger hemma mot Assyriska i Superettans första kvalmatch och vann med 2-0. Därmed är Assyriska, klubben som spelat flest säsonger i Superettan, illa ute inför returen i Södertälje på söndag.

Den andra kvalmatchen mellan Vasalund och Syrianska sköts upp då planen på Skytteholms IP inte var i spelbart skick på grund av snöovädret.

Norrby-Assyriska 2-0

I fjol räddade Norrby nytt kontrakt i Söderettan i näst sista omgången. I år blev Borås-laget överraskande tvåa bakom Öster, med kval till Superettan som grädde på moset och inför första mötet med Assyriska var humöret positivt och spelarna tyckte de hade allt att vinna. Eller som assisterande tränaren Simon Rudbäck sa på klubbens hemsida: "Det är inte Barcelona vi möter...".

Nej, men det var Assyriska, Superettans mesta klubb som blandat och gett de senaste säsongerna. I år på 14:e plats, i fjol fyra och 2014 i negativt kval då de förnyade kontraktet efter 1-1 borta och 0-0 hemma mot Örgryte.

Nu har Assyriska försatt sig i ett prekärt läge, för det var nämligen Norrby som drog längsta strået genom att vinna med 2-0 i en match där Assyriska hade bollen mest utan att skapa några direkta farligheter och där Norrby valde att i första hand försvara sig och i andra hand satsa på kontringar.

En, skulle det visa sig, lyckad taktik.

I andra halvlek gjorde Norrby nämligen två mål samtidigt som man försvarade sig så bra att Mergim Krasniqi kunde hålla nollan.

Första målet kom i 70:e minuten. Inbytte Alen Krasnici fick en passning från vänster, vände bort sin bevakare och gjorde 1-0 utan chans för Robin Malmkvist i Assyriskas mål.

2-0 kom nio minuter senare. Nicklas Savolainen skarvade elegant in en frispark från Nino Osmanagic.

Mellan målen hade Fredrik Holster ett bra skott som Mergim Krasniqi räddade till hörna. Efter de två målen skapade Assyriska inte några riktigt heta chanser och resultatet stod sig tiden ut.

Returen spelas på söndag, på Södertälje Fotbollsarena med avspark 15.00.

Vasalund-Syrianska

Uppskjuten på grund av ospelbar plan. Matchen kommer att spelas senast söndag 13/11. Returen, som var planerad till den 12/11, kommer att spelas vid ett senare tillfälle.

Kval till division I Södra och Norra

FC Rosengård 1917-FC Trollhättan 2-1

I förkvalet gjorde FC Rosengård mål i matchens sista anfall mot Uddevalla, 3-0, och fick därmed chansen att möta Trollhättan, som efter en stark höstsäsong med endast två förluster slutade elva i Söderettan, men på bortaplan vann de endast två bortamatcher totalt.

Det blev inte heller någon seger på bortaplan i kvalet till division 1 för Trollhättan. FC Rosengård vann matchen med 2-1.

I returen på lördag på Edsborgs IP, 14.00, får Trollhättan även klara sig utan mittbacken Tommie Veljovic som blev utvisad i en situation strax efter målet.

Karlbergs BK-IFK Luleå 2-2

Skulle ha spelats på Stadshagens IP, men vinterovädret satte stopp. Då flyttades matchens till Skytteholms IP, där det heller inte gick att spela. Då flyttades matchen till Bosön, men på vägen fastnade Luleås buss i snön och matchen började inte förrän... 00.20!

Matchen slutade 2-2.
- En sjuk match. Jag är så jävla trött så jag håller på att somna nu. Jag var trött redan klockan 21... Men jag är stolt över grabbarna. De var helt slut redan innan matchen började, och de vek sig nästan dubbelt i andra halvlek. Ändå går de ut och gör en så pass bra insats, sa Karlbergs tränare Kalle Karlsson efteråt enligt Aftonbladet.

Returen spelas på söndag i Arcushallen i Luleå, preliminär avspark 16.00.

Upplagt av: Larne Wallisson