Dalkurd och Trelleborg tunga vinnare i Superettan

Andrew Stadler befäste Dalkurds plats i toppen av Superettan med sitt övertidsmål mot Gefle. Nu är Dalkurd nära Allsvenskan.

Med sex omgångar kvar går Superettan in i ett ovisst och spännande skede. I toppen gjorde Dalkurd ett litet ryck som tabelletta tack vare sent segermål i Gävle samtidigt som Norrby överraskade mot Brommapojkarna och vann med matchens enda mål. I toppen befäste också Trelleborg sin tredjeplats tack vare 1-0 borta mot Öster samtidigt som man närmade sig BP.
På den nedre halvan byter lagen platser med varandra i kampen om kontrakt och/eller negativt kval. För formsvaga Åtvidaberg börjar dock räddningsplankorna försvinna...

Öster-Trelleborg 0-1

Drömöppning för Trelleborg då Erik Andersson placerade in en vänstervolley bakom Robin Malmqvist från cirka 12 meter när klockan stod på drygt en minut. Målet föregicks av ett vänsterinlägg och en nickduell i straffområdet innan bollen hamnade hos en omarkerad Erik Andersson som gjorde sitt fjärde mål för säsongen.

Öster började andra halvlek väldigt offensivt med fyra resultatlösa hörnor och en stolpträff av Månz Karlsson, men ju längre halvleken led desto mera kontrollerade Trelleborg matchen och resultatet.
- Det var tufft och det satt hårt åt. Spelmässigt gjorde vi inte någon av våra bättre matcher, men vi krigade och kämpade och vi gick hela tiden för tre poäng, sa Trelleborgs lagkapten Salif Camara Jönsson efter segern.

Trelleborg har därmed tagit 19 poäng av 21 möjliga på de sju senaste matcherna och med den formen tvekar inte TFF-kaptenen på svaret när han får frågan i C More om framtiden?
- Nu tittar vi uppåt...

Helsingborg-Varberg 2-0

Efter en halvtimma utan ordnat spel fick Helsingborg till en effektiv spelvändning. Bradley Ralani fick bollen mitt på Varbergs planhalva, avancerade mot målet och sköt in 1-0 i Joakim Wulffs vänstra hörn. Mycket snyggt! Resultatet stod sig halvleken ut.
Efter paus gjorde Bradley Ralani 2-0 och det var nästan en kopia av första halvlekens ledningsmål.

Ralani var utan tvekan den stora skillnaden mellan Helsingborg och Varberg denna måndagskväll på Olympia i en match som samlat 5 821 åskådare.
Helsingborg är därmed nya fyra på 40 poäng, fyra poäng bakom Trelleborg, men en före femman Falkenberg.

Gefle-Dalkurd 0-1

2 262 åskådare på Gavlevallen var inställda på 0-0 när Dalkurds Andrew Stadler nickade in Kujtim Balas vänsterinlägg i den tredje tilläggsminuten. För Dalkurd innebär segern att man drygade ut serieledningen i förhållande till Brommapojkarna. För Gefles del innebär förlusten att man trillade ner på negativ kvalplats.
- Vi gör en grymt bra insats, men förlorar ändå. Tungt. Riktigt tungt, sa Gefles och Dalkurds förre tränare Poya Asbaghi.

Gefle kunde mycket väl ha gjort 1-0 minuterna före Dalkurds segermål då Frank Pettersson räddade ett friläge från Deniz Hümmet. Nu blev det inte så och kanske det är just sådana sekvenser som skiljer bottenlag mot topplag...

Norrby-Brommapojkarna 1-0

Vilka konsekvenser kommer Jesper Brandts mål att få för Superettan? I toppen? I botten? För Brommapojkarna? För Norrby. Om sju veckor vet vi svaret.
Klart är att tabelltvåan Brommapojkarna darrar på manschetten efter fyra raka utan vinst och tappad serieledning. Lika klart är den på förhand uträknade nykomlingen Norrby från Borås ligger på rätt sida om det negativa kvalstrecket.

- Vi var tvungna att gå framåt. Vi har haft en bra känsla ett tag och i dag lossnade det, det var skönt. Det var många som var bra i vårt lag. Vi snackade mycket innan om att inte göra dem för bekväma när de kommer hit, sa Jesper Brandt i C More efter segern.

Målet kom på tilläggstid i första halvlek. Nino Osmanagic slog en hörna som Jesper Brandt med axelns hjälp styrde i mål, Brandts andra mål för säsongen.

Åtvidaberg-Syrianska 0-1

Syrianska hade inte vunnit på Kopparvallen sedan 2009, men när det som mest behövdes räckte Moustafa Zeidans tidigare mål för tre poäng. Målet kom i tolfte minuten när Charbel Georges slog en passning till Moustafa Zeidan vars distansskott passerade Gustav Jansson i hemmamålet.

Båda lagen fortsatte att skapa målchanser och matchen kunde ha slutat både 2-0 och 1-1, men nu blev det inga fler mål och tack vare segern skiljer det nu fyra poäng till Syrianskas fördel ner till jumbon Åtvidaberg.
- Vi åker till Åtvidaberg för att vinna, vi ska käka upp dem, sa Mattias Mete inför mötet med sin gamla klubb och tippade att Syrianska skulle vinna med 3-1.

Siffermässigt fick Mete fel, men poängmässigt fick han rätt.

Falkenberg-Örgryte 1-1

Avsluten avlöste varandra och totalt blev det 15 hörnor i detta spelmässigt jämna möte där det stod 0-0 i paus. I andra halvlek tog Örgryte ledningen genom Albin Skoglund på en snabb omställning. Då var halvleken nio minuter gammal.

I den 73:e minuten byttes rutinerade Stefan Rodevåg in för Falkenberg. Tre minuter senare kvitterade han med ett skott som touchade den vänstra stolpen.
- Målsättningen var givetvis att vinna, men då vi hamnade i underläge får vi kanske vara nöjda med den poäng vi tog, menade Rodevåg efter krysset på Falkenberg Alkoholfria Arena där 4 326 personer fanns på plats.

Värnamo-Degerfors 2-1

Den 20:e augusti blev Pär Cederqvist utvisad på tilläggstid i Värnamos bortamöte med Brommapojkarna. Därmed missade han matcherna mot Öster, Åtvidaberg och Varberg. Mot Degerfors var lagkaptenen tillbaka. Och detta med besked.

Pär Cederqvist gjorde Värnamos båda mål och är nu uppe i nio mål i år, lika många som klubbkompisen Melvin Frithzell. Därmed har Pär Cederqvist gjort 127 mål totalt i Superettan för Åtvidaberg (6), Öster (23), Landskrona BoIS (30), Jönköpings Södra (26) och Värnamo (42). Imponerande!

Mot Degerfors gjorde han ett mål i varje halvlek. 1-0 var en läckerbit då han tog emot en passning på bröstet, avancerade förbi en försvarare och tryckte in bollen. 2-0 var lite enklare då han satte foten till på Petar Petrovics frispark. Med tolv minuter kvar på Finnvedsvallen reducerade Alexander Andersson och Degerfors var sedan närmre 2-2 än Värnamo 3-1.
- Jag är mest nöjd med vår attityd, inställning, lojalitet och moral. På slutet var det viktigt att plocka fram sig själv och bidra till en bra laginsats. Vi hanterade matchen som ett lag, ansåg Värnamotränaren Christian Järdler efter segern till värnamo.nu

Omgången avslutas med tisdagens GAIS-Frej.

25:e omgången avgörs 23-26 september. Samtliga matcher visas av C More/TV4 Sport.

Upplagt av: Larne Wallisson