Thylin om nygamla lag i Superettan

BP jublar
Brommapojkarna jublar.

Intressanta frågor efter Superettans fyra första omgångar: Hur länge kan Brommapojkarna hålla nollan? Är Östers hiss på väg upp igen?

Thylin tycker tillVi har talat och skrivit om lyckosamma nykomlingar i Allsvenskan, exempelvis Östersund och Jönköping 2016 och Sirius i år. Nu är det dags att titta på två nygamla lag i Superettan.

Brommapojkarna ramlade ur Allsvenskan 2014 och degraderades dessutom från Superettan året efter. Fritt fall genom två divisioner, alltså. Vistelsen i div. 1 Norra blev dock bara ettårig och nu har BP inlett säsongen på ett imponerande sätt: 0-0 i premiären borta mot förhandsfavoriten Dalkurd följdes av 3-0 mot Örgryte, 1-0 mot Värnamo och 3-0 mot Norrby, en annan nykomling. Den serbiske målvakten Budomir Janosevic, ny från Subotica, har som synes hållit nollan i 360 minuter, eller sex timmar, om ni så vill.

Olof MellbergJag har inga djupare kunskaper om Brommapojkarnas träningsupplägg eller organisation, men kan tänka mig att Olof Mellbergs inställning och erfarenhet präglar försvarsspelet. Olof visste hur man skulle styra en backlinje och han betraktade varje insläppt mål som en personlig förolämpning.

I Sportbladets digra fotbollsguide inför säsongen fick backtalangen Felix Beijmo - som nu är i Djurgården - frågan hur mycket han lärt sig av Mellberg. Felix svarade:

- Enormt mycket, det måste jag säga. Olof är ju vår headcoach, men han ägnar sig mycket åt individen och kanske i synnerhet åt oss som är försvarsspelare eftersom han själv var det under sin aktiva karriär. Han kommer med råd och tips hela tiden och visar klipp på hur vi ska agera i olika situationer. Enormt lärorikt.

Många spelare har bidragit till den framgångsrika starten – glöm inte att BP gick till semifinal i cupen efter att ha slagit ut Elfsborg på bortaplan – men tills vidare nöjer jag mig med att framhålla tvåmålsskyttarna Christoffer Brandeborn, Markus Gustavsson och Kevin Kabran. Samt nollan Janosevic, förstås.

Östers hissåkning genom divisionerna är fascinerande. Häng med nu: Superettan 2007, div. 1 2008-09, Superettan 2010-12, Allsvenskan 2013, Superettan 2014, div. 1 2015-16…och nu tillbaka i Superettan.

Öster förlorade visserligen mot Dalkurd senast, men hade dessförinnan tre raka vinster: 2-0 mot Falkenberg, 2-1 mot Syrianska och 1-0 mot Frej.

Mario VasiljTränaren Thomas Askebrand, som fick sparken av GAIS häromåret, har nio nyförvärv i sin trupp, bl a återvändarna Robin Malmqvist och Månz Karlsson samt David Johannesson, som gjort två av lagets sex mål. Veteranen Mario Vasilj, som spelet i Öster ett decennium och varit med om alla hissåkningar, har också svarat för två mål. En rutinerad och respekterad lagspelare.

Klubben som Stig Svensson skapade har en tradition och historia värd att vårda: SM-guld 1968, som nykomling, 1978, 80 och 81, profiler som Tommy Svensson, Harry Bild, Inge Ejderstedt, Björn Andersson, Jan "Lill-Damma" Mattsson, trefaldig skyttekung, Anders Linderoth och tvillingarna Ravelli, Thomas och Andreas.

Tiderna och förutsättningarna förändras, men visst finns det möjligheter för Öster att gå upp i Allsvenskan igen inom en inte alltför avlägsen framtid. Titta på Jönköping, för att nu ta ett småländskt exempel.

Om Öster kan bli ett topplag i Superettan redan i år vet ingen, men vi får kanske en antydan till svar i de två kommande bortamatcherna. Motståndare: Örgryte och – Brommapojkarna.

Till sist: Apropå Småland – jag har inte glömt talangproducerande IFK Värnamo, som också inlett säsongen positivt. Den 11 juni möter de Öster på Myresjöhus Arena, ett derby som många smålänningar ser fram emot.

Senaste nytt: Superettan

Upplagt av: Stefan Thylin