Med erfarenhet av finalmatcher i Europa

Jonas Eriksson redo inför förra årets final i Basel.

Jonas Eriksson var tillsammans med sitt domarteam Sveriges representanter när finalen av UEFA Europa League 2015/16 avgjordes i Basel. Även årets final kommer ha minst en svensk prägel. Förutom att det återstår tre svenska spelare som kan nå finalen kommer matchen spelas på Friends Arena den 24 maj.

I en längre intervju med svenskfotboll.se berättar Jonas Eriksson om de egna tankarna kring finaler, samt om det som väntar på Friends Arena. Vad domare, lag och fans kan förvänta sig av finalmatchen i UEFA Europa League.

Jonas Eriksson, 43, är domare på svensk och internationell elitnivå. 2016 dömde han tillsammans med sitt team, Daniel Wärnmark, Mathias Klasenius, Markus Strömbergsson och Stefan Johannesson, bland annat EM-semifinalen mellan Portugal och Wales, men även finalmatchen i UEFA Europa League som avgjordes i Basel.

Eriksson har under de senaste säsongerna dömt flera prestigefyllda och stjärnspäckade matcher, både inom toppnivån av klubb- och landslagsfotboll. Men som vilken elitutövare som helst är det finalerna som väger tyngst, matcherna man strävar efter.

- Som lag har man alltid målet att vinna turneringen, det är inte att komma till finalen. Men som domare är det slutmålet - att döma en final är det högsta du kan göra, det är den största äran och den viktigaste matchen du kan få i sammanhanget.

Jonas Eriksson bläddrar i sin dator bland bilderna från finalen i Basel 2016 och fortsätter:

- När du får beskedet om att du blivit tilldelad en final så kan man jubla där och då. Sen är inte matchen spelad och du vet att det väntar en stor prövning framöver. Men du känner en otrolig stolthet över att du fått en final.

Svein Oddvar Moen, Stefan Johannesson, Daniel Wärnmark, Jonas Eriksson, Mathias Klasenius, Markus Strömbergsson, Mehmet Mohammed Culum.
Svein Oddvar Moen, Stefan Johannesson, Daniel Wärnmark, Jonas Eriksson, Mathias Klasenius, Markus Strömbergsson, Mehmet Mohammed Culum. Teamet som dömde förra årets final. Foto: UEFA.

Under domarkarriären har Jonas Eriksson fått möjligheten att döma två finaler i Europa. Den första 2013 där Eriksson ansvarade för pipan när Bayern München och Chelsea FC gjorde upp i Supercupfinalen. Och så förra året, där Eriksson med sitt team dömde just Europa League-finalen mellan Sevilla och Liverpool.

- Som domare vet man hur viktiga de här matcherna är, för klubbarna, för fansen. Så förtroendet du får från UEFA – att leda matchen och ta ansvar för den – är stort. Alla domare på alla nivåer vill givetvis döma så bra matcher som möjligt, så sent i turneringen som möjligt. Vi vill hellre ha en final än en kvartsfinal, hellre med stora klubbar än mindre. Så det är klart man känner glädje över det uppdraget.

Med två finalmatcher som domare är Jonas Eriksson således en av få svenskar som fått uppleva och vet hur det känns att befinna sig på planen vid de stora Europafinalerna.

Vad skiljer finalerna från andra matcher?
- Det går att urskilja vissa skillnader spelmässigt, men framförallt inramningsmässigt. När man dömer en match i gruppspelet eller tidigare i slutspelet är ett av lagen hemmalag och runt 90 procent på läktaren är fans till ena laget. I en final är det 50/50 på läktaren och det skapar en atmosfär som är så mycket starkare, så mycket bättre, där fansen sjunger mot varandra. Det blir en helt annan dynamik och som ett spel på läktaren som är häftigt.

Jonas ErikssonOch sett till spelet?
- Det är alltid en viss intensitet de första tio minuterna, den första kvarten. De här spelarna, med en karriär på världsnivå, får bara några enstaka finaler. Vissa får bara en chans och efter en Europa League-turneringen där man tagit sig igenom sex gruppspelsmatcher, två sextondelsfinaler, två åttondelsfinaler, två kvartsfinaler och två semifinaler är det klart att spelarna går in med mycket känslor i finalmatchen. Det är där och då det gäller att prestera för att vinna titeln.

Domarsituationen är utsatt. Som domare tar du 400 beslut på 90 minuter, 25 kameror filmar allt och experter och åskådare analyserar varje beslut. Vid stora Europafinaler vänder sig världens blickar mot arenan och förra årets final följdes av upp mot 160 miljoner TV-tittare världen över. Så vad snurrar i tankarna i spelartunneln inför match?

- Det är alltid en anspänning oavsett match, sen kan den vara mer eller mindre. Men oftast när jag börjar värma upp, när jag får börja springa släpper det. Jag har gjort det här nu i nästan 30 år, såklart inte på denna nivå, men jag vet vad jag kan. Jag vet hur jag ska göra och är trygg. I stället försöker jag bara ta in sköna känslor under uppvärmningen, tittar upp på läktaren och ser att det redan börjar fyllas på med folk. Samt att jag vet att UEFA tilldelat mig matchen då de har förtroende för mig.

Du pratade om den speciella inramningen på läktaren. Hur mycket kan du som domare ta in under matchens gång?
- Väldigt lite. Jag önskar att man skulle kunna komma ihåg mer. Ibland kan man vid ett skadeavbrott ta in något litet men under själva matchen hör du inget, är helt inne i uppgiften. Sen kan du se ifatt matchen efteråt och förstå vilket otroligt drag det var vid vissa sekvenser. Jag brukar säga att se tillbaka på en dömd match är som att se på diabilder. En bild visas, sen nästa och nästa. Man är så fokuserad så efteråt har man inte hela sammanhanget utan det är små segment som följer med.

Slutspelet av årets UEFA Europa League närmar sig nu kvartsfinalerna och åtta lag är fortsatt med i jakten på en finalbiljett. Om en vecka sparkas kvartsfinalerna i gång och John Guidetti, Zlatan Ibrahimovic och Isaac Kiese Thelin är de tre svenska spelarna som är kvar i turneringen. Den 24 maj är det på Friends Arena den magiska inramningen kring en Europafinal ska ta plats. Jonas Eriksson vill inte prata om favoritskap, men vet vad som väger tungt i slutskedet av ett slutspel.

- Rent generellt brukar lag som har erfarenhet av Europaspel ha en fördel. Men även lag som inte behöver slita fullt ut i sina ligor. Det kommer i vilket fall bli oerhört spännande att följa fortsättningen för att få fram de två finalistlagen till Friends Arena.

Så spelas kvartsfinalerna UEFA Europa League
Spelas 13 och 20 april.

Anderlecht - Manchester United
Celta Vigo - Genk
Ajax - Schalke 04
Lyon - Besiktas

Svenska spelare kvar i slutspelet
John Guidetti, Celta Vigo
Zlatan Ibrahimovic, Manchester United
Isaac Kiese Thelin, Anderlecht

Jonas Eriksson med en stor biljett till finalen.
Jonas Eriksson med en "giant ticket" till finalen. Foto: SvFF