Tord Holmgren med Europaminnen

Tord Holmgren

24 maj spelas finalen av UEFA Europa League på Friends Arena. Tidigare hette turneringen UEFA-cupen och -82 och -87 tog IFK Göteborg de första, och hittills enda, segrarna för ett svenskt klubblag i Europa. För svenskfotboll berättar en av Göteborgs guldhjältar, Tord Holmgren, om den fantastiska våren 1982, om IFK Göteborgs segerrecept och om stämningen kring en Europafinal.

Tord Holmgren, 59 år, är en av IFK Göteborgs största spelare. Med tio säsonger i klubben, över 500 A-lagsmatcher och fyra SM-guld var Tord Holmgren en viktig kugge i det lag som under 80-talet dominerade svensk fotboll.

Utöver de nationella framgångarna var Tord dessutom med och spelade hem IFK Göteborgs två UEFA-cupsegrar, -82 och -87. Han är en av enbart fyra spelare som var med och vann UEFA-cupen vid båda tillfällena. Titlarna var de första, och hittills enda, Europatriumferna för ett svenskt klubblag.

- Våren 82 var en dröm. Det var lite som en saga på ett sätt. Vi skulle börja med att spela kvartsfinal borta mot Valencia. Vi åkte dit och tyckte det var bra av oss, att vi hade kommit så pass långt. Vi fick till ett bra resultat borta och kunde sedan vinna hemma. Då började man fundera på vad som egentligen kunde hända, säger Tord Holmgren.

Tord Holmgren föddes i Palohuornas, utanför Gällivare, och började spela fotboll i den lokala föreningen Hakkas. Från Hakkas gick fotbollen vidare till Gällivare innan Tord tillsammans med brodern Tommy Holmgren värvades till IFK Göteborg 1977. En speciell resa från en liten by i Norrbotten till storstaden Göteborg på Sveriges västra kust.

- Det var speciellt att göra resan tillsammans med Tommy. Vi kom till en klubb som var på uppgång, in i ett omklädningsrum med stora fotbollsidoler. Men de var så jordnära med skön atmosfär vilket gjorde det enklare för oss att komma in i laget. Vi hade förmånen att uppleva detta och hamnade i klubben när den byggdes ihop till vad den skulle bli några år senare, i början 80-talet.

1982 blev ett succéfyllt år för klubben. IFK Göteborg vann Svenska Cupen och blev svensk mästare. Som pricken över i gjorde även klubben ett framgångsrikt slutspel i Europa. Laget hade slagit ut Valencia i kvartsfinalen och i semifinal besegras Kaiserslautern. IFK Göteborg var klart för final i UEFA-cupen. Motståndet stod Hamburger SV för.

- Hamburg var ett väldigt bra lag och vann Europacupen året efter. Vår första match i Sverige började lite småhetsigt. Hamburg började med att sparka ner några av våra spelare men trots att vi var färre spelare på planen under en period anföll de inte. De verkade nöjda med ett oavgjort resultat för de trodde nog att de kunde köra över oss i returen på hemmaplan.

Tord Holmgren jublar
Tord Holmgren jublar efter sitt 1-0-mål mot Hamburg.

Länge såg det ut som om Hamburg skulle få med sig det oavgjorda resultatet hem till Tyskland. Men i matchens slutminuter skulle Tord Holmgren bli målskytt när han skickade in 1-0.

- Att vi fick med oss ett mål var givetvis skönt. Och att vi höll nollan hemma var viktigt. Vid returen i Tyskland hittade vi en vimpel där de tryckt upp att Hamburg var mästare. Det blev en enorm tändvätska plus att vi kände oss självsäkra sedan tidigare. På bortaplan hade vi alltid lyckats göra mål och enbart släppt in två mål. Vi var trygga i oss själva.

Nog var den trygga känslan korrekt. IFK Göteborg vann med klara 3-0 i returen och tog därmed den första europeiska titeln för ett svenskt klubblag.

Vad gjorde att ni kunde vinna det året – vad utmärkte er som lag?
- Vi hade en stark backlinje där Conny Karlsson styrde och höll upp och där Glenn Hysén var på väg upp i sin karriär. Sedan hade vi spelare som Glenn Strömberg, Torbjörn Nilsson och Dan Corneliusson – som var otroligt viktiga för oss.

- Vi hade spelat ihop i tre-fyra år och kände varandra väldigt bra. Lagmoralen var en styrka för oss. Sedan tror jag vårt spel överraskade många. Vi spelade med ett relativt högt försvarsspel och stressade motståndarna högt. Det störde vi många motståndare med.

Den 24 maj spelas finalen av UEFA Europa League på Friends Arena. UEFA Europa League är det nya namnet på UEFA-cupen och Tord Holmgren är således en av få svenska spelare med dubbla titlar i turneringen. Finalen på Friends Arena förväntas bli en fotbollsfest på en fullsatt arena och Tord Holmgren minns själv stämningen inför finalerna.

- Jag jobbade som rörläggare på halvtid då och överallt pratades det fotboll. Varje person man mötte pratade fotboll och i tidningarna stod det om oss överallt. Det var mycket fotbollssnack nästan dygnet runt. Vi hade lite otur och fick inte spela den avgörande finalmatchen hemma någon gång av finalerna. Det hade varit det lilla sista om vi fått vinna titeln inför hemmapublik. Men jag minns känslan i Göteborg, som uppslukad av fotbollsintresse, avslutar Tord Holmgren.

Senaste nytt: UEFA Europa League 2017