Gefle på säker mark i Superettan

Gefle tog sin tredje raka seger i Superettan, anförda av Bajram Ajeti, som gjorde två mål i 3-2-matchen mot Norrby.

När tre av seriens topplag – Brommapojkarna, Trelleborg och Helsingborg - spelar på måndag och tisdag toppar Dalkurd tabellen, en poäng före BP. Om det är spännande i toppen är det minst lika ovisst på den nedre halvan där Gefle för första gången återfinns på rätt sida om det negativa kvalstrecket.
Detta efter en stark vändning hemma mot Norrby då 0-2 blev 3-2. Åtvidaberg är ny jumbo efter 0-1 mot Frej. Både Gefles och Frejs segermål kom på tilläggstid och båda lagen fick en spelare utvisad.

Gefle-Norrby 3-2

Norrby såg ut att gå till pausledning med 2-0 när Piotr Johansson reducerade på tilläggstid. Då hade Adam Ståhl och Max Watson tidigare gjort gästernas mål i den åttonde respektive 43:e minuten.
Efter paus tog Gefle över och Bajram Ajetis 2-2 i den 75:e minuten kom inte som någon överraskning och i takt med att minuterna tickade i väg och matchen kom in på tilläggstid (fyra minuter) lutade det åt oavgjort mellan de här två lagen som är inblandade i den negativa streckstriden.

Men Gefles sommarnyförvärv Ajeti ville annat. I den tredje tilläggsminuten jobbade Gefle sig ner på offensiv vänsterkant, Ajeti fick en boll centralt inne i straffområdet, tog emot den och fintade samtidigt bort sin bevakare och sköt in segermålet. Ajeti blev så glad att han fick en varning för sitt firande, till följd att han blev utvisad eftersom han tidigare i halvleken snackat till sig en varning.
Målet var Ajetis sjätte på fem matcher och segern innebär att Gefle tog steget upp ovanför det negativa kvalstrecket på Norrbys bekostnad som har samma poäng.

Örgryte-Syrianska 3-0

Mardrömshalvlek för Syrianska mot ett Örgryte som inte vunnit på sex omgångar, senast segern togs mot Norrby (2-1 den 31 juli), då först mittbacken Adi Terzic skadade sig och fick ersättas av Michel Termanini och sedan målvakten Dejan Garaca skadade sig och fick ersättas av Dwayne Miller. Och inte nog med det. I halvlekens sista ordinarie minut avlossade William Atashkadeh ett skott från 20 meter som smet under en ouppvärmd Miller och Örgryte kunde gå till en välförtjänt pausledning.

Uppförsbacken för Syrianska blev ännu större efter paus då först Daniel Sliper gjorde 2-0 och sedan William Atashkadeh 3-0, hans fjärde mål i år. Syrianskas målvakt Miller och egna försvaret verkade inte alls överens och nu ser framtiden mörk ut för nästjumbon. Örgryte däremot kan pusta ut ovanför det negativa kvalstrecket.

Dalkurd-Falkenberg 1-1

Falkenberg gick till pausledning tack vare Richard Donkors mål efter 39 minuter och nu gick snacket på Domnarsvallen. Skulle Dalkurd notera sin första hemmaförlust sedan den 9 augusti 2014? Svaret blev nej. Visserligen hade Falkenberg bud på ett andra mål, men när Richard Yarsuvat nickade in 1-1 efter 56 minuter blev det också slutresultatet. För Yarsuvat var det säsongens 15:e mål.

Därmed toppar Yarsuvat Superettans skytteliga, ett mål före Salif Camara Jönsson, vars Trelleborg har GAIS hemma i på måndag. Dalkurd toppar också tabellen, en poäng före BP, som möter Helsingborg hemma på tisdag. Efter dessa matcher vet vi också om Falkenberg ligger kvar som fyra eller om Helsingborg passerat.

Varberg-Värnamo 2-1

Efter en mållös första halvlek fick publiken på Påskbergsvallen se tre mål och en utvisning och till hemmapublikens glädje var det Varberg som gjorde flest mål då de vände och vann en svängig match.

I den 53:e minuten kom 0-1 på en spelvändning. Petar Petrovic hittade Liridon Silka som inte gjorde något misstag från nära håll. Tretton minuter senare kvitterade Karl Söderström efter ett vasst hemmaanfall och ytterligare sex minuter senare nickade Peter Nyström in Jakob Olssons hörna. Resultatet stod sig matchtiden ut. En som inte fick vara med tiden ut var Värnamos Fredrik Lundgren som fick sitt andra gula kort i den 86:e minuten med utvisning som följd. För Varberg betydde segern att man fick lite andrum ner till negativt kval. Värnamo har en poäng mer än Varberg.

Frej-Åtvidaberg 1-0

Frej hade en boll i målramen i varje halvlek. Åtvidaberg hade dubbla chanser i 89:e minuten. Skulle matchen ändå sluta 0-0 på Vikingavallen? Nej, i den sista tilläggsminuten och med matchens sista spark gjorde Joseph Ceesay 1-0 till Frej som därmed bytte plats med Åtvidaberg på tabellens nedre halva.

- Då det gäller nytt kontrakt har vi fortfarande saken i egna händer, men då måste vi ha fokus i 90-95 minuter, inte i 93 minuter och 40 sekunder som mot Frej, suckade Åtvidabergs tränaren Andreas Thomsson tungt.

Åtvidaberg ligger sist med sju matcher kvar att spela. Frej har två poäng mer. Frejs Nsima Peter var tillbaka i startelvan efter den obehagliga svimningen i Växjö för en vecka sedan då han fick lämna planen redan efter tio minuter. Nu fick han också lämna matchen i förtid då han fick rött kort i den 79:e minuten. Ändå vann Frej.

Degerfors-Öster 1-1

Östers tränare Thomas Askebrand kunde se sitt lag ta en ganska tidig ledning, 13:e minuten, på Stora Valla, men sa efter matchen att "jag är relativt nöjd med en poäng". I andra halvlekens 64:e minut kvitterade Marcus De Bruin Lars Fuhres ledningsmål.
Då avsluten var 19-9 till Degerfors, som också vann hörnstatistiken med 15-2, kan man förstå Östertränarens kommentar om poängfördelningen. I tabellen skiljer det fortfarande tre poäng mellan Öster och Degerfors.

Omgången avslutas med måndagens Trelleborg-GAIS och tisdagens Brommapojkarna-Helsingborg.

24:e omgången avgörs 16-19 september. Samtliga matcher visas av C More/TV4 Sport.

Upplagt av: Larne Wallisson