Thylin: ÖIS och GAIS är på frammarsch

Det var flera år sedan något av göteborgslagen i Superettan kände en påtaglig optimism, men nu ser både den rödblå och grönsvarta delen av staden fram emot en intressant säsong.
ÖIS och GAIS är två slumrande klassiker som vaknat på rätt sida i år.

Helsingborgs IF, en annan klassisk förening, utnämndes till favorit på Superettans upptaktsträff för ett par veckor sedan och ingen lär bli chockad om HIF infriar förväntningarna.
Det finns dock gott om utmanare i serien, exempelvis två anrika klubbar från landets näst största stad.

Örgryte Idrottsällskap och Göteborgs Atlet- och Idrottsällskap var nära att ramla ner i div. 1 2017 – Öis överlevde tack vare ett mål i sista förlängningsminuten i kvalet mot Mjällby – och det återstår att se om de kan förvandlas till topplag i år. Det finns dock en uppenbar, om än försiktig, framtidstro i de båda sällskapen och båda har inlett säsongen med två raka vinster.

ÖIS slog Varberg med 2-0 borta i premiären och fortsatte med 2-1 hemma mot Frej.
Jag såg matchen på Gamla Ullevi tillsammans med rödblå legendarer som Örjan Persson, Lennart Wing och Rolf Wetterlind, och blev smått imponerad av bland annat David Engström, Jakob Lindström och Jacob Ericsson. I första halvlek. Efter paus tappade Öis initiativet och det är möjligt att Thomas Askebrands lag ännu inte har den stabilitet som krävs för att utmana de allra bästa lagen i Superettan.

ÖIS vann SM-guld 1985, med Agne Simonsson som tränare och Sören Börjesson som playmaker, och hade ett par fina år i början av 2000-talet, då Erik Hamrén var tränare, men ramlade ur Allsvenskan 2009 och tvångsnedflyttades till div. 1 året efter av ekonomiska skäl.

Placeringarna därefter: trea i div. 1 - seriesegrare i div. 1 – 15 i Superettan – tvåa i div. 1 – tvåa i div. 1 och avancemang via kval mot Mjällby (!) – 9 i Superettan – 13 i Superettan.
Allsvenskan är kanske ett avlägset mål, än så länge, men det finns förhoppningar i den klubb som firade 100-årsjubileum redan för 31 år sedan.

GAIS blev femma i Allsvenskan 2011 och var då bäst i stan, men vann bara en enda match året efter och har sedan dess nått följande placeringar i Superettan: 7 – 11 – 11 – 8 – 9.
I år har Bosko Orovic ett tiotal nya spelare i truppen, bland annat Jesper Westermark, Edin Hamidovic och Jonas Lindberg. GAIS startade med en 2-1-seger mot Jönköping och följde upp den framgången med samma resultat mot IFK Värnamo i Borås.

Bosko var inte nöjd med prestationen mot Jönköping och hans lag imponerade inte heller mot Värnamo – målvakten Damir Mehic räddade GAIS i första halvlek - men lag som tar tre poäng även när spelet inte fungerar tillfredsställande brukar ha förutsättningar att vara med i toppstriden.

Dusan Djuric betraktades som en exceptionell talang när han debuterade i Halmstad en gång i tiden och är nu en veteran i årets upplaga av GAIS. Han hoppade in i mitten av andra halvlek mot Värnamo och satte sin prägel på matchen, inte minst genom att göra segermålet i sista minuten.

År 2000 hade Göteborg fem lag i Allsvenskan: IFK Göteborg. BK Häcken, ÖIS, Gais och Västra Frölunda. 2009 hade staden fyra representanter i högsta serien – Västra Frölunda spelade då i div. 1 – men sex år i rad har det bara funnits två allsvenska göteborgslag; Blåvitt och Häcken.

ÖIS och GAIS har haft stora ekonomiska och organisatoriska problem, men på planen finns det nu en positiv attityd som gör att supportrarna börjar tro på en rödblå och grönsvart framtid.

Upplagt av: Stefan Thylin