Thylin om GAIS och Örgryte

Halmstads BK leder Superettan och Athletic FC United är vårens överraskning, men jag vill här och nu uppmärksamma två av svensk fotbolls klassiska klubbar. Nämligen Gais och Örgryte IS. Två Sällskap som inte längre har tillträde till de finare salongerna, men som nu försöker hitta ett gångbart arbetssätt både på och utanför planen.

Halmstads anfallsspel är inte alltid imponerande, men serieledarna har bara släppt in fyra mål på tio matcher, en defensiv styrka som kan leda HBK tillbaka till Allsvenskan.

Athletic reste sig snabbt efter 0-4 mot Åtvidaberg och besegrade Syrianska med 3-1 borta efter ett hat trick av Muhammed Buya Turay, en bekräftelse på att Öscan Melkemichels lag just nu är bättre än Gais, 122 år och Öis, 129 år. Thylin tycker till om Superettan...

Det sägs att även nostalgin var bättre förr och att det förflutna inte är vad det har varit, men jag vill ändå påminna om den första allsvenska säsongen 1924-25. Då blev Gais etta och Örgryte trea. Året efter blev Öis mästare och Gais tvåa.

När får vi se de två traditionsbärarna i Allsvenskan igen? Göteborgslagen tillhör inte favoriterna, men Superettan är en serie där nästan allt kan hända.

År 2000 hade Göteborg fem lag i Allsvenskan. Det var inte bra vare sig för Göteborg eller Allsvenskan.

Begreppet derby blev urvattnat. Publiken och sponsorerna räckte inte till. IFK Göteborg slutade på fjärde plats och Örgryte blev sjua; Häcken fick kvala för att hänga kvar; Gais och Västra Frölunda sparkades ned i Superettan.

I dag är Blåvitt och Häcken Göteborgs givna representanter i Allsvenskan, medan Västra Frölunda spelar i div. 3, eller femte divisionen, om ni så vill. Gais och Öis? De forna storklubbarna och deras supportrar drömmer om en återkomst till högsta serien, men först måste de bli stabila lag i den oförutsägbara serie som heter Superettan.

Det är bara fem år sedan Gais var Göteborgs bästa lag. Alexander Axén ledde de grönsvarta till en femteplacering 2011, med brassen Wanderson som anfallsstjärna. Var det början på en ny storhetstid? Nej, snarare tvärtom. 2012 vann Gais bara en enda match och framstod som ett av Allsvenskans sämsta bottenlag genom tiderna. Lagets problem var enorma, klubbens ännu större.

Alexander Axén slutade mitt under säsongen och sedan dess har Gais bytt tränare sju gånger. Det återstår att se om Benjamin Westman nu kan leda laget i rätt riktning.

Resultaten har varit blandade denna vår, men Gais har nu sex raka utan förlust. Urladdningen 7-0 mot Ängelholm, tre mål var av Luther Sing och Luka Mijaljevic, följdes av 1-1 borta mot Trelleborg, mål av James Sinclair och högklassiga räddningar av Tommy Vaiho.

Gais har 2-3000 trogna anhängare, oavsett vilken division laget spelar i, och supportrarna hoppas få uppleva derbyn mot Blåvitt igen. Det finns inga motsvarigheter till Karl-Alfred Jacobsson, ikonen som blev allsvensk skyttekung tre år i rad på 50-talet, Samir Bakaou, Sten Pålsson eller Wandersson i laget, men det viktigaste är att föreningen får en grund att stå på.

2002 och 2003 var Örgryte ett topplag i Allsvenskan, trea respektive fyra, med Erik Hamrén som tränare och brassarna Afonso Alves och Paulinho Guará i anfallet. 2006 kom Sällskapet sist och sedan dess har åkturerna mellan divisionerna sett ut så här: 10:a i Superettan, 1:a i Superettan, 15:e i Allsvenskan, 9:a i Superettan, 3.a i div. 1, 1:a i div. 1, 15:e i Superettan, 2:a i div. 1, 2.a i div.1 och kvalseger mot Mjällby.

Örgryte spelar i sina bästa stunder en initiativrik fotboll, men har nu förlorat tre matcher i rad: 1-2, 1-2, 1-2, precis som vårt VM-lag i Italien 1990. Det krävs att erfarna spelare som Björn Anklev, Fredrik Björk, George Mourad och William Atashkadeh tar sitt ansvar och leder laget både i med- och motgång.

Äldre öisare blir tårögda när de talar om Sven Rydell, Agne Simonsson, Rune Börjesson och Sören Börjesson, men nu kan de bara acceptera att det anrika Sällskapet är nykomling i näst högsta serien.

Öis har 56 allsvenska säsonger bakom sig, Gais 54. För tillfället får de se upp till Athletic FC United. Som kanske gör debut i Allsvenskan nästa år?

Senaste nytt: Krönikor

Upplagt av: Stefan Thylin