Bra utdelning för Superettans nya

Jesper Lange sätter HIF:s premiärmål.

Det var stort publikintresse för första omgången och fem av seriens sex nya lag plockade poäng.
Skånederbyt Helsingborg-Trelleborg lockade 12.766 åskådare och hemmapubliken fick jubla högst då Jesper Langes sena mål räckte för seger i HIF:s första match någonsin i Superettan. För Falkenberg och Gefle, också nya från Allsvenskan, blev det blandad kompott. Gefle kryssade borta mot Frej (2-2) medan Falkenberg förlorade mot Öster hemma med 2-0. Öster är nya från div 1 och för de andra uppflyttade klubbarna blev det var sin poäng då BP kryssade borta mot Dalkurd (0-0) och Norrby kryssade hemma mot GAIS (2-2).

Därmed är den 18:e upplagan av Superettan i gång - serien som är 30 omgångar lång, tuff, oförutsägbar och full av toppar och dalar. Alla kan slå alla och inget kan tas för givet. Mer än att ettan och tvåan går upp i Allsvenskan. Att trean får kvala. Att de två sista lagen åker ut. Att lag 13 och 14 får kvala för att hänga kvar.

Den första Superettan spelades 2000. Nedflyttade Djurgården och Malmö FF återvände omgående till Allsvenskan medan trean Mjällby föll i kvalet mot Häcken (straffar avgjorde). Åtvidaberg, Ljungskile och Gunnilse åkte ner i division 1.

I år är Helsingborgs IF, Gefle IF och Falkenbergs FF nedflyttade från Allsvenskan. Brommapojkarna, Östers IF och Norrby IF är nya från div 1. För Helsingborg och Norrby är det första gången i Superettan. Därmed har 53 klubbar deltagit i svensk fotbolls näst högsta serie.

Örgryte-Varberg 2-1

Två gånger Johan innebar 1-0 för Johan Hammar redan efter tre minuter och 2-0 för Johan Elmander efter en timma. Varberg tröstmålade på straff i den tredje tilläggsminuten och då hette målskytten Joakim Lindner.

Johan Elmanders come back i Örgryte blev en succé. Det var 17 år sedan han spelade för ÖIS och när han styrde in 2-0 på William Atashkadeh's passning i den 61:a minuten visade han vad rutin och hjärta betyder. Johan Hammar gjorde sitt tidiga mål på nick efter en hörna slagen av Emil Skogh.

Varberg reducerade på straff inför 3.254 åskådare.

Helsingborg-Trelleborg 1-0

Klassiska Helsingborg IF mot rivalen Trelleborgs FF inledde årets Superettan inför 12.766 åskådare på ombyggda Olympia och när matchuret stod på 80 minuter gjorde Jesper Lange 1-0. Målet var inte bara seriens första och derbyts enda mål, det var också Langes första mål i en tävlingsmatch för HIF.

- Jag fick en boll av Oke (Akpoveta) och placerade den med insidan i bortre hörnet. Den satt perfekt i den luckan och det var fantastiskt att få komma in och göra skillnad. Det hårda jobbet lönade sig och det tar vi med oss, kommenterade matchhjälten på hd.se.

Lange byttes in i den 66:e minuten (Monday Samuel ut) och för 31-åringen känns situationen igen, med spel i ett nedflyttat lag. Han har åkt ur högsta serien med både Esbjerg och Århus i Danmark, för att gå upp direkt.

Jesper Lange till hd.se igen:

- Det är en mental utmaning och det bästa sättet att få bort de gamla negativa känslorna är att jobba otroligt hårt och ha en positiv attityd.

Vad händer då?

- Då får du automatisk en bra känsla i kroppen. Samtidigt försvinner pressen du kan ha på axlarna om du håller dig till hårt arbete och följer tränarnas taktik. Det är på det sättet vi ska ta hand om den här uppgiften.

Vad betyder segern för er?

- De tre poängen betyder mycket, men det allra viktigaste var attityden vi visade på planen. Vi gav energi och visade en utstrålning som jag tror var viktig för publiken att se.

Marcus Pode fick sista chansen att ordna en poäng för sitt Trelleborg, men bollen rullade utanför HIF-målet och hemmapubliken fick premiärjubla.

Dalkurd-Brommapojkarna 0-0

Första halvlek till Brommapojkarna, andra till Dalkurd. Rätt gott om chanser. Men inga mål.

- Synd, men oavgjort kanske ändå speglar matchbilden, sa Dalkurds Robin Tranberg till C More.

1.483 åskådare såg premiären på Domnarvsvallen i Borlänge. Med undantag av att målen uteblev fick de stundtals se en teknisk och taktiskt väl genomförd match.

- Vi vill alltid vinna, men med tanke på att andra halvlek gick till Dalkurd får vi vara nöjda med en poäng, menade BP:s Gustav Sandberg Magnusson.

Dalkurd får leva vidare med pressen att vara storfavorit till seriesegern medan nykomlingen BP kan fortsätta att slå ur underläge.

Syrianska-Degerfors 2-3

2.877 fick se årets första mål på Södertälje Fotbollsarena redan efter tre minuter och det var gästernas Marcus de Bruin som nickade in Sebastian Olssons frispark. Det skulle komma ytterligare fyra mål och det var också Degerfors som fick sista ordet i målprotokollet då inbytte Shpetim Hasani nickade in Erik Lindells inlägg i den tredje tilläggsminuten.

- Extra surt och besviket då vi först tappat vår 2-1-ledning och sedan också en poäng på detta bittra sätt, suckade Mattis Genc tungt.

Mattias Mete rullade in kvitteringen i den 22:a minuten och Mattias Genc gav Syrianska ledningen då han i den 72:a minuten dundrade in en frispark rätt i mål, en drömdebut för Syrianskas nyförvärv, som efter Sargon Abrahams kvittering (78) och Hasanis segermål givetvis inte kunde glädjas fullt ut.

Falkenberg-Öster 0-2

Två sena mål frälste fansen från Växjö, men för större delen av de 4.131 åskådarna blev premiären en besvikelse då nedflyttade Falkenberg tog emot uppflyttade Öster, som vann med 2-0.

- Vi gör ingen jättematch rent spelmässigt och måste höja oss mot Syrianska hemma nästa gång, sa Östers 1-0-målskytt Mario Vasilj till Smålandsposten.

Östers mittback forcerade in sitt mål in den 83:e minuten på Sebastian Cronas frispark.

- Jag tycker vi vinner för att vi visar stor moral och jobbar för varandra, sa Östers 2-0-målskytt Jonathan Levi.

Östers mittfältare sköt ett rejält skott från långt håll i ett övergivet mål eftersom Falkenbergs målvakt Hampus Nilsson fanns kvar på offensiv mark efter en Falkenbergshörna på tilläggstid.

Norrby-GAIS 0-0

3.465 åskådare fick se en jämn match när Norrby spelade sin allra första match i Superettan. De fick dock inte se några mål då två bra målvakter – Mergim Krasniqi i Norrby och Damir Mehic i GAIS – höll nollan. Gästernas Luka Mijaljevic hade den bästa chansen före paus. Hemmalagets Gzim Istrefi, inbytt i andra halvlek, hade den bästa chansen efter paus.

- Jag tycker vi visade att vi hör hemma på den här nivån, sa mittbacken Max Watson till Borås Tidning efter Norrbys historiska första poäng i Superettan.

Så här tyckte GAIS tränare Benjamin Westman:

- Spelmässigt kom vi inte upp i den standard jag vet att vi kan, samtidigt lurigt att möta ett lag som kämpar så bra och får oss ur i rytmen. Vi avslutade matchen med fyra forwards för vi ville verkligen vinna. Skönt att vi håller nollan och bäst på arenan var utan tvekan våra supportrar.

Värnamo-Åtvidaberg 4-0

Pär Cederqvist har gjort flest mål i Superettan genom tiderna och när Värnamo gjorde processen kort mot Åtvidaberg höll sig 37-åringen framme två gånger, en i varje halvlek. Exakt samma sak gjorde Petar Petrovic eftersom det var han som inledde och avslutade målfesten på Finnvedsvallen. Cederqvist gjorde 2-0 och 3-0.

- Det känns underbart. Hoppas det fortsätter så här, sa Petrovic till Värnamo Nyheter.

Petrovic svarade också för assisten till Cederqvists nickmål (3-0) och var riktigt het. Åtvidabergs försvar fick aldrig grepp om honom. 1-0 gjorde han på Ryan Finleys passning. 4-0 var lite turligt då skottet touchade en försvarare och ställde Gustav Jansson i gästernas mål. Värnamos 3-0 gjorde Pär Cederqvist på straff

– När jag spelade i Värnamo förra gången fick jag inte det förtroende jag behövde. Nu har jag Christian Järdler som tränare, som jag också hade i Ängelholm, och känner att jag har haft förtroendet från början från honom. Då är det mycket enklare att spela, avslutade Petar Petrovic.

Frej-Gefle 2-2

Efter en mållös första halvlek fick 1.458 åskådare på Vikingavallen se fyra fullträffar efter paus – tre nickmål och en klack. Frej inledde och avslutade målkavalkaden. Dida Rashidi nickade in 1-0. René Makondele nickade in kvitteringen. Johan Oremo nickade in 1-2. Martin Falkeborn klackade in 2-2.

För Makondele var det 16:e säsongen i följd som han gjorde mål i seniorsammanhang. Det första kom redan 2002 för Djurgården. Efter det har den blivande 35-åringen (han fyller den 20 april) gjort mål varje säsong för sina klubbar Djurgården (2002-04), Gefle (2005-07), Helsingborg (2007-09), Häcken (2010-16) och nu i Gefle igen 2017.

Imponerande!

Andra omgången avgörs 7-10 april. Samtliga matcher visas av C More/TV4 Sport.

Upplagt av: Larne Wallisson