Thylin: BoIS och ÅFF spelar i Allsvenskan nästa år

Landskrona och Åtvidaberg ligger på 14:e respektive 18:e plats i den allsvenska maratontabellen. Det är ett stycke fotbollshistoria.
Ska vi tala om nutid i stället? Okej, då tippar jag att Landskrona och Åtvidaberg spelar i Allsvenskan nästa år.
En intressant mix av tradition och framtidstro.

Marcus Lantz - viktigt tillskott för Landskrona BoIS.Landskrona BoIS spelade en tilltalande fotboll i många matcher förra året: ett rörligt och distinkt passningsspel, djärva idéer, överrumplande initiativ.
Henrik Larsson var exceptionellt målmedveten, både bildligt och bokstavligt talat, som spelare och det är uppenbart att han har samma inställning som tränare. "Henke" tycks inte bara beredd att kompromissa. Han vill genomföra sin spelidé.

Sluttabellen talar alltid sanning och 2010 års sanning var att Landskrona blev femma i Superettan. Laget lyckades inte hålla samma klass hela säsongen och var till slut elva poäng efter Syrianska och IFK Norrköping.
Det finns flera anledningar till att Landskrona kan bli ett stabilare lag i år. En av dem heter Marcus Lantz.

Marcus var en av Allsvenskans bästa mittfältare förra säsongen, en nyckelspelare i guldjagande Helsingborg, och hans erfarenhet blir värdefull i ett lag som vill ta ett avgörande kliv uppåt.
Han väger 72 kg när han står på vågen, men i tacklingarna väger han ett ton och som bollvinnare har han få övermän. Ibland går han över gränsen, men han är inte enbart aggressiv och destruktiv, tvärtom; han är en skicklig passningsspelare och placerar sig så smart att det verkar som om bollen söker upp honom.

3 x Fredrik, med efternamnen Svanbäck, Karlsson och Olsson, är andra spelare som bör lyckas om BoIS ska nå sitt mål. Linus Malmqvist, dansken Tomas Raun och sydafrikanen Bradley "Surprise" Ralani kommer också att spela framträdande roller.

Efter fjolårets tidiga och korta vårsäsong undrade vi om Åtvidabergs FF var en av Allsvenskans sämsta nykomlingar genom tiderna. Men så fick Kopparvallen konstgräs och plötsligt började Åtvid ta poäng och spela bra fotboll. ÅFF hade faktiskt fått chansen att kvala sig kvar om inte Gefle kvitterat till 2-2 borta mot IFK Göteborg i sista omgångens slutminuter. Så nära var det.

Många klubbar djupdyker när de ramlar ur Allsvenskan. De blir skuldtyngda och förlorar både spelare och identitet. Det kan ta lång tid att komma tillbaka.
Jag tror inte att Åtvidaberg befinner sig i den riskzonen. Klubben har en jordnära och realistisk attityd och har inte behövt göra några dramatiska förändringar efter degraderingen.

Ralf och kompani är historia. Den insikten finns i ÅFF och kommer att ta dem tillbaka till Allsvenskan, menar Thylin.Det är trevligt att minnas 1972 och 73, guldåren då Ralf Edström och Roland Sandberg gjorde mål och Facit var ett mäktigt företag, men den tiden lär inte komma tillbaka. Åtvidabergs ledning agerar efter dagens förutsättningar och just därför tror jag att vi kan få se allsvensk fotboll igen på Kopparvallen 2012.
En spännande utmaning för Andreas Thomsson, som fick ta över som förstetränare efter den dåliga starten i fjol. Efter åtta år på Kopparvallen, som spelare och tränare, har han känsla för och kunskap om sin förening.

Andreas hoppas att veteranen Kristian Bergströms vänsterfot ska hålla en säsong till, att Jesper Arvidsson, nyförvärvet från Elfsborg, blir en förstärkning, att Haris Radetinac kan dominera mittfältet, att Henrik Gustavsson blir en av seriens bästa målvakter och att anfallstalangen Oscar Möller fortsätter att utvecklas.
Då kan Ralf Edström stå där med tårar i ögonen igen den 22 oktober, då sista omgången spelas.

Hammarby hade stora problem förra året, både på och utanför planen, och står inte på stadig grund i år heller. Tränaren Roger Franzén säger i en intervju i Sportbladets magasin:
- Föreningen har ställt in sig på ett liv i Superettan nu. Men det har varit tufft. Vi har väl halverat ekonomin budgetmässigt de senaste två åren och spelarna har börjat inse vad som krävs för att ta steget upp igen. Hårt arbete. Det kan låta som en klyscha, men det är inte speciellt lätt att vinna de här matcherna genom att ställa ut skorna. Det gäller att vara förberedd både fysiskt och mentalt och det är lika svårt att möta Brage borta som ett lag i Allsvenskan.

Om spelarna har den insikt och inställning som Roger Franzén efterlyser bör Hammarby ha goda chanser att vara med i toppstriden. Där finns rutin, representerad av Rami Shaaban, när han är frisk, David Johansson, Patrik Gerrbrand och Petter Furuseth, anfallare som Paulinho, Sebastian Castro-Tello och hemvändande Björn Runström, publikfavoriten Simon Helg på vänsterkanten och bollsäkre Andreas Dahl på innermittfältet.

Thylins topp 5:
1. Landskrona
2. Åtvidaberg
3. Hammarby
4. GIF Sundsvall
5. Assyriska

Linus Hallenius vann skytteligan i fjol och gjorde kanske säsongens vackraste mål i Europa; hur ska Hammarby klara sig utan honom? Bra, tror jag. Målskyttet kan fördelas på flera fötter och Hammarby har ju haft ett halvår på sig att träna in ett anfallsspel utan skyttekungen.

GIF Sundsvall, som förlorade kvalet mot Gefle i höstas, Assyriska och Brommapojkarna har också förutsättningar att bli topplag. Botten? Tja, nykomlingarna Qviding och Västerås SK kan få svårt att hänga kvar, men jag blir inte förvånad om Jonas Therns småpojkar i IFK Värnamo tar tillräckligt många poäng. Öster och Jönköping kvalade sig kvar i fjol och Ängelholm slutade på 12.e plats. Blir de bättre i år? Eller sämre? Det är sådana frågor vi kan ställa före premiären. Tack och lov har vi inga svar ännu.

Upplagt av: Stefan Thylin