Thylin: "visst spelar BP i Allsvenskan 2018"

BP-jubel efter Christoffer Brandeborns 4-1-mål mot Öster.

Brommapojkarna är på väg att bli en unik förening i svensk fotboll. Tio andra klubbar har degraderats från Allsvenskan till tredjedivisionen inom loppet av två år, men ingen av dem har lyckats göra en omedelbar returresa lika snabbt.
Jodå, visst spelar BP i Allsvenskan 2018.

Thylin tycker till...Sandvikens AIK 1955-56, Kalmar FF 1986-87, Landskrona 1994-95, Oddevold 1996-97, Gais 2000-01, Enköping 2003-04, Assyriska 2005-06, Öster 2006-07 och 2013-14, Trelleborg 2011-12 Mjällby 2014-15 och Brommapojkarna 2014-15; där har ni de föreningar som på kortast möjliga tid förpassats från Allsvenskan till seriesystemets tredje division, eller division 1 som den heter numera.

När BP ramlade ur Superettan för två år sedan talade den mångårige klubbdirektören Ola Danhard om en tung dag och ett kommande ekonomiskt stålbad:
– Vi måste se över hela verksamheten och det är för tidigt att säga vad det innebär, men vi vill naturligtvis komma tillbaka så fort som möjligt.

Några veckor senare avgick Danhard, men nu vet vi att BP lyckats komma tillbaka snabbare än någon trodde var möjligt.
Jag är fullt medveten om att 13 omgångar återstår, men BP ligger tio poäng före trean Helsingborg och inget talar för att Olof Mellbergs lag kommer att tappa det försprånget.
Serieledarna har förlorat tre matcher: borta mot Falkenberg och Trelleborg samt hemma mot Frej, ett överraskande nederlag. Enda poängtappet i övrigt: 0-0 i premiären borta mot toppkonkurrenten Dalkurd.

BP:s nuvarande lagkapten Gustav Sandberg Magnusson deppar efter en av alla förluster den ödesdigra säsongen 2014.Målskillnaden 40-12 vittnar om att BP fungerat effektivt både offensivt och defensivt, att Olof Mellberg skapat en bra balans i laget.
Victor Gyökeres och Kevin Kabran har gjort åtta mål var, men Christopher Brandeborn (5), Gustav Sandberg Magnusson (4), Markus Gustafsson (4+6 assists) och Erik Figueroa har också bidragit till framgångarna.

Budimir Janosevic har hållit nollan åtta gånger och enligt statistiken har han bara behövt göra 31 räddningar på 16 matcher, alltså knappt två i snitt per match. Försvarsspelet har således varit bra organiserat.

Bredd- och ungdomsklubben Brommapojkarna fostrar och förlorar talanger oavbrutet, precis som Västra Frölunda gjorde en gång i tiden. Frölunda är i dag ett mittenlag i division 3, d v s femte divisionen, men BP är på väg tillbaka till Allsvenskan och det är imponerande.

Stockholm har haft fyra lag i Allsvenskan – ja, ja, ursäkta, jag vet att AIK hör hemma i Solna – två gånger tidigare: 2007 och 2009. Brommapojkarna ramlade ur 2007, men vann båda derbyna mot Djurgården med 1-0. 2009 slutade BP på 12:e plats och var därmed näst bästa stockholmslag efter mästarna AIK. Hammarby degraderades och Djurgården hängde kvar först efter kvaldramatik mot Assyriska. Det året vann BP ett derby: 2-0 mot – Djurgården.

Olof Mellbergs lagbygge ser gediget ut. Allsvenskan väntar runt hörnet.Dalkurd kan kanske vinna Superettan, men jag tror inte att Helsingborg eller något annat lag kan passera BP och det räcker ju att bli tvåa för att gå upp i Allsvenskan.
Den 24 oktober möts de två topplagen på Grimsta, BP-Dalkurd, en match som kanske blir avgörande för kampen om seriesegern, vem vet.
Några andra matcher att se fram emot: Örgryte-BP i nästa omgång, Helsingborg-Dalkurd och BP-Helsingborg i september, Dalkurd-Öster och Öster-BP i oktober.

Olof Mellberg är så klok och erfaren att han inte talar om Allsvenskan redan nu, men jag som inte är ansvarig för laget får lov att göra det.
När årets säsong summeras i början av november kan vi konstatera att Brommapojkarna blivit en unik klubb i svensk fotbollshistoria.

Senaste nytt: Krönikor

Upplagt av: Stefan Thylin