Disc.nämnden: En match utan publik för Djurgården

Svenska Fotbollförbundets Disciplinnämnd beslutade på fredagen att Djurgården får spela sin första hemmamatch i Allsvenskan 2010 utan publik.

Det blev bestraffningen efter den publikinvasion som inträffade efter den allsvenska kvalmatchen Djurgården-Assyriska FF på Stadion den 8 november. Djurgården åläggs dessutom 200.000 kronor i böter.

- Publikinvasionen på Stadion satte säkerheten för spelare, funktionärer och åskådare helt ur spel. Vi bedömer att invasionen var av sådan karaktär och så allvarlig att den närmast var att betrakta som ett okontrollerbart upplopp. Men böter är inte tillräckligt och vi bedömer det inte osannolikt att liknande händelser kan inträffa på nytt, säger Disciplinnämndens ordförande Khennet Tallinger.
- Vi ifrågasätter inte Djurgårdens säkerhetsarbete men konstaterar att det är en svårbemästrad uppgift att ha en tillräckligt hög säkerhetsnivå vid matcher på Stockholms Stadion och vi ifrågasätter därför om matcher av riskkaraktär ska spelas där, säger Tallinger.

I det andra bestraffningsärendet, som handlade om händelser vid matchen IFK Göteborg-AIK på Gamla Ullevi den 1 november, och finalen i Svenska Cupen den 7 november AIK-IFK Göteborg, så får AIK 85.000 kr i böter och IFK Göteborg 75.000 kr.

>> Läs Disciplinnämndens beslut i sin helhet