Thylin tippar Superettans toppstrid

Tre städer som kanske kan bjuda på allsvensk fotboll nästa år: Uppsala, Halmstad – och Eskilstuna.
Sirius och Halmstad tillhörde favoriterna före säsongen, men det var inte lika många som trodde på Athletic FC United. Åtminstone inte i Eskilstuna.

Sirius kvalade till Allsvenskan förra året och har nu stora chanser att gå upp direkt. 2-0 borta mot Trelleborg, som hade 23 raka utan förlust på Vångavallen, var en övertygande seger.
Mycket talar för att vi får se spelare som Christer Gustavsson, Kingsley Sarfo, Karl Larsson, Kim Skoglund och Dragan Kapcevic, som gjort 14 mål den här säsongen, i högsta serien 2017.

Den senaste allsvenska matchen i Uppsala spelades den 27 oktober 1974, en match värd att glömma. Resultat: 0-6 mot GAIS. Publiksiffra: 512.
Alexander Ruud Tveters 12:e fullträff för säsongen såg länge ut att vara ett segermål, men Halmstad fick nöja sig med 1-1 borta mot Syrianska. HBK ligger nu tre poäng efter Sirius, men ska möta serieledarna hemma den 24 oktober. Det kan bli en match värd att minnas.

Thylin tycker till om Superettan...

Eskilstuna har haft en allsvensk representant i sammanlagt 15 säsonger: IK City 1925/26, IFK Eskilstuna 1924/25-28/29, 1930/31-35/36, 1942/43, 1957/58 och 1964.
Den senaste – sista, trodde många - allsvenska matchen i staden spelades den 15 oktober 1964, då IFK Eskilstuna förlorade med 4-0 mot IFK Norrköping i näst sista omgången, ett resultat som innebar att nykomlingarna fick återvända till div. 2 tillsammans med Gais.

Två av IFK Eskilstunas spelare skulle bli svenska mästare i Åtvidaberg i början av 70-talet, nämligen Kent Karlsson, som fick Guldbollen 1975, och Veine Wallinder. Bengt Anlert, som spelade åtta säsonger i AIK innan han flyttade till Eskilstuna, Evert "Bäckis" Jansson, Einar Janserudvangen, Nils-Birger Söderqvist och Tapio Andersson är andra spelare som äldre eskilstunabor minns från denna allsvenska säsong.

1981 gick IFK Eskilstuna till allsvenskt kval efter att ha tagit 15 poäng av 16 möjliga på de åtta sista matcherna i div. 2 norra. Motståndare: Kalmar FF, som slutat på 12:e plats i Allsvenskan, som då omfattade 14 lag.
Kalmar vann första matchen med 2-0 hemma på Fredriksskans, men skakades i returen på Tunavallen. Eskilstuna ledde nämligen med 2-0 i halvtid, efter mål av Stefan Jonsson och Tim Jordan, men Kalmar klarade sig kvar i Allsvenskan genom att gå upp till 2-2 i slutminuterna.

Minnesvärda profiler i denna årgång av IFK Eskilstuna: tränaren Lennart "Liston" Söderberg och handbollseleganten Bo "Bobban" Andersson, som också kunde behandla bollen med fötterna.

Nåväl, fotbollsstaden Eskilstuna har inte upplevt någon renässans på senare år; Eskilstuna City spelar i div. 2 södra Svealand, utan chans att gå upp i div. 1. Anledningen till att Tunavallen kanske blir en allsvensk arena 2017 är, som alla vet, att Athletic United vill flytta sin verksamhet till Eskilstuna.

Intressanta publiksiffor i sammanhanget: 1 071 såg AFC vinna toppmatchen mot Sirius på Skytteholms IP, medan 2 446 bevittnade lagets 5-1-seger mot Degerfors på Tunavallen i den påföljande omgången. Det verkar som om AFC redan känner sig hemma i Eskilstuna. De kände sig hemma även på Gamla Ullevi: 3-0 mot Örgryte, mål av Meade, Ali och Buya Turay, ett resultat som bekräftade att Athletic har Allsvenskan i sikte.

Så här ser topptrions återstående program ut:

  • Sirius: Örgryte (h), Halmstad (b), Frej (h), Dalkurd (b).
  • Halmstad: Gais (b), Sirius (h), Trelleborg (b), Athletic (h).
  • Athletic: Syrianska (h), Ängelholm (b), Åtvidaberg (h), Halmstad (b).

Sirius har två svåra bortamatcher framför sig, men om de tar sex poäng mot Öis och Frej går de upp. Mitt tips är att Kim Bergstrands lag kan fira avancemanget efter den näst sista omgången.

I sista omgången kan vi få se en direkt avgörande match: Halmstad-Athletic. Janne Jönsson mot Özcan Melkemichel, Alexander Ruud Tveter och Fredrik Olsson mot Jernade Meade och Ferid Ali.

Har jag glömt Dalkurd? Nej, de intressanta nykomlingarna har gjort en imponerande säsong, men nu är väl avståndet till Athletic och Halmstad för stort?

Senaste nytt: Krönikor

Upplagt av: Stefan Thylin