Thylin: Välkomna J-Södra!

Välkommen tillbaka till Allsvenskan, Jönköpings Södra!
Ingen av dagens spelare var ens påtänkta när Jönköping senast spelade i högsta serien, men nu kan de tänka på matcher mot IFK Göteborg, AIK, Norrköping och Malmö FF 2016.

Thylin tycker till om Superettan...Oktober 1969, näst sista omgången: Jönköping-IFK Göteborg 0-3, två mål av Reine Almqvist och ett av Harry Svensson, ett resultat som innebar att Blåvitt säkrade SM-guldet och att J-Södra ramlade ur Allsvenskan.

Det var de här spelarna som deppade efter slutsignalen: Jan Nordström, Janne Karlsson, Lars-Erik Andersson, Hans Lindstrand, Carl-Pether Gustavsson, Göran Johannesson, Sonny Nordqvist, Anders Wendel, Ulf Lantz, Rolf "Kocken" Andersson, Ola Sjödahl och Björn Eng. Ingen av dem kunde ana att Jönköping skulle stå utanför Allsvenskan i 47 år.

Det återstår att se om Göteborgskamraterna blir mästare i år, men de kan räkna med att få åka till Stadsparksvallen nästa säsong.

Jönköping har motsvarat, eller överträffat, alla förväntningar och visat en imponerande jämnhet och stabilitet. De inledde med fem raka segrar och har sedan dess bara förlorat tre matcher, mot Degerfors – två gånger! – och Varbergs BoIS.

När vi ser tillbaka på säsongen kan vi konstatera att de har sett ut som seriesegrare i ett halvår.

Fredrik Olsson och Tommy Thelin jublar mot GAIS.

De har vunnit även när spelet inte har fungerat tillfredsställande i alla delar. Det är inte tur. Det är klass.

Självförtroende, positiv attityd, sammanhållning, harmoni, distinkt och vägvinnande anfallsspel, bra organisation; där har ni Jönköpings Södra årgång 2015.

Serieledarna har en offensiv trio som inte ger motståndarnas försvarare en lugn stund, Daryl Smylie, Tommy Thelin och Fredrik Olsson, men det är den kollektiva insatsen som varit avgörande.

Jimmy Thelin må vara en orutinerad tränare, men han är uppenbarligen rätt man för denna klubb och detta lag, vilket bekräftades av ordföranden Sune Lantz i Svenska Fotbollförbundets Magasinet Fotboll:

Det har betytt mycket att Jimmy Thelin kommit in som tränare och att han har gjort ett så bra jobb. Han är ambitiös och noggrann. Dessutom är han ju också härifrån.

Han också, ja. J-Södra har som ambition att hälften av spelarna i A-truppen ska komma från Jönköping och närliggande kommuner och Sune Lantz konstaterar stolt att Jimmy Thelin ofta har sju spelare från närområdet i startelvan.

Jönköping har tio allsvenska säsonger bakom sig, 1945/46, 47/48-53/54, 60 och 69.

1945-46, vi spelade höst-vår på den tiden, blev J-Södra näst sist men gjorde come back i Allsvenskan två år senare och nu blev sejouren i högsta serien sjuårig, med följande placeringar: 9-8-2-9-9-7-11. 1960 och 69 slutade laget sist respektive näst sist i tabellen.

1949-50 var och är den gyllene säsongen i Jönköpings 93-åriga historia. Malmö FF spelade i en egen division – 20 segrar, två oavgjorda, ingen förlust – men J-Södra blev tvåa, före storheter som Helsingborg, AIK, GAIS, IFK Norrköping, Elfsborg och Djurgården. IFK Göteborg degraderades för övrigt det året.

Spelarna som låg bakom den historiska framgången var Bo Karlsson, Ivar Eidefjäll, Karl "Timpa" Simonsson, Allan Broling, Kurt Svensson, Uno Ljus, Olof Fridén, Birger Gustavsson, målvakten Göte Ståhl, Karl Sjöstrand och Göte Lindstrand..
"Timpa" Simonsson, som hyllades med en staty 1984, gjorde osannolika 50 mål på 18 matcher i div. 2 1944-45 och sammanlagt 60 mål på 93 allsvenska matcher. Hans anfallskamrat Ivar Eidefjäll hann göra 30 allsvenska mål innan han blev proffs i Italien 1950.
Arne "MånstrålenAndra profiler: Arne Selmosson, som också blev professionell i Italien och som var med i VM-truppen 1958, Rolf "Kocken" Andersson, 116 mål på 115 seriematcher, målvakterna Rolf "Lill-Kubben" Johansson och Janne Nordström, senare IFK Göteborg och proffs i Holland samt landslagsbacken Jan Karlsson.

Tillbaka till 1969. I sista omgången förlorade Jönköping med 6-0 mot Öster, som blev mästare året innan.

Nästa säsong ligger J-Södra två divisioner över Öster. Tiderna förändras och vem vet vilket lag som är bäst i Småland 2016. Kalmar FF får se upp.

Upplagt av: Stefan Thylin