Anrika klubbar gör Superettan-debut

Norrbyjubel när avancemanget blev klart i höstas

I helgen är det premiär för Superettan 2017. Det är också debut för två nya klubbar i landets högsta serie. Två klubbar som lever lite i skilda världar.
Nedflyttade Helsingborgs IF och uppflyttade Norrby IF blir historiskt sett Superettans 52:a respektive 53:e klubb.

Helsingborgs IF, eller HIF som de flesta kallar klubben, hade legat i Allsvenskan sedan 1993 när det i höstas stod klart att man för första gången skulle spela i Superettan. Detta efter kvalförlust mot Halmstads BK.

Så sent som 2011 tog Helsingborgs IF allsvenskt guld.

- Med sådan färska meriter och med en ganska snarlik trupp som i fjol måste HIF tillhöra favoriterna att vinna Superettan, menade Dalkurds tränare Poya Asbaghi, och många med honom, på måndagens upptaktsträff.

HIF fick drygt 9 procent av rösterna då det gällde seriesegern och Svenska Spel har skåneklubben som andrahandsfavorit till 8 i odds tillsammans med nykomlingen från division 1 Brommapojkarna. Gefle står i 9 gånger, Örgryte i 10.

Boråsklubben Norrby, som gjorde sin enda allsvenska säsong 1955/56, fick noll procent av rösterna och står oddsmässigt i klass med Leicester som så sensationellt vann Premier League förra säsongen.

- Vi är en familjeklubb, lillebror i Borås och får därmed jobba i lugn och ro utan press. Vi är medvetna om att många tippar oss sist, men det är också många som inte vet vad vi kan, sa spelaren Markus Översjö stolt på upptaktsträffen.

HIF känner alla till. HIF, nu med Per-Ola Ljung och Christoffer Andersson vid tränarrodret efter Henrik Larsson, har större press på sig.

- Egentligen inte, menade Per-Ola Ljung.

- Vi har ett tufft omställningsarbete bakom oss i vinter. Nu bygger vi långsiktigt och ställer inget krav på att vi ska tillbaka med en gång. Vi blickar framåt så får vi se vart det tar vägen.

Men truppen känns tillräckligt stark för att bli etta eller tvåa?

- Det räcker inte med ett bra gäng på papperet. Det ska fungera på planen också, vilket vi såg i fjol, mindes mittfältaren Andreas Landgren.

Nya Olympia står klar till Superettans premiär hemma mot Trelleborg på lördag och till detta derby är redan cirka 12.000 biljetter sålda.

Och apropå press.

- Perfekt att möta HIF i vår första bortamatch där all press ligger på HIF, underströk Trelleborgs tränaren Patrick Winqvist.

HIF-Trelleborg är första paret med avspark klockan 16.00. Två timmar senare möts Dalkurd-Brommapojkarna. Resterande matcher spelas på söndag och måndag

- Inför cupen låg vi långt framme i förberedelserna och där gjorde vi det riktigt bra. Jag har en extremt träningsvillig grupp med rätt inställning och moral, men den är samtidigt aningen tunn. Vi behöver ha in flera spelare, sa BP:s tränare Olof Mellberg.

Just truppernas storlek var under lupp på upptaktsträffen. Några var tunna, några var nya och inte samspelta, några var drabbade av skador.

Falkenbergs tränare Hans Eklund summerade så här:

Eklund jublar efter en Öster-seger 1993.- Flera klubbar har bra startelvor och så länge de slipper skador och avstängningar kommer dessa klubbar att samla poäng, som kan räcka långt när vi ska börja prata om upp- och nedflyttning.

Från Allsvenskan nedflyttade Falkenberg inleder med från division 1 uppflyttade Öster på söndag. Som spelare gjorde Eklund elva säsonger (1987-1997) i Öster innan han blev proffs i Kina. Som tränare har han aldrig mött sin tidigare klubb.

- Jag har mött Öster som assisterande tränare under Henrik Larsson i Landskrona. Öster är välkomna och jag tar absolut inte ut något i förskott. Superettan är en tuff serie och har Falkenberg ett bra slagläge till sommaren kan vi bygga vidare och bli farliga till hösten, siade Eklund.

Och med tanke hösten hoppas Gefle IF att den blir lika bra som i fjolårets allsvenska då man revanscherade sig efter en usel vårsäsong, som kostade nedflyttning efter tolv allsvenska säsonger.

16 klubbar är beredda att sparka igång Superettans 18:e omgång och som expertkommentatorn Anders Andersson summerade:

- Sju platser betyder mest: De 3 uppåt och de 4 nedåt.

Den 4 november vet vi hur det gick.

Premiäromgången

Senaste nytt: Superettan

Upplagt av: Larne Wallisson