BP - ingen storklubb, men en stor klubb

BP-jubel efter seger mot Dalkurd och avancemang till Allsvenskan.

Går det att kombinera bredd och elit? Är det möjligt att rasa från Allsvenskan till division 1 på två år och sedan ta raka vägen upp genom två divisioner?
Fråga Brommapojkarna. Välkomna tillbaka!

Thylin tycker till...Före säsongen var det inte många som trodde på nykomlingen BP i Superettan, men det dröjde inte länge förrän vi anade att Olof Mellberg och hans assistent Azrudin Valentic var på väg att skapa intressanta förutsättningar på Grimsta.

Budimir Janosevic höll nollan i säsongens första 450 minuter – Frej gjorde ett betydelselöst mål på stopptid i femte omgången – och laget var så välorganiserat att spelarna kände sig trygga.

Brommapojkarna har i många, många år varit kända för sin breda och kvalitativt framstående ungdomsverksamhet, precis som Västra Frölunda var en gång i tiden. Skillnaden mellan dessa två föreningar är att BP fortfarande är en elitklubb.
För tre år sedan sänkte sig mörkret över Grimsta. BP ramlade ur Allsvenskan, men de sportsliga motgångarna vägde lätt i jämförelse med sorgen efter lagkaptenen Pontus Segerström, som förlorade kampen mot cancern och avled i oktober.
2015 föll BP ner i division 1, men med Olof Mellberg som ny tränare blev vistelsen där bara ettårig – och nu kan klubben se fram emot sin sjätte säsong i Allsvenskan.

BP är ingen storklubb, men det är en stor klubb. En klubb med 5 000 medlemmar, en klubb som fostrat spelare som Albin Ekdal, Ludwig Augustinsson och John Guidetti, för att nu nämna tre aktuella landslagsmän som förhoppningsvis kan föra Sverige till VM-slutspelet nästa månad.

Ludwig Augustinsson i BP:s tröja 2012.Vi får inte se Victor Gyökeres och Carl Starfelt representera Brommapojkarna i Allsvenskan 2018, eftersom de skrivit på för Brighton respektive IFK Göteborg, men sportchefen Daniel Majstorovic har säkert redan börjat planera nästa säsong. Det återstår att se om han kan presentera en trupp som håller i Allsvenskan, men en sak vet vi: den här klubben kommer alltid tillbaka.
Kevin Kabran, Erik Figueroa, Gustav Sandberg Magnusson, Christopher Brandeborn; alla har de bidragit till den framgång som fullbordades när Luca Gerbino Polo nickade in 1-0 mot Dalkurd i 82:a minuten.

Olof Mellberg? Frågetecknet är befogat, eftersom Olof saknar tränarlicens och därmed inte får vara förstetränare i allsvenskan. Reglerna säger att han först måste klara av utbildningarna CBA-elit och Pro, men han har ansökt om dispens hos Svenska Fotbollförbundet.

– Jag läser utbildningarna redan nu. Men jag hinner inte gå klart. Utbildningarna är bra och det finns massor att lära. Jag har full respekt för beslutet som tas, säger Olof.

Ett vinnande uttalande av en vinnare: inget gnäll, ingen självömkan, bara målmedveten koncentration på en framtid som tränare – kanske för BP i Allsvenskan 2018.

Det mesta talar för att Dalkurd spelar i Allsvenskan 2018.Dalkurds spelare deppade i måndags kväll, men kan säkra en allsvensk plats på lördag, då de möter Gais hemma på Domnarvsvallen; i så fall en hisnande snabb resa för en klubb som bildades 2004 och som var nykomling i Superettan förra året.

Vi ska inte göra alltför långtgående jämförelser med Östersund, men visst finns det likheter: engagemanget, passningsspelet, tempot och rörligheten. Jag blev mycket imponerad av Dalkurds spel mot BP och tror att Rawez Lawan, Kebba Ceesay, Andrew Stadler och Rikard Yarsuvat m fl kan bli attraktiva även i högsta serien.

Det finns flera tänkbara scenarier inför Superettans avslutning, men jag nöjer mig med två av dem:

  • Trelleborg förlorar borta mot Frej på fredag och då är Dalkurd redan klart för Allsvenskan.
  • Trelleborg besegrar Frej och Dalkurd förlorar mot Gais. Då är avståndet mellan de två lagen bara en poäng och i sista omgången möts just Trelleborg och Dalkurd på Vångavallen.

Jag tror dock inte på något av alternativen. Jag tror att Allsvenskan får sin 64:e klubb på lördag eftermiddag.

Upplagt av: Stefan Thylin