Igboananike vill bli Superettans skyttekung

Kennedy Igboananike har ett mål och en dröm. Han vill vinna Superettans skytteliga och han drömmer om att bli proffs i en stor liga. Målet kan han nå den 24 oktober i år och når han målet kan det leda till att drömmen går i uppfyllelse.
- Jag vill bli Superettans skyttekung och jag vet att jag kan ta in försprånget på fyra mål, säger Vasalunds hete målgörare.

När svenskarna firar sin nationaldag den 6 juni får Kennedy Igboananike vänta ytterligare knappt fyra månader för att fira Nigerias nationaldag den 1 oktober.
- Jag kommer från en stad som heter Igbo, som ligger i östra Nigeria. Jag spelade fotboll i Lagos Dynamo Football Academy när min agent sa att jag kunde spela fotboll i Sverige.
- När jag kom till Sverige 2007 var det ensamt och jag saknar fortfarande min familj. Jag snackar ofta med dem i telefon för att höra hur de mår och jag hade velat besöka dem oftare, säger Kennedy Igboananike i sin mobiltelefon på väg till ett av veckans träningspass med Vasalund.

Kennedy Igboananike - stjärnskott i Vasalund.Kennedy, som fyllde 20 år den 26 februari och som bor i Solna, kom till Sverige för att spela fotboll i Väsby.
- Men de ville inte ha mig, så jag hamnade i Djurgården där jag gjorde två inhopp mot Hammarby och Örebro, men efter säsongen ville Djurgården heller inte ha mig. Då provtränade jag med Brage, som inte ville skriva kontrakt med mig, men det ville Vasalund, berättar Kennedy.

Och i Vasalund gjorde Kennedy succé under 2008. Han gjorde 18 mål, vann skytteligan och var en bidragande orsak till att Vasalund kunde ta sig upp från Division 1 Norra till Superettan (via kval mot Limhamn Bunkeflo) där målskyttet fortsatt.
Efter tio omgångar har Kennedy gjort sex mål och före sig i skytteligan har han endast Mjällbys Erton Fejzullahu, tio mål, samt sjumålsskyttarna Ricardo Santos, Jönköping och Hannes Stiller, Qviding.
- Min bästa match i år var mot IFK Norrköping då vi vann med 4-3. Jag gjorde segermålet på tilläggstid och spelade fram till de tre andra. Då stämde allt, både för mig och för Vasalund.
- Min näst bästa match är premiären mot Väsby. Vi vann med 2-0 och jag gjorde båda målen. Det kunde ha blivit ett hat trick då jag också hade en boll i stolpen, minns Kennedy.

I serien har det också blivit mål mot Jönköping Södra (1-3) och dubbla fullträffar mot Ängelholm (2-1). I Vasalunds enda cupmatch gjorde Kennedy målet mot Hammarby TFF (1-3) och på försäsongen gjorde han sju mål på Vasalunds sex träningsmatcher.
I serien har Vasalunds spelare skjutit totalt 135 skott, som resulterat i tolv mål. Kennedy har gjort hälften av dem på sina 34 skott, varav 17 gått på mål och två träffat målställningen.

Hur gör du dina mål?
- Jag är snabb och teknisk och farlig innanför straffområdet, men jag måste bli bättre på att nicka, analyserar den 70 kilo lätte och 175 cm långe skyttekungen, som har kontrakt med Vasalund även 2010.

Och så här sa Vasalunds tränare Peter Lenell nyligen i en intervju med Sundsvalls Tidning.
"Det finns inte många anfallare som är bättre än Kennedy. I Stockholmsområdet är det bara Iván Óbolo som är bättre. Kanske är Charlie Davies i Hammarby av samma klass, men jag är inte säker.
Kennedy har en fart som inte många har och en tempoväxling som få kan mäta sig med. Han är riktigt, riktigt bra. Han är giftig och sevärd. Publiken gillar honom, speciellt när han gör sin dubbelvolt när han gjort mål.
Visst är han spektakulär, men han har utvecklats till en bra lagspelare också."

Har då Kennedy någon idol eller förebild?
- Jag tycker mycket om David Villa i Valencia. Hans teknik är perfekt. Och i Spanien skulle jag inte ha något emot att vara proffs, förtydligar han.

Kennedy Igboananike, som alltid varit forward, har spelat samtliga 900 minuter i år för Vasalund och om han håller sig i skinnet i hemmamatchen mot Sirius - Kennedy har två varningar - väntar en intressant våravslutning då Vasalund möter Mjällby borta den 14 juni på Strandvallen innan det tre veckor långa U21-EM-uppehållet.
Erton Fejzullahu mot Kennedy Igboananike? Vem gör flest mål i den skyttekungsduellen?

Upplagt av: Larne Wallisson